Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 sty 2025, o 08:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sty 2015, o 21:35 
Użytkownik

Koledzy czy może ktoś polecić mi dobra a nawet bardzo dobrą książkę elektroniki analogowej w której sa przykłady obliczeń np Dlaczego taka wartość rezystora na bazie tranzystora . Chodzi mi o to że budując układy chciałbym sobie pięknie wyliczać dla czego tam dałem taki rezystor a nie inny. Nie interesuje mnie teoria że tranzystor zbudowany jest z tego ,przewodzi w nim to a to.

Ostatnio edytowano 16 sty 2015, o 22:14 przez matekogon, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2015, o 21:56 
Użytkownik

Polecam książkę: http://sklep.avt.pl/elektronika-dla-kazdego-przewodnik.html jest w niej wiele wzorów, opisów, przykładów. Napakowana wiedzą. Bardzo polecam.

PostNapisane: 16 sty 2015, o 22:10 
Użytkownik

Ja polecił bym koledze Podstawy elektroniki, z której korzystają licea i technika o profilu
Elektronicznym. Widzę ze jest dużo do nadrobienia,czytając o bramce w tranzystorze.
A swoja drogą, nie wyobrażam sobie budowy układu,bez znajomości działania np. tranzystora.
Zdarzają się sytuacje ze obliczenia to za mało i trzeba np. rezystor dobrać doświadczalnie.

PostNapisane: 16 sty 2015, o 22:25 
Użytkownik

Kolego "średni" od razu wyłapałeś mój błąd hehe. Wracając do tematu od szkoły średniej miałem wałkowany temat elektroniki analogowej właśnie tymi książkami. I mogę ci powiedzieć że w pamięci został tylko tytuł tych książek nic więcej. Na dodatek pewnie jak bym zapytał grupę 30 osób z mojej klasy po co jest rezystor w bazie tranzystora to by nikt nie odpowiedział a już nie pytając dla czego jest taka wartość. No może 2 osoby. Natomiast wszyscy by ci wyrecytowali że tranzystor jest złączem taki a takim. To samo na studiach (oczywiście mówię o kierunek elektrotechnika) więc wybacz mi ale ja się uczę na żywym organiźmie co i jak, więc już na teorii mi nie zależy. W związku z tym interesują mnie wyliczenia które będe traktował jako argument potwierdzający słuszność zastosowania tego elementu o takiej wartości

PostNapisane: 16 sty 2015, o 23:04 
Użytkownik

matekogon napisał(a):
Kolego "średni" od razu wyłapałeś mój błąd hehe. Wracając do tematu od szkoły średniej miałem wałkowany temat elektroniki analogowej właśnie tymi książkami...

Odniosłem wrażenie, z tego co napisałeś, że jesteś początkującym elektronikiem. Niekoniecznie
uczęszczającym do szkoły "elektronicznej". Ja od czasu do czasu zagladam do kilku książek ze szkoły
średniej. Racje masz ze większość mija się z powołaniem i tylko niewielki procent wychodzi na prawdziwych elektroników.

PostNapisane: 16 sty 2015, o 23:45 
Użytkownik

Jakbyś miał gdzieś dostęp (np. w bibliotece) to jest taka seria książek - osiem tomów - "Elektronika analogowa w zadaniach" autorstwa W. Ciążyńskiego.

PostNapisane: 17 sty 2015, o 10:22 
Użytkownik

Kolego squeez oczywiście zgodzę się z tobą że teorię trzeba znać. Ale mnie interesują tylko obliczenia i wyjaśnienie dlaczego tak jest a nie inaczej. A to że zna człowiek prawo Ohma to nie znaczy że umie się nim posługiwać i tu powinna przyjść część praktyczna na której mi zależy czyli obliczenia. Przykładem może być choćby przeglądanie tego forum. Ktoś wstawia schemat do sprawdzenia i okazuje się że brakuje mu rezystora na bazie lub bramce zależy jaki tranzystor. Wiekszość odpowiedzi zaczyna się musisz dać tam taki a taki rezystor, ale już nikt nie pisze dla czego. Ktoś doradza rezystor 50k. Czytający ma w swoim magazynie tylko 3,3k no co robi leci, do sklepu i kupuje te 50k bo mu tak doradzono. No ale jak by mu ktoś wytłumaczył dlaczego ma być tam rezystor i jak to obliczyć to by sie okazało że może być tam również 3,3k . I oto mi właśnie chodzi o wyliczenie tego.

PostNapisane: 17 sty 2015, o 11:07 
Użytkownik

Na Elportalu znajdziesz cykl (24 artykuły) pt. "Tranzystory dla początkujących".

PostNapisane: 17 sty 2015, o 11:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A ja polecam ze swojej strony Sztukę Elektroniki. Wytłumaczone co i jak działa i nawet zadanka zmuszające do samodzielnego myślenia są. Sporo się z niej dowiedziałem. Oprócz tego książki Góreckiego o op-amp'ach i cyfrówce również polecam.

PostNapisane: 17 sty 2015, o 12:28 
Użytkownik

Koledzy nie ma sensu polemizować na ten temat podałem tylko przykłady o co mi chodzi z tymi obliczeniami, po co mi są potrzebne. Nie miałem tu na myśli tylko tranzystorów ale ogólnie .
Koledzy dzięki za podane publikację trochę sobie poczytam .

PostNapisane: 17 sty 2015, o 22:37 
Użytkownik

Ja używam świetnych tutoriali SparkFun:
https://learn.sparkfun.com/tutorials/resistors
Pierwszy jest trywialny, potem zaczynają się trudniejsze, ale wszystkie swietnie tłumaczą, prostym angielskim.
Są ich chyba setki, na rozne tematy, ładnie otagowane.
Oprócz tego używam googla i np.:
https://arduinodiy.wordpress.com/2012/0 ... tl-levels/
Fajny artykuł o mosfetach...

PostNapisane: 18 sty 2015, o 23:10 
Nowy

Zadania zadaniami a jak szybko potrzeba do wiedzy to poza książkami i artykulami z EdW polecam rownież stronę http://www.electronics-tutorials.ws są tam też przykłady obliczeń do teorii.

PostNapisane: 19 sty 2015, o 17:00 
Użytkownik

To ja Ci polecę klasykę: Układy Elektroniczne - S. Kuta.

Strefa czasowa: UTC + 1