Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 11:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 paź 2014, o 08:17 

MikieMan napisał(a):
Oczywiście moim celem nie jest zniechęcanie do systemu Windows, tylko próba zachęcenia do spróbowania czegoś nowego

A jak jest z softem typu OFFICE, altium eagle, eclipse, Atmel Studio itp. na tych systemach Mac? Bo bez tego nie dałbym rady.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 08:30 

MikieMan napisał(a):
Jak mi ktoś pokaże komputer z systemem Windows, który po kilku tysiącach wejść w stan hibernacji będzie nadal działał to może przekonam się znów do wypocin MS

To zapraszam do siebie ;).

Miałem styczność z mackiem, jedyny mac jakiego trawię to mak w zawijańcu wielkanocnym ;).

wojtek napisał(a):
A jak jest z softem typu OFFICE, altium eagle, eclipse, Atmel Studio itp. na tych systemach Mac? Bo bez tego nie dałbym rady.

Część programów ma wsparcie dla maca, ale nie wszystkie. Zresztą nikt mnie nie namówi by kupować sprzęt wydajnościowo porównywalny z tym 2-3lata temu, za cenę tego który będzie za 2-3lata na rynku ;).
Bezawaryjność też ( Y ) nie urywa.
Prędkość windowsa 7-8.1 na porządniejszym sprzęcie i SSD niczemu nie ustępuje. Parusecundowe uruchamianie od tego mam uśpienie.

Japko (pisownia zamierzona) jest świetne do obróbki grafiki/filmów (aczkolwiek, nawet mac pro ma swoje ograniczenia). Bo za tą kasę można mieć naprawdę kawał dobrego laptopa na windowsie na i7 16GB ramu i 2dyskach SSD ;).
Ale co kto lubi, j.w każdy swoją pliszkę chwali.
Nie neguję kupna jabłek, tylko nie w aplestore i nie za tą cenę ;) i nie jako główny komputer/laptop do wszystkiego.
Ale to tylko moja subiektywna opinia ;), właściciele maców których znam, są zadowoleni mimo ich wad.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 08:35 
Moderator

Dokładnie, ... ludzie zrozumcie - jest TYLE aplikacji, które wykorzystuję na co dzień a których nie można odpalić na żadnych macach i linuxach ;) ... że niestety ... nic nie umniejszając innym systemom .... co to ma do rzeczy że nie trzeba reinstalować przez kilka lat. Nawet jak był jeszcze Win XP i trzeba go było reinstalować raz na kilka miesięcy to i tak już wtedy nie zamieniłbym go na żadnego mac'a ;)

a dzisiaj ? odkąd jest win7 a już szczególnie win8 ... to w ogóle nie wiem co to reinstalacja systemu - chyba że mi ktoś przypomni ;)

Reasumując - wiele osób nie może zrozumieć - że wybór MS Win to nie jakaś tam kwestia przypadku - tylko świadomy wybór bo człowiek jeszcze dzięki temu zarabia

A jeśli komuś do pracy wystarcza mac czy linux no to super ;) ... w czym problem ? tym bardziej, że np mac też ma swoje silne strony i aplikacje dla wielu branż lepsze niż pod windows

dlatego mnie kompletnie nie przekonują opowieści typu:

"ten zły i niedobry windows bo MS chce tylko ciągnąć kasę"
"ten okropny windows bo on coś tam sam robi"

;) .... ostatecznie - każdy ma swój ulubiony system i bardzo dobrze - ja mam Windows i się z tego bardzo cieszę i nawet jak za Win 10 będę musiał zapłacić bo darmowego upgrejdu nie dostanę to i tak kupię - bo po prostu WARTO ;) dla mnie warto i się opłaca

PostNapisane: 3 paź 2014, o 08:40 

Cytuj:
Reasumując - wiele osób nie może zrozumieć - że wybór MS Win to nie jakaś tam kwestia przypadku - tylko świadomy wybór bo człowiek jeszcze dzięki temu zarabia

I to jest sedno wyboru.
Wcześniej już wspomniałem, że dla mnie w sumie nie ważne co za system, ważne by był transparentny, sam marudziłem mocno na 8 z tymi kaflami, a teraz po przestawieniu się (ok tydzień to trwało) w sumie zwisa mi czy są kafle czy menu start, 90% najczęściej używanych programów mam na kaflach, a resztę uruchamiam z paska wyszukiwania (coś jak wiersz poleceń w linuxie).

PostNapisane: 3 paź 2014, o 09:12 
Użytkownik

wojtek napisał(a):
MikieMan napisał(a):
Oczywiście moim celem nie jest zniechęcanie do systemu Windows, tylko próba zachęcenia do spróbowania czegoś nowego

Witaj.
Z Office nie ma problemu bo jest dostępny w wersji na Mac OS.
Eagle śmiga wręcz jak szalony :-) Musze przyznać, że prócz Mac'ów mam jeszcze trzy laptopy PC, w tym jeden Żony całkiem nowy z Win7 i tam Eagle działa nawet nieźle, ale nie ma porównania w płynności pracy.
Altium jest chyba tylko dla Windows, ale to nie problem. Jest np. taki program na Mac OS o nazwie Parallels Desktop czyli tzw. Virtualna Maszyna. Mam na niej postawiony Win7 i XP, więc mając Mac'a nie trzeba rezygnować z aplikacji dedykowanych tylko dla Windows.
Eclipse też występuje i AvrDude tez, ale jeszcze nie testowałem - ale muszę spróbować.
Atmel Studio też chyba tylko Windows, ale jak wyżej wspomniałem to nie problem.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 09:19 

MikieMan napisał(a):
Witaj. Z Office nie ma problemu bo jest dostępny w wersji na Mac OS.Eagle śmiga wręcz jak szalony Musze przyznać, że prócz Mac'ów mam jeszcze trzy laptopy PC, w tym jeden Żony całkiem nowy z Win7 i tam Eagle działa nawet nieźle, ale nie ma porównania w płynności pracy.....

Witaj również i dzięki za informacje.
No tak jednak jakbym miał instalować virtualne maszyny po to aby używać moich programów i do tego za porównywalny wydajnościowo sprzęt płacić niemalże dwa razy taką cenę, to to nie jest dla mnie, podobnie jak korzystanie do codziennej pracy z linuxa ;) Pozostane przy ogólnie "znienawidzonym" aczkolwiek powszechnie stosowanym widnowsie a jaki jego numerek będzie to już sprawa wtorna ;) A tak nawiasem mówiąc ja też w windowsie nie wiem co to reinstalacja systemu - o system jaki by nie był trzeba po prostu dbać i nie zaśmiecać go różnym badziewiem.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 09:26 

wojtek napisał(a):
Pozostane przy ogólnie "znienawidzonym" aczkolwiek powszechnie stosowanym widnowsie a jaki jego numerek będzie to już sprawa wtorna A tak nawiasem mówiąc ja też w windowsie nie wiem co to reinstalacja systemu - o system jaki by nie był trzeba po prostu dbać i nie zaśmiecać go różnym badziewiem.

Oj tam znienawidzonym, żaden system operacyjny nie jest idealny i bez poważnych wad.

A co do zaśmiecania badziewiem, święta racja. Każdy system idzie zamulić.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 09:31 
Moderator

Cytuj:
Każdy system idzie zamulić.

Hehehe no maca moze ciezej zamulic bo tak malo ludzi go uzywa ze wirusiarzom nie chce sie na niego wirusow pisac. Gdyby dominowal tak jak windows to mialby te same problemy ;) ..... a tak? ... to ze jest niszowy ... to i ma taka zalete poniekad

PostNapisane: 3 paź 2014, o 09:44 

Cytuj:
Hehehe no maca moze ciezej zamulic bo tak malo ludzi go uzywa ze wirusiarzom nie chce sie na niego wirusow pisac. Gdyby dominowal tak jak windows to mialby te same problemy ..... a tak? ... to ze jest niszowy ... to i ma taka zalete poniekad

Uwierz mi że pod tym względem wcale się dużo nie różni od windowsa.
Nawet na linuxa istnieją bardzo niebezpieczne expoity, a na windowsie jak się nie klika w wszystko co popadnie to też nie ma problemu.

A instalowanie programów na wirtualnym systemie to tylko ostateczność (np. programy starsze nie wspierające systemów x64).

Co do płynności, każdy dobrze skonfigurowany komputer o dobrej wydajności będzie chodził płynnie.
Fakt, iOS ma dużo lepsze zarządzanie pamięcią niż windows, ale dziś wsadzenie 16GB ramu do komputera to nie problem.

Ale to nie miał być temat o wyższości świąt bożego narodzenia nad wielkanocą ;).

Dla mnie osobiście macki nie mają kompletnie żadnego uzasadnienia, gdyż nie zajmuję się tylko fotografią/elektroniką itp. Dla samej fotografi to bym używał maca bo matryce w macach po prostu zamiatają pod dywan to co jest pakowane do laptopów na windowsach, aczkolwiek koszt wymiany matrycy na lepszą w laptopie + SSD wynosi podobnie jak gotowy mac.

Mac jest fajny jak ma się zajawkę na posiadanie kilku rzeczy od appla, wszystko się ładnie synchronizuje, można sterować jedno z drugiego, naprawdę to dopracowali.
Po za tym dla wyglądu, jak dla kogoś to jest ważne, dla mnie liczy się trwałość i pancerność laptopa, a tu mac może co najwyżej buty lizać starszym dellom.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 09:52 
Nowy

Odnośnie formuły... niedawno czytałem artykuł o tabletach. W ogóle w czerwcu postanowiłem sprzedać ipada 1 i kupić coś najnowszego. Bo technologia tworzenia www się zmieniła od 2010 roku i safari nie dawało rady. Sam ipad działał tak samo jak na początku - bez problemów o baterii nie wspomnę. No i to wcale nie było tak, że musiałem koniecznie kupić iPada Air.
Bo dużo tańsze miałem do wyboru androidy, z czterema i ośmioma rdzeniami, z tymi wszystkimi gigabajtami, super szybkie itp... Ostatecznie wygrał iPad Air chociaż nie ma tych wszystkich gigaherców, gigabajtów itp... Bateria działa ile trzeba a sam system ZAPIER...A bez zająknięcia! Czego mi więcej potrzeba?

Jest coś co mi się w MS podoba - wersja na telefony. Bije na głowę te wszystkie androidy. Może nie ma tych wszystkich wodotrysków, gier itp ale po prostu działa. Tam te kafelki mają rację bytu.

No i trochę nie rozumiem po co klient miałby kupować win10 skoro siódemka działa bez problemów. Co właściwie daje nowy windows 10? Mam wrażenie, że to trochę taki podliftowany samochód.

http://www.dobreprogramy.pl/Meszuge/Windows-10-ma-zalete,58250.html

PostNapisane: 3 paź 2014, o 10:00 
Użytkownik

wojtek napisał(a):
Witaj również i dzięki za informacje.
No tak jednak jakbym miał instalować virtualne maszyny po to aby używać moich programów i do tego za porównywalny wydajnościowo sprzęt płacić niemalże dwa razy taką cenę, to to nie jest dla mnie, podobnie jak korzystanie do codziennej pracy z linuxa Pozostane przy ogólnie "znienawidzonym" aczkolwiek powszechnie stosowanym widnowsie a jaki jego numerek będzie to już sprawa wtorna A tak nawiasem mówiąc ja też w windowsie nie wiem co to reinstalacja systemu - o system jaki by nie był trzeba po prostu dbać i nie zaśmiecać go różnym badziewiem.

mirekk36 napisał(a):
Hehehe no maca moze ciezej zamulic bo tak malo ludzi go uzywa ze wirusiarzom nie chce sie na niego wirusow pisac. Gdyby dominowal tak jak windows to mialby te same problemy ..... a tak? ... to ze jest niszowy ... to i ma taka zalete poniekad

Oczywiście jak wszystko to kwestia indywidualnego wyboru i gustu. A Windows znienawidzony, nie, zdecydowanie nie. To trochę jak z Kobietami. Z nimi czasem ciężko, ale bez nich źle :-)
Ja właśnie na początku wybrałem Mac'a ze względu na niszowość i brak wirusów. Dziś trochę się to już zmieniło, ale święte slowa. Każdy system można zaśmiecić i zamulić. Dla chcącego nic trudnego.
Podsumowując fajnie, że w Microsoft zaczynają chyba słuchać swoich użytkowników bo widać w ostatnich 2-3 latach trochę zmianiają strategię i stąd taka tym razem rozdmuchana akcja Technical Preview.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 10:08 
Nowy

Trochę nie zgodzę się z tymi wirusami. Fakt, że użytkowników OSX jest zdecydowanie mniej ale to nie oznacza że każdy system jest tak samo podatny na wirusy. Powiem wam więcej - nie mam w domu żadnego programu antywirusowego. Na żadnym z komputerów. Mam przecież kompa z Win7 i tam też nie mam żadnego antywirusa. Chyba powoli kończy się era wirusów, chyba że u Was jest inaczej...

rezasurmar napisał(a):
Uwierz mi że pod tym względem wcale się dużo nie różni od windowsa.

Naprawdę? Sprawdziłeś to gdzieś? :)

rezasurmar napisał(a):
Nawet na linuxa istnieją bardzo niebezpieczne expoity, a na windowsie jak się nie klika w wszystko co popadnie to też nie ma problemu.

Korzystam przecież z linuxa od 10 lat, w życiu żadnego exploita nie miałem.Ale to co piszesz o windows to prawda - jak sie nie klika w jakieś gówniane linki to nie ma prawa się nic popsuć i u mnie też tak jest. Ale za to jak sie klika w zawirusowane linki na osx, ios czy linuxie to też nie ma prawa się nic popsuć :P

PostNapisane: 3 paź 2014, o 10:14 
Moderator

dr.boczek napisał(a):
Co właściwie daje nowy windows 10?

Już pisałem wcześniej - jak ktoś wykorzystuje możliwości Win (obojętnie jaka wersja w 10%) to może zostać nawet na Win XP - co za problem ...

ale nie opowiadaj pan , że nie ma różnic pomiędzy np Win7 a Win8 bo są i to nie jakieś tam małe a KOLOSALNE i w ogóle nie chodzi o wygląd! panie

Mi tworzenie poradników, rendering reasumując CZAS pracy nad tym po zamianie Win7 na Win8 skrócił się o 60% !!! tak tak ... tyle że mało kto - kto korzysta tylko z przeglądarki internetowej wie co się zmienia w środku - dlatego kompletnie nie zauważa różnic poza jakimiś tam zmianami w wyglądzie ...

jak ktoś nie wierzy to zapraszam zrobimy testy na dwóch takich samych kompach tylko na jednym będzie win7 a na drugim win8.x ;)

Już samo przyśpieszenie pracy zarówno z dużymi plikami jak i z dużą ilością plików, skrócenie czasów kopiowania itp po dyskach czy sieciach to KOSMICZNY nowy fiuczer w Win8 w porównaniu do Win7 .... Zatem jeszcze raz przypomnę - kto to zauważy gdy korzysta tylko z przeglądarki internetowej i czasem sobie film obejrzy ? ... dlatego wtedy to nawet tablet wystarczy

Ja do tego piszę programy pod windows i to dużo z tym pracuję - zatem widzę także duże zmiany pomiędzy windowsami od środka - więc przestańcie opowiadać - że zmiany pomiędzy wersjami windows to tylko jakieś tam kafelki które widzicie na wierzchu ;)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

dr.boczek napisał(a):
Powiem wam więcej - nie mam w domu żadnego programu antywirusowego. Na żadnym z komputerów. Mam przecież kompa z Win7 i tam też nie mam żadnego antywirusa. Chyba powoli kończy się era wirusów, chyba że u Was jest inaczej...

Nie nie - to nie kończy się era wirusów - tylko coraz więcej ludzi zaczyna świadomie działać - a wtedy rzeczywiście można się obyć nawet bez antywirusa - wystarczą podstawowe mechanizmy obrony wbudowane w windows. Za to zaproszę cię do kompa mojej mamy gdzie wystarczy że dzieciaki z rodziny się zjadą na święta i pograsują kilka dni ;) ..... uuuuuh ... człowieku ... nawet antywirus nie pomaga :lol:

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

MikieMan napisał(a):
To trochę jak z Kobietami. Z nimi czasem ciężko, ale bez nich źle

heheheh coś w tym jest :lol:

PostNapisane: 3 paź 2014, o 10:37 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
na jednym będzie win7 a na drugim win8.x

a na trzecim OSX :)

ależ ja win8 raz tylko zobaczyłem na oczy i na tym sie skończyło. Może i racja z tą wydajnością, zresztą po przesiadce z XP na Win7 mój Photoshop też kolosalnie przyspieszył bo nagle były wykorzystywane wszystkie rdzenie i RAM. Ja nie mówię, że windows jest zły i że nie należy z niego korzystać tylko sam te komputery ciągle ludziom instaluję na nowo i sam nie wiem co oni właściwie na nich robią że ciągle coś sie psuje. Ja takich problemów nie mam w każdym razie ze swoim Win7. Tylko puchnie mi nieziemsko ten system, 45GB już zajmuje.... a mam na nim tylko photoshop i jakiś program do skanowania zainstalowany. Nic więcej.
I to nie jest tak, że nie zainstaluję dziesiątki, jak obsłuży mój skaner i będzie żwawsza od win7 to czemu nie.

Mam na myśli coś zupełnie innego... architektura samego systemu jest dość dziwna. Owszem, MS stara się jak może kopiować rozwiązania z linuxa - serio! Ale idzie to tak mozolnie że ręce opadają. Owszem, może problemem jest mnogość sprzętu na rynku, z którym ten system ma działać, dużo zależy od sterowników jakie dany producent wypuści. Z makami nie ma tego problemu. OSX pisane pod dany sprzęt i po problemie. Musi działać i może dlatego tak a nie inaczej działa. Jest taka dystrybucja linuxa Gentoo, którą buduje sie samodzielnie, od podstaw, konfiguruje sie jądro pod swój sprzęt, można wywalić niepotrzebne sterowniki itp... widać kolosalną różnicę między gentoo a jakimś ubuntu.
Może gdyby MS poszedł w tą stronę to inaczej by to wszystko wyglądało.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 10:44 
Użytkownik

Dziękuję Panie Mirku za dotknięcie sedna tematu, czyli podkreślenie zalet Win8 vs. wcześniejsze wersje.
Można zatem wnioskować, że Win10 będzie jeszcze bardziej wydajnym systemem. Ja hobbystycznie bawię się w montaż filmów, więc wiem jak to jest tak trzeba przemielić np. 500 GB materiału filmowego. Swego czasu wydałem sporo kasy na licencje do montaży filmów od Pinnacle, ale niestety przy większych materiałach no po prostu nie dawał czasem rady - nawet specjalnie pod ten program skonfigurowałem stacjonarnego PC-a na bardzo dobrych podzespołach. A czasem ja nie dawałem rady jak trzeba było czekać 20 godz. na rendering.
Na szczęście dziś już jest inaczej, ale wtedy dlatego oczarował mnie Mac swoimi możliwościami.

Widzę, że warto będzie spróbować nowego Win10, zwłaszcza, że mam 3 licencje Win7, które będzie można upgradre'ować, a 30$ to świetna propozycja.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 11:01 

Potwierdzam słowa Mirka, co prawda ja używam adobe premiere. Czas renderow to jakieś 70-80% (czasem mniej) czasu samego materialu w 1080p 30fot. Reszty ustawień nie pamiętam.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 11:06 
Użytkownik

dr.boczek napisał(a):
Z makami nie ma tego problemu. OSX pisane pod dany sprzęt i po problemie.

No i tu chyba właśnie leży największa zaleta Mac'ów. Czyli te same "głowy" opracowały zarówno stronę sprzętową jak i system operacyjny i dodatkowo certyfikują aplikacje, które można zakupić w AppStore.

Za czasów, kiedy właściwie żyłem tylko w świecie PC - praca zawodowa i totalnie pochłonięty też i po pracy, to nie zapomnę jak naszemu zespołowi udało się przekonać szefa, aby w naszym salonie zmajstrować takiego PC-potwora co to żadna gierka mu się nie oprze :-)
Czasami zdarzało się, że komp za blisko 8 tyś (co w czasach 2003/2004 było niemałą kwotą na PC, zresztą dziś też) poza wydajnością miał problemy ze stabilnością. Złożony z najlepszych podzespołów czołowych producentów potrafił chodzić kulawo, gdy komputer za 2 tyś. z jedną z najtańszych płyt gł. np. Asrock z nie firmową kartą graficzną i tanimi pamięciami chodził malinowo :-)

Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale chyba dzisiaj więcej osób korzysta właśnie z laptopów, notebooków niż z komputerów stacjonarnych. Zresztą widać ten trend właśnie w sklepach, gdzie wchodząc mamy 100 notebooków i 10 stacjonarnych komputerów. Chyba dzięki temu Windows sprawuje się dziś lepiej niż kiedyś, choć dzieciaki faktycznie w jeden weekend z najlepszego sprzętu potrafią zrobić złom :lol:

PostNapisane: 3 paź 2014, o 11:10 
Moderator

MikieMan napisał(a):
Można zatem wnioskować, że Win10 będzie jeszcze bardziej wydajnym systemem

Też mam taką nadzieję, chociaż trzeba mieć na uwadze dwa potworki, które wymknęły się z tajnych laboratoriów MS na przestrzeni czasów i straszyły ludzi ;) mam tu na myśli Windows Millenium albo ostatnio Windows Vista. Ale spokojnie "tfuuu na psa urok" .... mam nadzieję, że win10 nie będzie takim genetycznym nieporozumieniem jak te potworki - a wręcz przeciwnie ;)

PostNapisane: 3 paź 2014, o 11:14 
Nowy

95 i 98 tez straszyły - i to bardzo! :)

PostNapisane: 3 paź 2014, o 11:19 
Moderator

95 to była niewątpliwa rewolucja po Win 3.11

98 to był na owe czasy bardzo stabilny system

po 98 nastąpiła pomyłka genetyczna czyli Win Milenium ;)

za to później kolejna rewolucja Win XP ....

po czym znowu uciekł genetyczny mutant Windows Vista

a po nim rewolucja Win 7

.... na szczęście Win8 dużo lepszy

więc jak ktoś narzeka DZISIAJ na tamte systemy (95/98) to mniej więcej tak samo jakby narzekał że "syrenka z PRL'u" była zła a dzisiejsze mercedesy to są dobre ;) trzeba mieć dystans do historii

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

ja proponuję zamiast narzekania - bo tylko para idzie w gwizdek - zabrać się i samemu napisać jakiś system ;) albo chociaż jakiś dobry soft pod dowolny system i go dobrze sprzedawać - czego każdemu życzę .... i na tym się skupić

PostNapisane: 3 paź 2014, o 11:23 
Nowy

ja dziękuję za takę rewelację, czy to nie 98 zawiesił się podczas oficjalnej premiery? :)

xp tez zaraz po wydaniu szału nie robił ale po tych wszystkich SP... nabrał wiatru w żagle, 7 mnie zaskoczyła od samego poczatku. zobaczymy co tam z tym win10 nacudowali,..

PostNapisane: 3 paź 2014, o 11:25 
Moderator

nie przeczytałeś chyba drugiej części wypowiedzi a widzę, że lubisz dużo narzekać ;) - niepotrzebnie bo przez to tracisz dużo energii w życiu

PostNapisane: 3 paź 2014, o 12:32 

Sam stawiałem cały system linux (gentoo) z źródeł i wtedy (okolice 2005-2008) miałem w sumie tylko linuxa, xp rezydował tylko do gier.

Tylko wtedy miałem czas na pierdoły, teraz jak mi system działa (vide 8.1) to nie mam ciśnienia absolutnie żadnego by zmieniać na nowszy, tym bardziej, że instalacja samego systemu to pikuś (Pan Pikuś), ale te kilkadziesiąt programów na systemie to masakra ;). Więc puki nie zmieniam komputera na nowszy (jak przy przejściu z 7 na 8.1) to nie mam ochoty testować.

PS. nie zauważyłem by na macu adobe premiere chodził szybciej niż na mojej stacjonarce ;). Fakt, że do zdjęć mój monitor wymagał kalibracji, a w macu jest to już w zasadzie standard.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 15:50 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Sam stawiałem cały system linux (gentoo) z źródeł i wtedy (okolice 2005-2008) miałem w sumie tylko linuxa, xp rezydował tylko do gier.

Tylko wtedy miałem czas na pierdoły, teraz jak mi system działa (vide 8.1) to nie mam ciśnienia absolutnie żadnego by zmieniać na nowszy, tym bardziej, że instalacja samego systemu to pikuś (Pan Pikuś), ale te kilkadziesiąt programów na systemie to masakra ;). Więc puki nie zmieniam komputera na nowszy (jak przy przejściu z 7 na 8.1) to nie mam ochoty testować.

PS. nie zauważyłem by na macu adobe premiere chodził szybciej niż na mojej stacjonarce ;). Fakt, że do zdjęć mój monitor wymagał kalibracji, a w macu jest to już w zasadzie standard.

Kolego aby umilić sobie instalki jest coś takiego jak backup sytemu / dysku.

Zrób sobie obraz dysku i te 1000 programów skonfigurowanych nie będzie stanowiło problemu i system postawisz na nowo w 15min.
.. będziesz mógł sobie do woli robić testy oprogramowania.

Co do Win 10, podziękuje mam WIN XP chodzi stabilnie od kilku lat i nie narzekam i na moje potrzeby wystarcza mi.

Chciałbym zwrócić uwagę, że nowy system nie koniecznie nie musi mieć taki duży wzrost wydajności (lepsze transfery itp) z malucha nie zrobimy Porshe.
Proszę nie zapomnieć, że w komputerze ogranicza nas sprzęt i niektórych gardeł nie przeskoczymy jeśli dajmy na to przykładowo ktoś ma dysk PATA , a będzie oczekiwał na nowej windzie transferów dla standardu SATA III...

Kolejna sprawa 90% użytkowników nie wpełni wykorzystuje oprogramowanie; zwykli domownicy (gry, film , net) -- wystarczyłby im zwykły win xp.

Nowy wygląd, dodatki ułatwienia -- rzecz gustu
Zabezpieczenia -- co człowiek stworzył może i zniszczyć.

Wg mojej prywatnej oceny (powtarzam mojej) tak czy siak nowe dystrybucje Win / czy choćby pakiet Office to 99% skok na kasę.
Teraz jest coś ala sztuczne postarzanie sprzętu po co kupić pralkę czy lodówkę na wieczność jak można ja wymieniać co kilka lat i dać zarobić producentom.

W windach tez musi być .. coś skopane żeby powstała nowa odsłona ;]

i tak jeszcze proszę mi wytłumaczyć w przeciętnej firmie czy szary użytkownik czego nie zrobi w podstawowym pakiecie MS Office v.2000 / a najnowszym (word. excel, i niech będzie ppoint)
pomijam kompatybilność plików / oraz wygodę użytkownika -- bo jednemu jest to wygodniejsze drugiemu tamto i siamto ;].

Ja na przykład z Office 2000 jestem mega zadowolony (prosty i przejrzysty interfejs) i cały czas działam na nim, rodzeństwo w domu używa nowszych wydań i jakoś nie widzę różnicy .. to po co przepłacać ?

Ciekawią mnie wymagania nowych Win z roku na rok potrzeba więcej zasobów komputera.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 16:12 

aothunterpl napisał(a):

Zrób sobie obraz dysku i te 1000 programów skonfigurowanych nie będzie stanowiło problemu i system postawisz na nowo w 15min.

Ciekawe co to ma do instalowania nowego innego systemu?, jak chcesz zrobić kopie programów na windows 8, a potem zainstalować 10tkę ? i co myślisz że to wszystko będzie tak super gadać, przerabiałem ten problem nie raz.

A ghosta to używam od 2001 roku praktycznie do każdego systemu + kopia przyrostowa.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 16:25 
Moderator

aothunterpl ---> przeczytaj wyżej co napisałem - jak ci wystarcza XP to i dobrze ...

ale panowie przestańcie że tu chodzić i narzekać jakie to nowsze windowsy są złe, wolne, głupie, durne i że to skok na kasę ;) ... jak skok na kasę - to powinieneś siedzieć pan na Win 3.11 instalowanym z dyskietek na karcie mono Hrcules i używać archaicznego edytora - a co nie da rady ? też można ... i napisać było pismo i wydrukować ;)

już mówiłem - nie korzystasz z zaawansowanych opcji? bo nie korzystasz z nowego windowsa - to nie opowiadaj że ich nie ma w nowych windowsach ;)

aothunterpl napisał(a):
i tak jeszcze proszę mi wytłumaczyć w przeciętnej firmie czy szary użytkownik czego nie zrobi w podstawowym pakiecie MS Office v.2000 / a najnowszym (word. excel, i niech będzie ppoint)
pomijam kompatybilność plików / oraz wygodę użytkownika -- bo jednemu jest to wygodniejsze drugiemu tamto i siamto ;].

No widzisz jak szybko i niechcący się przyznajesz że korzystasz tylko z 10% a może nawet tylko 5% możliwości tego pakietu ? .... to skąd możesz wiedzieć co daje nowy pakiet? ...... Spróbuj sobie napisać nie pismo na kilka stron a np książkę w MS Word na kilkaset stron - SZYBKO PANIE ZOBACZYSZ RÓŻNICĘ pomiędzy SZROTEM MS Word2000 a najnowszym oj szybko :lol: ..... Spróbuj sobie napisać w MS Excel 2000 zaawansowany skoroszyt z makrami w wizual bejziku i to samo w najnowszym - znowu SZYBKO zobaczysz ;)

więc nie opowiadajcie bajek .... A wbrew pozorom jest MNÓSTWO ludzi i FIRM, które korzystają z tych nowych możliwości i BARDZO dobrze bo gdyby nie było chętnych to by nie było rozwoju .... Ci chętni spokojnie płacą za produkty bo dzięki nim zarabiają pieniądze i to jest NORMALNE ..... za to nie jest normalne powtarzanie w kółko o skoku na kasę - to jest powielanie mitów z przeszłości

PostNapisane: 3 paź 2014, o 16:30 

mirekk36 napisał(a):
Spróbuj sobie napisać nie pismo na kilka stron a np książkę w MS Word na kilkaset stron - SZYBKO PANIE ZOBACZYSZ RÓŻNICĘ pomiędzy SZROTEM MS Word2000 a najnowszym oj szybk

Oj to fakt, nawet sam miałem ciekawą przygodę z pracą magisterską mojej byłej ;) bo word 97 za chiny ludowe nie potrafił sobie poradzić, jak było zbyt dużo rysunków powklejanych do pracy, a ona miała sporo wykresów i pewnego razu po wklejeniu po prostu wywalał się program podczas otwierania pliku. Dopiero word 2000 dawał radę.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 18:33 
Moderator

Dokładnie .... a wątek nie byl po to zeby dyskutowac co jest lepsze ... win, lin czy mac :lol:

PostNapisane: 3 paź 2014, o 19:00 
Użytkownik

dr.boczek napisał(a):
a dziękuję za takę rewelację, czy to nie 98 zawiesił się podczas oficjalnej premiery?

nie to był 95 podczas pokazu Plug&play po wprowadzeniu w sr2 USB .,...
no ale trzeba przecież każdy windows jest zły no nie -- ja zawsze powtarzam tylko jedno

to nie jest ani wina sprzętu ani systemu ... żeby win działał dobrze (nawet milenium) trzeba zmienić użytkownika

jakoś mi , mirkowi i wielu innym działa wszystko bez problemow ... i wielu innym a skoro tak jest to może zamiast zwalać
na win winę pomyślcie co robicie nie tak ??

Na co chłopu zegarek - jak nie umie go nakręcić ...
:)

PostNapisane: 3 paź 2014, o 19:13 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
aothunterpl napisał(a):

Ciekawe co to ma do instalowania nowego innego systemu?, jak chcesz zrobić kopie programów na windows 8, a potem zainstalować 10tkę ? i co myślisz że to wszystko będzie tak super gadać, przerabiałem ten problem nie raz.

A ghosta to używam od 2001 roku praktycznie do każdego systemu + kopia przyrostowa.

Właśnie o to mi chodziło że jak chcesz sobie sprawdzić system , to po powrocie przywrócisz programy i ustawienia.
Ja również używam ghosta z poziomu dos, oraz Acronsa True Image
Nowe wersje myślę ze bez problemu wspierają systemy pokroju Win8 w zwyż. w końcu kopujesz dysk, partycję, układ plików itp.

Na win7 wszystko bezproblemowo

rezasurmar napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
Spróbuj sobie napisać nie pismo na kilka stron a np książkę w MS Word na kilkaset stron - SZYBKO PANIE ZOBACZYSZ RÓŻNICĘ pomiędzy SZROTEM MS Word2000 a najnowszym oj szybk

Oj to fakt, nawet sam miałem ciekawą przygodę z pracą magisterską mojej byłej ;) bo word 97 za chiny ludowe nie potrafił sobie poradzić, jak było zbyt dużo rysunków powklejanych do pracy, a ona miała sporo wykresów i pewnego razu po wklejeniu po prostu wywalał się program podczas otwierania pliku. Dopiero word 2000 dawał radę.

Zapewne miała wklejone 100 rys i wykresów w BMP ;] to i nowy sprzet by sie na tym wysypał.
Do pracy stosuje się kompresje obrazów w odpowiednim formacie i nie ma problemu.

mirekk36 napisał(a):
Dokładnie .... a wątek nie byl po to zeby dyskutowac co jest lepsze ... win, lin czy mac :lol:

Wiem ja tylko wyraziłem swoją prywatna opinie :)

ps

Moja praca inżynierska i magisterska mają po około 100 stron tekstu, grafiki kodów itp.
Wszystko pisane w w2000, i nie było najmniejszego problemu napisana tego wszystkiego bo cóż bym musiał jako student w redagowaniu więcej cudować, co więcej jest potrzebne w zredagowaniu takiej pracy jak w word 2000 (moja prywatna opinia).

Książki pisano w 2000 , nawet 97 i jeszcze wcześniej ;p gdzie nie było nowszych programów a dawali rade ;].

Fakt nie wykorzystuje 100% możliwości oprogramowania dla tego tak jak napisałem dla szarych użytkowników wystarczy stare oprogramowanie (to moja opinia).
aha i niekoniecznie nowsze znaczy lepsze.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1