Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 gru 2024, o 16:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lut 2015, o 19:09 
Użytkownik

Obrazek
Tak dla testów (co prawda mam Atmega328p, a nie z Atmega88), z kwarcem 16MHz i 115200, przy błędzie 3.5% mkBootLoader sobie świetnie radzi z info, a co więcej nawet z wgraniem bezbłędnie wsadu przez kartę ATNEL-WIFI232-T.

Możesz użyć 76800 przy błędzie 0,2%.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lut 2015, o 19:48 
Moderator

anshar napisał(a):
przy błędzie 3.5% mkBootLoader sobie świetnie radzi z info,

to, że akurat u ciebie sobie radzi - nie znaczy że u innych będzie tak samo. Nie ma zmiłuj się. Dlatego warto pamiętać o max 2%

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 lut 2015, o 19:56 
Użytkownik

:D Tak jest!!! :D

PostNapisane: 4 lut 2015, o 21:03 
Użytkownik

Zmieniłem baudrate na 38,4k i dalej nie poszło. Chodzi mi tylko o wykrycie procka po wifi z użyciem sprzętowego resetu, tak na początek.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 21:12 
Użytkownik

@Anysiu68, musisz takim razie wygenerować nowego BLS-a, dla prędkości transmisji najmniej narażonej na % błędów transmisji. Wg. mnie będą to 38400 i 76800, gdzie dla 16MHz błąd wynosi 0.2%.

Obrazek

Oczywiście taką samą prędkość musisz ustalić dla ATNEL-WiFi.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 21:22 
Użytkownik

"Zmieniłem baudrate na 38,4k i dalej nie poszło", a tego, że zmieniam to i w BLS i w ATNEL-WiFi nie pisałem, bo było to dla mnie oczywiste.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 21:32 
Moderator

a powiedz mi - czy nie łatwiej sprawdzić sobie nie wiem np echo, albo przesyłanie do terminala byle czego najpierw przez WIFI - zamiast katować się od razu bootloaderem - jeśli gdzieś wcześniej jakiegoś babola robisz ?

PostNapisane: 4 lut 2015, o 21:37 
Użytkownik

A możesz zrobić jakieś fotki Twojej płytki z procesorem, modułem itd?

PostNapisane: 5 lut 2015, o 19:02 
Użytkownik

Hej. Zrobiłem wysyłanie po kablu tekstu testowego:(pytajniki od BLS i mój tekst lecący w nieskończoność, czyli wszystko ok)
Obrazek
Jeśli do tego układu podepnę ATNEL-WiFi dzieje się coś takiego(nadal po kablu):
Obrazek
i transmisja się zatrzymuje.
Wirualny port COM skonfigurowany jak w poradniku Mirka i jeśli chcę tamtędy wysyłać dane nie dzieje się nic(pusty, czarny ekran).
Fotki stykówki dodam za jakiś czas. Pozdrawiam.

PostNapisane: 5 lut 2015, o 22:19 
Użytkownik

Zrób tak: Odłącz moduł od procesora, zostaw podłączone tylko zasilanie. Połącz In i Out (Rx i Tx) modułu bespośrednio ze sobą. Odpal terminal i wybierz port Com taki, który wybrałeś w programie USR-VCOM (wirtualny port Com). Wpisz np. słowo "test" i wciśnij Enter. Jeśli masz wszystko OK z modułem powinno Ci wyświetlić pod spodem również słowo "test". To jest tzw echo. To co wysyłasz przychodzi z powrotem. Sprawdź to proszę i daj znać czy to działa.

------------------------ [ Dodano po: 28 minutach ]

Jeśli to do Ciebie nie przemawia to podłącz moduł do twojej przejściówki RS232, widzę, że masz ją na porcie Com3. Tzn. In(Rx) z modułu do Tx twojego RS232, Out(Tx) z modułu do Rx twojego RS232. Oczywiście masy też muszą być połączone. Włącz sobie program mkAvr Calculator i w zakładce "Narzędzia" jest tam taki fajny programik "ATB-BTM-222 TERMINAL Config". Masz tam dwa okna (dwa terminale) w lewym wybierz port (u Ciebie chyba to będzie COM3 z RS232), a w drugim oknie ustaw port (COMx), gdzie x oznacza numer portu COM jaki ustawiłeś sobie w programie USR-VCOM (wirtualny port Com) dla modułu WiFi. Kliknij połącz nad lewym oknem i połącz nad prawym. Teraz wpisz coś pod lewym oknem i wciśnij "send". To co wpisałeś powinno się pojawić w prawym oknie. Analogicznie jeśli coś wpiszesz pod prawym oknem i wciśniesz "send" to pojawi się w lewym oknie. Dzięki temu sprawdzisz komunikację w dwie strony.
Zobacz jak to jest u mnie. Ja mam RS232 na COM31, a moduł WiFi na COM6. Dzięki temu wiem, że mam poprawnie skonfigurowany moduł i że wszystko pięknie działa.

Obrazek

PostNapisane: 6 lut 2015, o 17:48 
Użytkownik

Hej Wam. W dniu dzisiejszym uruchomiłem komunikację po wifi. Aż wstyd się przyznać gdzie leżał problem. Bardzo pomógł mi anshar. Po zwarciu pinów Rx i Tx nie przylatywały znaki z echa, aż nagle po naciśnięciu klawisza chyba "p" na ekranie wyświetlił się komunikat o stanie portów GPIO i wtedy pomyślałem, że może to mieć związek z tym, że kilka tygodni temu bawiłem się diodami zapalanymi po UDP. Widocznie musiałem zostawić go w tym trybie i po przywróceniu modułu do ustawień fabrycznych transmisja ruszyła. I MkBootlader też działa. Dziękuję wszystkim za pomoc i poświęcony czas.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1