Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 11:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: usbasp
PostNapisane: 15 paź 2014, o 18:57 
Użytkownik

majkel00230 napisał(a):
rozumiem że chodzi Ci o uC programatora ? , narazie nie mam dostępu ale na dniach spróbuję załatwić sobie inny programator od znajomego i spróbować nim

Tak, chodzi mi o mikrokontroler programatora, który zbudowałeś/budujesz.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 paź 2014, o 19:03 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

tylko co mogło go uszkodzić, jak jeszcze wczoraj działa, a po zrobieniu recovery już nie, i układ też zasila ale to się domyślam że jest prosto poprowadzone z usb

PostNapisane: 15 paź 2014, o 20:21 
Użytkownik

majkel00230 napisał(a):
tylko co mogło go uszkodzić(...)

Hmm... Powiem szczerze że nie wiem co, ale moje doświadczenie w porównaniu do niektórych innych kolegów na forum jest niewielkie. Pewnie nie takiej odpowiedzi się spodziewałeś. W każdym razie to co z własnej praktyki mogę Ci doradzić (bo przerabiałem to samo co Ty) to masz takie możliwości:
1. Zawziąść się i zmontować ten USBASP samemu - plus: nie wydajesz kasy na kupny USBASP, minus: długi czas zanim to zrobisz jak należy oraz pewne zniechęcenie do elektroniki, co w pewien sposób może przełożyć się na Twoje inne projekty elektroniczne.
2. Rozmontować ten układ, części do szufladki (napewno jeszcze się przydadzą) i kupić nowy programator USBASP - tak po prostu.

Co do ad.2 - kupno kontrolera (bo zaraz pojawią się wpisy i wojna nt. programatorów): piszę z mojego doświadczenia jak było. Otóż ja kupując programator nic jeszcze nie wiedziałem ani o forum, ani o książce, ani o -właśnie- programatorach USBASP Pana Mirka. Kupiłem więc jak to cielę pierwszy lepszy programator USBASP z allegro (oczywiście najtańszy) po czym okazało się, że może on pracować tylko pod Windows'em (a używam także Debiana), mało tego pod Windows'em działa TYLKO z dedykowanym (chińskim, a jakże) programem obsługi.. Masakra.. Nie wiedząc jeszcze nic dalej o programatorze USBASP ATM Pana Mirka, kupiłem kolejny programator - tym razem uważnie patrząc na ręce sprzedawcy. Tym razem trafiłem dobrze, ale dopiero wtedy zorientowałem się że Pan Mirek ma w swojej ofercie programator i to bardzo dobry USBASP. Jakby tego było mało kupując ten programator od razu zaoszczędził bym tak: kasę, CZAS (!!!) i za friko (lub w cenie programatora -jak kto woli) miałbym profesjonalny program do obsługi programatora, bo obecnie męczę się to w eclipse, to z innymi programami, lub jak się da stosuję darmową wersję MkCalkulator'a Pana Mirka.

Reasumując wniosek jest taki, że gdybym od razu kupił USBASP Pana Mirka to zaoszczędziłbym i kasy, nerwów, czasu oraz więcej i szybciej nauczyłbym się z elektroniki cyfrowej.

I jeszcze jedna sprawa - opisałem tu swoją historię z programatorem - tak jak było. To nie jest żadna kryptoreklama czy coś w tym rodzaju. Tak po prostu mają się sprawy.

Pozdrawiam! Jarek J23

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1