Kilka maxów na jednym uarcie to raczej
nie gwiazda, ale ... Dotąd myślałem, że gwiazda <=> gdy jest jeden centralny moduł i do niego zapinamy kilka magistral - po 1 magistrali na każdy jego uart - a on rozdziela/filtruje co, skąd leci i do kogo, taka ot stacja przekaźnikowa (gateway), a to spowalnia transmisję.
Nie słyszałem, by kilka transceiverów upinać do jednego uarta, no ale krótko żyję to i mało wiem.
Potrzeba Ci 3-4 magistrale po 10-15 modułów na każdej to chyba zbyt wiele jak na RS-a485. Coś mi się pamięta, że max 30 modułów na magistralę 30m.
Mam trochę dokumentacji jak RS485 w truckach śmiga...(nie wiem nic o innych implement.), a tam łączy się od kilku do kilkunastu puszek liniowo. Po jednym terminatorze 120Ohm na każdym końcu magistrali, przy czym zaleca się, by długość gałęzi od węzła nie przekraczała 40cm. Stosuje się 30 zwojów skrętki na każdy metr, no ale to norma SAE... m.in. Volvo Truck. Zajętość magistrali sięga 80%.
Poprawka: specifies up to
20 nodes on a bus with a maximum length of
40 meters. Jeśli jednak 96kbit/s nie jest tu wymogiem bezwględnym...
Przy niewielkim przepływie w trybie "multimaster" odpada "problematyczny arbitraż" w RS485, bo jak kolega wyżej napisał, priorytety można łatwo ustalić programowo rozkładając w czasie dostępność do sieci, a tym samym na kontroli zajętości arbitraż zakończyć. Można też inaczej...
Myślę, że i tak lepiej wypada CAN ze sprzętowymi kontrolerami, gdzie nasza rola to nadanie/odbiór danych - arbitrażem, sumą kontrolną i całą tą kocią robotą zajmuje się kontroler... Niewykryta błędna ramka 1 na sto lat
Jednak dodatkowe: kryształ i kontroler to cena. Dlatego ja lubię AT90CAN...+np MCP2551.
Dobrze rozumiem, że kolega przewiduje tylko kom. jednokierunkową ? To może rzeczywiście RS-485..., ale czemu w pełni nie skorzystać z możliwości sieci.. master masterem, slave slavem, ale lampy też mogą pogadać między sobą. Do lamp po M_ledziku dorzucisz ??