Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 15:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 paź 2014, o 09:30 
Użytkownik

Witam!

Poprzedni projekt karty IO jest na ukończeniu - dopracowuję oprogramowanie (wkrótce pojawi się na forum), więc zabrałem się powoli za planowanie kolejnego - oświetlenia ogrodowego. Założenia są takie: około trzech - czterech magistral RS485 o długości około 20-30 metrów, każda posiadająca około 10-15 jednakowych układów slave (sterowniki lamp RGBW na diodach mocy). Łączenie kilku magistral w gwiazdę nie jest chyba najlepszym sposobem na poprawną komunikację, jednak pomyślałem o zastosowaniu w układzie master przykładowo trzech podłączonych równolegle (od strony mikrokontrolera) układów MAX485 a do każdego z nich pojedyncza magistrala.
Czy ktoś miał podobny problem? ewentualnie zna jakieś dobre rozwiązanie?

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2014, o 12:21 
Użytkownik

Najprościej moduły podłączyć w linię. Nie zaleca sie połączeń w gwiazdę gdyż to strasznie spowalnia magistralę.
Jak dobrze pamiętam to atmega128 ma 2x rs232 ... poszukaj procka może któryś ma aż 3x rs232 i wtedy podłączysz maxa485.

System alarmowy galaxy g3 ma 4 magistrale rs485 ale nigdy nie zagłébiałem się jak to jest zrealizowane.

Namazane ze smarta.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 7 paź 2014, o 12:31 
Użytkownik

Może po prostu Atmega 1280 lub 2560? Mają 4xuart sprzętowych nie mówiąc o innych rzeczach.

PostNapisane: 7 paź 2014, o 12:39 
Użytkownik

O i to jest kolego dobra odpowiedz. Atmega 1280 i do tego 3x Max485 dzieki temu są 3 magistrale. Ale czy nie lepiej jak kolega by nie mial jeszcze przewodow rozciagnietych to zostac przy polaczenie liniowym? No chyba ze zalezy koledze na predkosci transmisji lub ma juz ulozone przewody to zostaje opcja z trzema magistralami.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 7 paź 2014, o 12:54 
Użytkownik

Póki co jest to tylko wczesne rozważanie - co do lokalizacji oświetlenia to jeszcze nie mam projektu ogrodu więc nie jestem w stanie przewidzieć czy da się to zorganizować jedną magistralą, a co do samego równoległego połączenia kilku MAX485 - co o tym myślicie? Szybkość działania - nie ma tutaj dużego znaczenia - podejrzewam, że ramki danych będą bardzo małe, okrojone do minimum.

PostNapisane: 7 paź 2014, o 13:53 
Użytkownik

Jak chcesz podłączyć równolegle kilka max485 bo nie bardzo rozumie.
Chcesz podłączyć kilka maxów i sterować nimi z tych samych TX/RX ? hmm a jak zidentyfikujesz który jest który ?

Też jestem w tym jeszcze zielony ale wydaje mi się że nie ma takiej opcji by je w ten sposób wysterować.

No chyba że ja źle rozumuję twoje podejście do równoległego połączenia kilku MAX485 bo one będą dla mnie działały jak powielacz sygnału no chyba że chcesz zrobić taki powielacz ... ale co jeżeli komunikacja będzie wracała z modułów do AVR ? zapchasz magistrale i dojdą śmieci. Tak mi się wydaje nigdy nie testowałem takiego podłączenia więc jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie mojej wypowiedzi przez bardziej zaawansowanych.

PostNapisane: 7 paź 2014, o 14:05 
Użytkownik

Tak, kilka układów miałoby pracować na tych samych liniach Rx i Tx, ta sama ramka z mastera dotarłaby na wszystkie magistrale, każdy moduł slave będzie miał unikalny ID więc tylko on wyciągnie z niej to co potrzebuje, sprawdzi CRC i wykona swoje zadanie. Więc ogólnie to połączenie równoległe od strony mikrokontrolera ma na celu zrobienia powielacza sygnału i wydaje mi się, że nie zapcham magistrali bo przecież komunikacja powinna wyglądać tak jakby to była jedna duża magistrala a nie te przykładowo trzy mniejsze.

PostNapisane: 7 paź 2014, o 15:10 
Użytkownik

No tak ale zobacz teraz od innej strony. 3 moduły na raz wysyłają dane do 3 maxów. 3 maxy do avr tych samych pinów i pomyśl co teraz się dzieje ramki się mieszają i nie dasz rady sprawdzić np stanów wyjść modułów czy temperatury z modułu.

Jeżeli sie upierasz na trzech liniach do każdego modułu osobno to może transmisje wykonac na lanie ? Daje ci to dużą możliwość rozbudowy modułów lub dokładanie nowych z innymi funkcjonalnościami.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 7 paź 2014, o 18:47 
Użytkownik

Co do odpowiedzi i czasu ich odbierania - można nadawać na wszystkie maxy jednocześnie, a skoro kazdy slave ma inny adres, to ustawić, że odpowiedź ma być po adres*kwant czasu. Wtedy odpowiedzi nawet wszystkich slavów (przy kwancie czasu większym niż odczyt i interpretacja odpowiedzi) nie pokryją się.

Dodatkowo - następne zapytanie master może zadać po maksymalny adres*kwant czasu. Wtedy wiemy że kolejne zapytanie będzie wysłane po odebraniu wszystkich odpowiedzi.

PostNapisane: 7 paź 2014, o 19:47 
Użytkownik

No tak ale po co wtedy 3x max485 ? wystarczy 1 max485 czyli wracamy do połączenia w gwiazdę :/

PostNapisane: 7 paź 2014, o 20:08 
Użytkownik

No właśnie nie wracamy tak do końca. Wiem, że każda linia i max powinny mieć osobny uart, ale skoro autor upiera się przy podpięciu kilku maxów pod jeden uart, to podpowiedzieć zawsze można. Sam na początku proponowałem procek z 4xuart bo sam tak robię. Co do połączenia w gwiazdę, to szczerze nigdy nie eksperymentowałem, ale zastosowanie kilku maxów nie jest gwiazdą.

PostNapisane: 7 paź 2014, o 20:31 
Użytkownik

no jak nie ?? zastosowanie nawet 10 maxow z tego samego uarta jest gwiazdą gdzie w jakiejś części danej magistrali w sensie na jakimś jej odcinku jest max ... tak tak to jest gwiazda dlatego zrobiłbym tak jak proponowaliśmy na początku procek z kilkoma uart ... lub Ethernet

PostNapisane: 8 paź 2014, o 03:08 
Użytkownik

Kilka maxów na jednym uarcie to raczej :) nie gwiazda, ale ... Dotąd myślałem, że gwiazda <=> gdy jest jeden centralny moduł i do niego zapinamy kilka magistral - po 1 magistrali na każdy jego uart - a on rozdziela/filtruje co, skąd leci i do kogo, taka ot stacja przekaźnikowa (gateway), a to spowalnia transmisję.
Nie słyszałem, by kilka transceiverów upinać do jednego uarta, no ale krótko żyję to i mało wiem.
Potrzeba Ci 3-4 magistrale po 10-15 modułów na każdej to chyba zbyt wiele jak na RS-a485. Coś mi się pamięta, że max 30 modułów na magistralę 30m.
Mam trochę dokumentacji jak RS485 w truckach śmiga...(nie wiem nic o innych implement.), a tam łączy się od kilku do kilkunastu puszek liniowo. Po jednym terminatorze 120Ohm na każdym końcu magistrali, przy czym zaleca się, by długość gałęzi od węzła nie przekraczała 40cm. Stosuje się 30 zwojów skrętki na każdy metr, no ale to norma SAE... m.in. Volvo Truck. Zajętość magistrali sięga 80%.

Poprawka: specifies up to 20 nodes on a bus with a maximum length of 40 meters. Jeśli jednak 96kbit/s nie jest tu wymogiem bezwględnym...

Przy niewielkim przepływie w trybie "multimaster" odpada "problematyczny arbitraż" w RS485, bo jak kolega wyżej napisał, priorytety można łatwo ustalić programowo rozkładając w czasie dostępność do sieci, a tym samym na kontroli zajętości arbitraż zakończyć. Można też inaczej...

Myślę, że i tak lepiej wypada CAN ze sprzętowymi kontrolerami, gdzie nasza rola to nadanie/odbiór danych - arbitrażem, sumą kontrolną i całą tą kocią robotą zajmuje się kontroler... Niewykryta błędna ramka 1 na sto lat :) Jednak dodatkowe: kryształ i kontroler to cena. Dlatego ja lubię AT90CAN...+np MCP2551.

Dobrze rozumiem, że kolega przewiduje tylko kom. jednokierunkową ? To może rzeczywiście RS-485..., ale czemu w pełni nie skorzystać z możliwości sieci.. master masterem, slave slavem, ale lampy też mogą pogadać między sobą. Do lamp po M_ledziku dorzucisz ?? :D

PostNapisane: 8 paź 2014, o 06:08 
Użytkownik

coralgol1976 napisał(a):
Kilka maxów na jednym uarcie to raczej :) nie gwiazda, ale ...

No kolego chyba było zbyt późno jak to pisałeś bo to jest gwiazda.

coralgol1976 napisał(a):
Dotąd myślałem, że gwiazda <=> gdy jest jeden centralny moduł i do niego zapinamy kilka magistral - po 1 magistrali na każdy jego uart

To nie jest gwiazda.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 8 paź 2014, o 14:49 
Użytkownik

Tak więc wiele nauki przede mną..

Firma CEL-MAR sprzedaje gotowe pudełka, nie znam cen.
http://cel-mar.pl/files/io/io_ada-4044h.pdf
http://ep.com.pl/files/1443.pdf

Ostatnio edytowano 8 paź 2014, o 16:37 przez coralgol1976, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 paź 2014, o 16:30 
Użytkownik

Połączenie z topologią gwazdy:

ObrazekObrazek

A to już nie gwiazda:
Obrazek

Teraz popatrz ... UART -> 3x MAX485 to już jest gwazda dla uarta

PostNapisane: 3 sty 2015, o 19:18 
Użytkownik

Trochę mnie tutaj nie było - jednak w trakcie mój problem się rozwiązał - do każdej magistrali zastosuję konwerter RS485-Ethernet bądź RS485-Wi-Fi.

Wszystkim dziękuje za pomoc i zaangażowanie w temat ;) .

Strefa czasowa: UTC + 1