żadne pretensje
... to podpowiedź jedna z tysięcy już moich na forum ... stąd może co najwyżej pewne zniecierpliwienie, a tym bardziej jak widzisz wobec tak upartej osoby (nie obraź się) .... bo jeśli piszesz:
amr1993 napisał(a):
tak sie składa ze wszystko jest opisane panie mirku (
http://www.fischl.de/usbasp/)
to mogę podpowiedzieć ci tylko tak - bez żadnej ironii:
No to masz wszystko dobrze i programator ci działa ślicznie
bo ja ale także już chyba miliony ludzi na świecie go zrobiły i każdemu działa bez zająknięcia ...
są za to takie osoby (jak ty) , na szczęście jest ich niewiele, które z uporem godnym podziwu twierdzą że zrobiły WSZYSTKO dobrze tylko że im nie działa i co ciekawe jeszcze pytają - dlaczego ?
wiesz co panie kolego ... dużo powodzenia życzę z takim podejściem
Bo ja - choć pewnie dla ciebie to BARDZO DZIWNE i wręcz uznasz, że jestem jakiś nienormalny, gdy PIERWSZY RAZ w życiu budowałem sobie USBASP to:
1. najpierw narysowałem sobie schemat w Eagle
2. później stworzyłem sobie płytkę PCB w Eagle
3. później żelazkiem zrobiłem rzeczywiste PCB
4. polutowałem .... i owszem miałem błąd bo komp nie wykrywał mi usbasp, ale sprawdziłem PCB i szybko okazało się że mam małego zonka w jednej ścieżce - poprawiłem i ...
i USBASP ślicznie ruszył .... Później już spokojnie tworzyłem różne swoje klony i wersje różniące się od oryginału po to aby działały jeszcze sprawniej ... i pewnym osiągnięciem na tym polu jest właśnie ATB-USBASP
jedynie było to że z oryginalnymi zenerkami 3,6V nie działał na niektórych kompach a szczególnie na laptopach ... więc zmieniłem zenerki na 3,3V i śmigał ze wszystkimi kompami i laptopami. Opisałem to już kilka lat temu na elektrodzie i od tego czasu skorzystało z tej porady już może nie miliony, może nie tysiące ale na pewno setki osób ... które zmieniają zenerki na 3,3V
--------------------------------------------------------
to tyle z mojej strony ... więc musisz zrozumieć, że ja jestem w stanie pomagać ale osobom, które działają podobnie, które rozmawiają schematami a nie piszą wypracowania i opowieści. Dla elektroników panie - to są schematy, PCB itp
www.youtube.com/mirekk36 ]