Jako że jestem tutaj nowy, chciałbym Wszystkich serdecznie pozdrowić i się przywitać.
Czekam aktualnie na zamówioną książkę i programator ale nie mogłem się już doczekać odpowiednich informacji więc zadaję pytanie od razu tu na forum:
Załóżmy że mam taki kod:
W związku ze zignorowaniem prośby źle umieszczony kod został usunięty - Zielono-Różowy J.Pytania:
1. Czy instrukcja : OCR2=(133*wypełnienie)/100; wymusza dzielenie bez reszty ?
2. Czy AVR łyknie to : OCR2=133-OCR2; czytałem że OCR2 jest R/W więc moim zdaniem powinien
3. Czy taki algorytm z przełączaniem w obsłudze przerwania nie będzie się rozjeżdżać ?
4. Teoretycznie pomiędzy bitami ramki nie mam żadnej przerwy, czy tak też jest w RC5 ?
5. Jak podejść do tego tematu jeśli kod zawarty w procedurze obsługi przerwania będzie zbyt długi, na tyle długi że okaże się że zanim obsługa tego przerwania się zakończy przyjdzie to samo następne ? Rozumiem że musiałbym program pisać w nieco innej koncepcji niż sobie założyłem. Za bardzo jednak nie mogę wymyśleć tej koncepcji.
Założenie jest także takie że absolutnie nie chcę (i nie lubię) korzystać z żadnych delay'ów a jedynie z przerwań.
Stosuję Atmega8 i chciałbym zrobić barierę podczerwieni do alarmu samochodowego. Nadajnik + odbiornik obsługuje ten sam procek, dodatkowo obsługuje on po I2C (tj. TWI) cyfrowy moduł przyspieszenia ADXL345, tak że każda zmiana przyspieszenia w dowolnej z trzech osi o krytyczną wartość wyzwoli mi alarm.
On tam ma trzy liczniki, ale nie wiem czy w obsłudze TWI nie jest któryś z nich wykorzystywany, to przede mną dopiero

Jeśli jest, mamy do dyspozycji pozostałe dwa. Podejrzewam bowiem, że aby zrobić nadawanie całej ramki, i to nie tylko takiej jak ja chcę (czternaście jedynek) to trzeba angażować nie jednego a dwa liczniki.
Teoretycznie możnaby wykorzystać tylko ten jeden licznik, ale ograniczeniem wydaje się być ilość instrukcji w tym przerwaniu które musiałby obsłużyć uC i to nie później niż do momentu w którym przychodzi kolejne przerwanie.
Natomiast jak to zrobić profesjonalnie to ja niewiem i stąd ten cały wywód

help please.
Ja rozumiem również że do takiego czegoś jak alarm może nie jest potrzebne wysyłanie "danych" ale ja już chcę to wiedzieć na przyszłość bo pewnie kiedyś człowiek będzie chciał zrobić coś na zdalne sterowanie.
W środę będę miał książkę, eclipsa, toolchainy (może dwa jak dobrze pójdzie) i inne zabawki

Ale z ciekawości nie wytrzymałem już dziś stąd pytania.
Pzdr,
Adam Zadęcki.