Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 mar 2026, o 14:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 paź 2014, o 16:54 
Użytkownik

Witam, mam problem z działaniem mikrokontrolera
Moja Atmega8 ma wgrany program, który wykonuje poprawnie (podaje stan wysoki wtedy gdy jest to wymagane) ale zamiast sygnału ~5V na wyjściach pojawia sie od ~0.5V od ~2V Ma ktoś jakieś pomysły co jest przyczyną takiego zachowania?

Piny wyjściowe to [PC0,...,PC3] Sygnały wyjściowe potrzebne mi się do wysterowania sterownika silników http://botland.com.pl/sterowniki-silnik ... modul.html

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 paź 2014, o 17:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A może tak jakiś kod, schemat? :-) Nikt na forum nie ma szklanej kuli :-)

PostNapisane: 2 paź 2014, o 17:11 
Użytkownik

Schemat:
http://oi60.tinypic.com/2howyzl.jpg
main.c
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

hardware.h
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ostatnio edytowano 2 paź 2014, o 17:26 przez Rygart_z_Tarrs, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 paź 2014, o 17:20 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Polecam najpierw przeczytanie tego topic7402.html

PostNapisane: 2 paź 2014, o 17:20 
Użytkownik

Witam,

Na sam początek kolega filtracja 7805 do poprawy gruntownej.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Kolega ale "magiczna" obsługa przycisków przez tranzystory, piyrwszy roz widza takie cudo :D

PostNapisane: 2 paź 2014, o 17:28 
Użytkownik

Tranzystory wynikają z tego ze mam moduł radiowy z samochodu na zdalne sterowanie którego sygnał był mi potrzebny do wysterowania procka, więc tranzystory podają masę na piny (Jak na razie działa)

Co do filtrowania to co powinno być w nim poprawione? Kondensator? 22uF jest zbyt mały?

PostNapisane: 2 paź 2014, o 18:28 
Użytkownik

Ja bym dał jeszcze może jakieś kondesatory elektrolityczne typu 100nF na zasilaniu atmegi.

PostNapisane: 2 paź 2014, o 18:42 
Użytkownik

Witam,

Rygart_z_Tarrs napisał(a):
Tranzystory wynikają z tego ze mam moduł radiowy z samochodu na zdalne sterowanie którego sygnał był mi potrzebny do wysterowania procka, więc tranzystory podają masę na piny (Jak na razie działa)

Co do filtrowania to co powinno być w nim poprawione? Kondensator? 22uF jest zbyt mały?

Kolega na wejście daj parę 470uF i 100nF i na wyjście również to samo.
(Choć ja aktualnie na tykówce mam 94uF i 100nF pary i działa ładnie).

Kolega wyżej napisał również o elektrolicie dodatkowym między Vcc a GND, ale to 10uF, a nie 100nF - pewnie babolek się wkradł ;)

DRV8833 - 100nF na zasilanie do filtracji.

Doman89

PostNapisane: 2 paź 2014, o 18:50 
Użytkownik

O kurcze, dałem wam średnio aktualny schemat ;o Macie tu płytkę... PS ten pierwszy kondensator to 470uF, reszta smd to 22uF, pozostałe to 100nF(poza 2 od kwarcu którę mają mniej)

PostNapisane: 2 paź 2014, o 18:53 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Kolejny post do przeczytania ;-) topic44.html

PostNapisane: 2 paź 2014, o 19:01 
Użytkownik

Witam,

Kolega 1 strzał:

7 pin ATMegi - Vcc niepodłączony - ZGROZA

Doman89

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

JP12 podłączasz do 5V ale gdzie one idą??

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Gdzie się łączy masa stabilizatora z masą atmegi? Bo ja nie mogę dostrzec :/

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Jak dla mnie to schemat do poprawki. Nawet jeżeli łączysz masę kabelkami, to możesz mieć problemy.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 paź 2014, o 19:15 
Użytkownik

Witam wszystkich.
To grafika warstwy TOP, może jest jeszcze Bottom z podciągniętym Vcc :-)
Mnie jakoś dziwnie się patrzy na płytki jednostronne przewlekane zrobione na warstwie TOP.
Napisy na pcb w obrębie GND i inne w postaci miedzi to chyba będą odwrotnie na wykonanej płytce bo będzie mirror, nieprawdaż?

Sorki, że tak trochę nie w temacie, a odnośnie projektu pcb.

PostNapisane: 2 paź 2014, o 19:24 
Użytkownik

O cholercia.... taki błąd ;o Dzięki, nie zwróciłem uwagi na to VCC ;o Co do napisów to zrobiłem je tylko po to żeby później wiedzieć co gdzie mam na płytce

Masy połączone są przy pomocy kabli

Właśnie to 5V miało iść do tego 7 pinu...prawdopodobnie zgubiłem tą ścieżkę w eaglu ;-;

PostNapisane: 3 paź 2014, o 16:17 
Użytkownik

Wracając do tematu, to jakie jeszcze mogą być przyczyny takiego zachowania procka? Poprawiłem filtrowanie i zasilanie, a na wyjściach dalej po 0.6 V max 2V o.O

PostNapisane: 3 paź 2014, o 19:15 
Użytkownik

Witam,

Wracając do tematu, to jakie jeszcze mogą być przyczyny takiego zachowania procka? Poprawiłem filtrowanie i zasilanie, a na wyjściach dalej po 0.6 V max 2V o.O

Kolega jest jakiś schemat po przeróbkach? Bo tak ciężko dalej analizować, co tam konkretnie aktualnie jest ;)

Doman89

PostNapisane: 3 paź 2014, o 19:48 
Użytkownik

Obrazek

Trochę po partyzancku...to na niebiesko to poprawki (poza tym od smd)...chyba wszystko

PostNapisane: 3 paź 2014, o 20:53 
Użytkownik

Witam,

Mikroskopu do takich pićków nie mam ;) Kolega daj porządną grafikę.

Doman89

PostNapisane: 3 paź 2014, o 21:34 
Użytkownik

Chciałem zrobić tak jak kazał mod...ale widać coś nie wyszło... Masz tu inny link
http://oi57.tinypic.com/2vi42t4.jpg

PostNapisane: 3 paź 2014, o 22:33 
Użytkownik

Witam,

Kolega dalej coś nie tak z Twoim schematem, jak dla mnie :/ (teraz dalej ciężko analizować, bo nie ma rozlewu masy na schemacie - ale jak coś to pominiesz jakieś punkty)

1. Gdzie są pary 100nF kondziorków w stabilizatorze? Jeden pomiędzy IN a GND, drugi pomiędzy OUT a GND.
2. Ten kondensator od plusa co idzie (opisany jako 22uF elektrolit) - to on jest szeregowo połączony pomiędzy + a IN stabilizatora. To miejsce to jak dla mnie przerwa jest w obwodzie. Po włączeniu układu sprawdź napięcie pomiędzy nóżką IN a GND, co może dać w konsekwencji kiepskie napięcie pomiędzy OUT a GND. (Oczywiście mowa o 7805).
3. Kolega dołóż kondensator 10uF pomiędzy Vcc a GND przy Atmedze8.
4. Napisz jakie masz fizycznie kondensatory aktualnie przy stabilizatorze, bo wg schematu to 22uF i 10uF - ale wiem, że wyżej napisałeś, że są inne. Więc tak dla pewności, przypominam wejście daj minimum 100uF i wyjście również tak samo.
5. Przetwornica to układ gotowy z allegro, czy sam scalaczek? Jak tylko scalaczek to kolega notka PDF układu w łapki:
http://www.darel.elektroda.eu/index_pli ... heet-1.pdf
strona 3. Zobacz jak ma być odfiltrowana - u Ciebie tego brak, jeżeli masz sam scalak.
Bo znów kondensator ten nieszczęsny co nie widać, aby miał nózkę katody do masy, brak 100nF na wejściu. Oraz na wyjściu 470uF. Nie wspomnę o 2 rezystorach które to napięcie wyjściowe ustalają - wg wzoru na tej samej stronie, oraz dławiku czy diodzie.

Kolega na spokojnie to przeanalizuj, bo tak na szybkiego to nie da rady ;)

Spróbuj powalczyć z w/w - sprawdź szczególnie pkt 2 oraz 5 i napisz co się dzieje dalej.

Juto mogę późno jak coś odpisać na forum bo jestem na Silesian Amiga Classic Party w Siemianowicach Śląskich :)

Doman89

PostNapisane: 4 paź 2014, o 11:12 
Użytkownik

1. Kondensatory przy stabilizatorze są tylko na jego wyjściu, na wejściu układu jest tylko ten elektrolit ten 470uF (stabilizator podaje 4.97V bez żadnych wahań)
2. Tam jest tylko błąd schematu, dodaję schemat najbardziej przypominający to jak to powinno wyglądać:http://i60.tinypic.com/29kuf6s.png
Tak mniej więcej powinny być zrobione połączenia: http://pl.tinypic.com/view.php?pic=eukm ... C_Fkvl_tIE (nie jestem pewien na 100% czy masa wyszła mi tak samo, ale raczej nie powinno być większych różnic )
3. O które miejsce Ci chodzi? Mógłbyś wskazać mi je jakoś na schemacie?
4.Kondensatory są taki jak na powyższym schemacie, muszę wlutować jeszcze 100nF na wejście i będzie mniej więcej zgodnie z tym co mówisz.
5.Przetwornica to: http://allegro.pl/przetwornica-step-dow ... 88207.html
+in podłączony zgodnie ze schematem
-in podłączony zgodnie ze schematem (tzn to na niebiesko to przeniesienie tego miejsca na "rozdzielnię")
+ out zgodnie ze schematem
-out podłączona obok masy sterownika silników (tam jak ten otwór), ale nie mam pewności co do jej lokalizacji( przetwornica jak i sterownik silników nie są jeszcze wlutowane)

PS problem raczej nie leży w stabilizatorze napięcia bo nie ma żadnych wachań, po prostu na wyjściu procka pojawia mi się zbyt niskie (ale stałe) napięcie (tzn podaje mi taką samą wartość-np 0.68V (jako stan wysoki!) Jedynie PD2 podaje mi 1.97V co pozwala mi uruchomić kanał sterownika silników (Stan wysoki sterownika silników zaczyna się od 2V)

PostNapisane: 5 paź 2014, o 22:08 
Użytkownik

Witam,

Można też zobaczyć jaka jest rezystancja masy przy ATmedzie (nóżka gnd), a 7805 (również nóżka). Być może zbyt cienkie ścieżki.

Sprawdź jakie masz napięcie na nóżkach mikrokontrolera podczas pracy, nie tylko napięcia na pinach. Mikrokontroler powinien podawać na pinach takie samo napięcie co Vcc.

Doman89

PostNapisane: 6 paź 2014, o 06:44 
Użytkownik

A może zrób taki test, wgraj program tylko z ustawionymi wyjściami atmegi (na 5V) i wtedy sprawdź napięcia bo może masz w programie babola a na płytce jest wszystko ok. Jeśli nadal nie ok to sprawdź napięcia kiedy moduł sterownika silników jest odłączony. Zakładam, że mierzyłeś napięcia na samej atmedze i jest 5V.

PostNapisane: 6 paź 2014, o 11:13 
Użytkownik

Witam,

pietszyk napisał(a):
Jeśli nadal nie ok to sprawdź napięcia kiedy moduł sterownika silników jest odłączony. Zakładam, że mierzyłeś napięcia na samej atmedze i jest 5V.

Kolega przecież napisał, że moduł sterownika nie jest jeszcze wlutowany:
-out podłączona obok masy sterownika silników (tam jak ten otwór), ale nie mam pewności co do jej lokalizacji( przetwornica jak i sterownik silników nie są jeszcze wlutowane)
)

Czekamy na pomiar napięcia na nóżkach zasilających.

Doman89

PostNapisane: 6 paź 2014, o 16:27 
Użytkownik

Testy skończone, oto wyniki:

-Zasilanie jest ok, na wejściach równo 4.97
-Napisałem taki kod do sprawdzenia wyjść:
język c

I dla odmiany wygnały wyjściowe są jak najbardziej ok! Tzn przy takim programie sterującym podaje 5V ;]
Czyli wniosek nasuwa się sam...mam coś nie tak w programie sterującym...tylko nie wiem co...

PostNapisane: 6 paź 2014, o 17:36 
Użytkownik

Witam,

No to kolega jeżeli chce to niech wstawia kod - będziemy działać. Jeżeli nie chce upubliczniać, mogę postarać się pomóc na PW.

Najważniejsze, że jak to się mówi:
"Langsam, langsam, aber sicher"

:)

Doman89

PostNapisane: 6 paź 2014, o 18:01 
Użytkownik

Kod jest w 3 poście ;]
Edit
Był sprawdzany na zestawie uruchomieniowym w szkole (z tym że tam zamiast tranzystorów były wykorzystane mikroswitch'e )

Ostatnio edytowano 6 paź 2014, o 18:30 przez Rygart_z_Tarrs, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 paź 2014, o 18:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Większość kolegów skupiła sie na poprawkach do twojego schematu zmieniając kondensatory a to na 100uF a to na inny, to nie jest aż tak ważne (owszem w niektórych przypadkach jest nawet bardzo , ale chyba nie w twoim) . Odnośnie tego pierwszego schematu ( ten zrzut płytki jest troche mało czytelny, a innego schematu nie zobaczyłem). JP11 i JP13 stanowią tą samą masę ? Nie widzę gdzie one idą. W programie może byc błąd ale może sprawdz czy tranzystory działają prawidłowo, czy nie walą do masy jakiś dziwnych sygnałów , nie masz żadnej rezystancji na Bazie tranzystorów ? Może to one dają jakiś sygnał i procek załącza syganł. Z twoich opisów wynika jakby było to jakieś szybkie przałączanie. Może problem jest w sygnałach z tranzystorów , sygnał jest jakoś filtrowany czy idzie z tego modułu radiowego bezpośrednio, gdzie jest zastosowane to urządzenie (samochód ?) . Dokładnie sprawdź czy masy są połączone- wszystkie.
Pozdrawiam

PostNapisane: 6 paź 2014, o 18:22 
Użytkownik

Tak, wszystkie masy są połączone (tak jak tutaj http://pl.tinypic.com/view.php?pic=eukm ... DLOYPl_tIF )

Co do tranzystorów to poza rezystorem na bazie mają 1.2K ohm'a i podają masę na pin mikrokontrolera ( sygnał nie jest filtrowany kondensatorem)
-aczkolwiek napięcie pomiędzy + układu a masą podawaną przez tranzystory jest stałe (nie ma wahań)

Urządzenie planuję zastosować w wysterowaniu pojazdu gąsienicowego (wykorzystując sygnały z układu sterującego zdalnie sterowany samochód-jakiś chiński za 30zł ;] )

PostNapisane: 6 paź 2014, o 18:33 
Użytkownik

Witam,

Kod jest w 3 poście ;]
Edit
Był sprawdzany na zestawie uruchomieniowym w szkole (z tym że tam zamiast tranzystorów były wykorzystane mikroswitch'e )

Ja ale wtopa :D

Już tak z automatu leciałem zawsze na koniec, że umknął mojej uwadze. Jak coś ciekawego wydłubię to dam znać ;)

Doman89

PostNapisane: 6 paź 2014, o 18:39 
Użytkownik

Hehe ;] Każdemu mogło się zdarzyć ;]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1