Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 04:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona

Jak oceniasz przydatność "Eclipse Gadget"
Bardzo przydatny gadżet 73%  73%  [ 240 ]
Średnio przydatny program 10%  10%  [ 34 ]
Nie mam zdania 7%  7%  [ 23 ]
Kompletnie bez sensu skoro wszystko jest w samym eclipse 6%  6%  [ 19 ]
U mnie program w ogóle nie działa 4%  4%  [ 13 ]
Liczba głosów : 329
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 wrz 2014, o 08:49 
Moderator

misiulu napisał(a):
Problem jest tylko z tym jednym. Może jak chcesz to Ci go przesłać, abyś sprawdził u Ciebie czy nie występuje ten błąd?

no to może wklej tutaj ten nagłówek na którym się program wykłada ok ?

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

misiulu napisał(a):
Dodatkowo po zaznaczeniu opcji Creation date & time mogłaby sie również do stringu wstawiać godzina jak jest w pozostałych przypadkach. Ale to nie wiem jak lepiej.

No mi się wydało - że jak przy kreacji jest ta godzina to miesza mi się kreacja z modyfikacją ... dlatego usunąłem godzinę.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2014, o 09:00 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
o mi się wydało - że jak przy kreacji jest ta godzina to miesza mi się kreacja z modyfikacją ... dlatego usunąłem godzinę.

Ok, rozsądne rozumowanie :P Ta godzina, rzeczywiście nie jest potrzebna.

Ostatnio edytowano 17 wrz 2014, o 11:37 przez misiulu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 09:40 
Moderator

misiulu napisał(a):
Co do samego programu to jest jakiś błąd. Mam otwarte dwa projekty, tzn. 2 pliki main.c na różne procki. W obu są już dodane nagłówki programem w wersji 23. Po kompilacji i uruchomieniu opcji dodania nagłówka w jednym z tych plików jest wszystko ok i się dodaje, ale w drugim po wybraniu tej opcji nie pojawia się okno z headerem do wstawienia tylko to:

Niestety nie mogę dojść w czym rzecz - to nie jest kwestia samego headera - bo go wkopiowałem do swojego projektu i normalnie go zmienia

musisz może precyzyjniej opisać problem - krok po kroku co robisz ok?

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 10:09 
Użytkownik

Niekoniecznie to jest problem samego headera, ale może raczej problem z dostępem do pliku lub może coś innego. Fakt, że gadget nie obsługuje tego wyjątku.

Jak masz ochotę to możesz zobaczyć o co chodzi u mnie. Skype i TeamViewer dostepny. Na PW wysłałem Ci dane.

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 11:29 
Nowy

[quote]No niechcący zapomniałem zablokować ręcznej edycji tego okienka - bo tak miało być że nie można tam ręcznie nic dopisać i dlatego to nie działa z ręcznymi dodatkami. Też wprawdzie myślałem żeby to umożliwić ... ale hmm więcej bym miał z tym roboty a tymczasem to ma być proste ... Nie wspominając że ręcznie to można już sobie w Eclipse dodać coś tam ...[/quote]

To wiem czemu nie działało ale wg mnie i pewnie nie tylko to ma być ułatwienie bo po to są gadgety i jeśli chodzi tylko o zmianę pliku main.c to faktycznie nie jest problemem zmienić to ręcznie ale jak masz "kilka" plików *.h do zmiany dla różnych wersji tego samego programu przy kilku wersjach sprzętu to przydało by się pod "Autorem" pole :
"Info: xxxxxxxx text do wprowadzenia xxxxxxxx"
lub działająca wersja modyfikacji tego pola z podglądem i zapamiętywaniem ostatnich wpisów i modyfikacji.

[quote]Ja sobie ZAWSZE w eclipse odświeżanie automatyczne ustawiam tak:[/quote]

Szkoda że przycisk "Quick configure workspace" nie przestawił u mnie tych ptaszków w Lunie.

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 11:44 
Moderator

szogun napisał(a):
To wiem czemu nie działało ale wg mnie i pewnie nie tylko to ma być ułatwienie bo po to są gadgety i jeśli chodzi tylko o zmianę pliku main.c to faktycznie nie jest problemem zmienić to ręcznie ale jak masz "kilka" plików *.h do zmiany dla różnych wersji tego samego programu przy kilku wersjach sprzętu to przydało by się pod "Autorem" pole :
"Info: xxxxxxxx text do wprowadzenia xxxxxxxx"
lub działająca wersja modyfikacji tego pola z podglądem i zapamiętywaniem ostatnich wpisów i modyfikacji.

hmmm no oki ;) pomyślę nad tym .... eeeeh ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

szogun napisał(a):
Szkoda że przycisk "Quick configure workspace" nie przestawił u mnie tych ptaszków w Lunie.

widzisz - kłopot polega na tym - że NIE MOGĘ za choinkę znaleźć w których plikach ECLIPSE trzyma te ptaszki akurat. Te które znalazłem to zrobiłem. Więc jakby ktoś widział ? znalazł ? ptaki za to odpowiedzialne to proszę dać znać w jakich plikach są uwięzione :lol:

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 12:33 

Ja mam jeszcze uwagę (chyba pierwszą ;) ).
Jeżeli mamy błąd krytyczny, tj. warning, to pomimo dobrej kompilacji nadal miga "x" w gadżecie, dopiero ponowna dobra kompilacja go usuwa.

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 13:38 
Użytkownik

Ja proponuję pomyśleć o funkcji auto-update. Kurcze fajny pomysł na gadżet, świetne zaangażowanie Mirka a ja nie nadążam z aktualizacją... Program tak szybko rośnie, że "apdejty" pojawiają się częściej niż mi w systemie operacyjnym :)

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 14:04 
Użytkownik

@yaiba83 <- temat był poruszany. Kolega Mirek jest nieugięty w nietworzeniu takiej opcji w programie ;)

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 15:11 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
widzisz - kłopot polega na tym - że NIE MOGĘ za choinkę znaleźć w których plikach ECLIPSE trzyma te ptaszki akurat. Te które znalazłem to zrobiłem. Więc jakby ktoś widział ? znalazł ? ptaki za to odpowiedzialne to proszę dać znać w jakich plikach są uwięzione :lol:

No cóż szukałem i szukałem i w końcu znalazłem ten plik! Jeżeli chodzi o odświeżanie czyli o włączenie funkcji "Refresh using native hooks or polling" to:

Plik jest w tej lokalizacji:
\.metadata\.plugins\org.eclipse.core.runtime\.settings\org.eclipse.core.resources.prefs

Porównanie pliku z włączoną opcją po lewej, z wyłączoną po prawej stronie:
Obrazek

Może jakoś się to da teraz zaimplementować do QUICK CONFIG w gadgecie :)

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 15:27 
Moderator

misiulu napisał(a):
Może jakoś się to da teraz zaimplementować do QUICK CONFIG w gadgecie

DOBRA ROBOTA !!! ... dzięki ... OCZYWIŚCIE - że można a nawet kurczaczki trzeba ;) sorki, że mówię dużymi literami ale cieszę się że ktoś się poświęcił i znalazł tego ptaszora i przyczynił się do rozwoju gadżeta ;)

Zatem - jakby ktoś jeszcze jakieś FAJNE PTAKI znalazł to proszę dać znać ;) aż mnie ciarki przechodzą .... teraz DUŻO piszę kodu na AVR i normalnie jakby mi ktoś zabrał gadżeta sprzed oczu to bym chyba się wściekł :lol:

------------------------ [ Dodano po: 24 minutach ]

rezasurmar napisał(a):
Jeżeli mamy błąd krytyczny, tj. warning, to pomimo dobrej kompilacji nadal miga "x" w gadżecie, dopiero ponowna dobra kompilacja go usuwa.

Racja - do naprawienia ;) dzięki za uwagię

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 18:17 
Użytkownik

Ja mogę poszukać tych ptaków, tylko nie wiem co by było przydatne i potrzebne.

Także jak ktoś ma jakieś propozycje do opcji, które gadget ma jeszcze ustawiać w konfiguracji eclipsa to napiszta :D

Postaram się je w plikach wynaleźć :)

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
teraz DUŻO piszę kodu na AVR i normalnie jakby mi ktoś zabrał gadżeta sprzed oczu to bym chyba się wściekł :lol:

Bez gadgeta to eclipse wydaje się ... goły...

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 19:01 
Moderator

misiulu napisał(a):
Bez gadgeta to eclipse wydaje się ... goły...

:lol: :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 19:08 
Użytkownik

To tak jak nie ma Youtube'a bez poradników Mirka :)

Sent from my mobile.

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 22:33 
Moderator

W takim razie wersja 1.0.26 ! - a więc tak:
Obrazek

rezasurmar napisał(a):

DONE - czyli zrobione/poprawione/zatopione :lol:

misiulu napisał(a):
No cóż szukałem i szukałem i w końcu znalazłem ten plik! Jeżeli chodzi o odświeżanie czyli o włączenie funkcji "Refresh using native hooks or polling" to:.....
Może jakoś się to da teraz zaimplementować do QUICK CONFIG w gadgecie

DONE- czyli zrobione/poprawione/zatopione :lol:
- pewnie, że się da a nawet więcej bo teraz DWA PTAKI włączam - sam wyczaiłem drugiego :)
ObrazekObrazek

szogun napisał(a):
ale nie wiem czy to tak specjalnie czy też coś jest niedopracowane mianowicie jak ręcznie zmienię zawartość ramki tzn dopiszę sobie linie to nie jest ona wstawiana do wybranego pliku w Lunie

DONE- czyli zrobione/poprawione/zatopione :lol:

już dopracowane ;)
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

misiulu napisał(a):
Ja mogę poszukać tych ptaków, tylko nie wiem co by było przydatne i potrzebne.

No to jest zadanie dla ciebie - jak możesz to spróbuj wywęszyć co się ? i gdzie ? w jakim pliku zmienia w związku z tym PTAKIEM

"Build automaticaly" - który domyślnie jest bezczelnie włączony i WARTO go też wyłączyć od razu ;)
Obrazek

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 22:52 
Użytkownik

mirku, masz na screenshocie misiulu:
description.autobuilding=false

ps: jak jest zaptaszkowany to tej lini nie ma w tym pliku

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 22:55 
Użytkownik

NO SUPER! I kto by pomyślał, że z małego pomysłu na wyświetlanie paseczków z zajętością wyrośnie taki program hehe. Zmiany kozackie, szczególnie z dodawaniem własnego tekstu do komentarzy :)

mirekk36 napisał(a):
No to jest zadanie dla ciebie - jak możesz to spróbuj wywęszyć co się ? i gdzie ? w jakim pliku zmienia w związku z tym PTAKIEM

"Build automaticaly" - który domyślnie jest bezczelnie włączony i WARTO go też wyłączyć od razu ;)

Dokładnie tak jak pisze charsz:
Plik: \.metadata\.plugins\org.eclipse.core.runtime\.settings\org.eclipse.core.resources.prefs

Po lewej funkcja włączona, po prawej wyłączona:
Obrazek

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 22:58 
Moderator

charsz napisał(a):
mirku, masz na screenshocie misiulu:
description.autobuilding=false

ps: jak jest zaptaszkowany to tej lini nie ma w tym pliku

Ok ja już ślepy jestem - w takim razie zaraz jeszcze i tego PTAKA załatwię i wrzucę UPDEJT ale już pod tym samym numerkiem wersji ;)

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Ok - MIODNA wersja z super konfiguracją teraz każdego nowego workspaca - jest do pobrania :lol:

więc mogę dzisiaj iść bardzo wcześnie spać .... w końcu to dopiero 00:04 :lol:

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 23:09 
Użytkownik

Wersja pobrana to i ja mogę iść lulu :D Także życzę wszystkim dobrej nocki i słodkich senkufff, branoc ;)

PostNapisane: 18 wrz 2014, o 05:32 
Moderator

dambo napisał(a):
a ja mam pytanie niezbyt dotyczące gadzetu - czy można prosić o jakieś nakierowanie jak odczytywać dane z innych procesów? otworzyłoby to drogę dla wielu ciekawych projektów.

Używam tu Win API ... ale opakowane w Delphi - więc tak wprost to i tak nie jest do wykorzystania, ale ....

1. sprawdzam listę procesów w windows Link
2. wyszukuję interesujący mnie ThreadID na liście
3. sprawdzam jego uchwyt (handle) Link
4. sprawdzam czy proces 32- czy 64- bitowy
5. dzięki temu dobieram się do informacji o nim Link
6. wtedy jeśli chodzi o Eclipse zaczyna się zabawa już innego typu - poznaję ścieżkę do eclipsa
7. i zaczyna się już żmudne rzeźbienie w setkach tysięcy plików i folderów eclipsa i aktywnego workspace - trzeba je wszystkie parsować

podałem wyżej tak ogólnie z jakich funkcji Win API korzystam - może to pomoże bo uwierz mi że delficzne podejście nie na wiele się zda komuś kto będzie to pisał w ludzkim języku jak C#, C++ czy java itp

PostNapisane: 18 wrz 2014, o 07:06 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
[...]może to pomoże bo uwierz mi że delficzne podejście nie na wiele się zda komuś kto będzie to pisał w ludzkim języku jak C#, C++ czy java itp

hihihi jak to się zmienia... Jeszcze niedawno to C-coś tam było dla Mirka nieludzkie. A teraz to Delphi przeszło do tej kategorii :lol:

PostNapisane: 18 wrz 2014, o 09:40 
Moderator

MirkoT napisał(a):
hihihi jak to się zmienia... Jeszcze niedawno to C-coś tam było dla Mirka nieludzkie. A teraz to Delphi przeszło do tej kategorii

dokładnie :lol:

PostNapisane: 18 wrz 2014, o 10:33 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
MirkoT napisał(a):
hihihi jak to się zmienia... Jeszcze niedawno to C-coś tam było dla Mirka nieludzkie. A teraz to Delphi przeszło do tej kategorii

dokładnie :lol:

Niby tak, ale np. do buildera C++ nie ma tylu komponentów i rozszerzeń co do delphi, szczególnie do nowszych wersji. Nawet jak rozwijają te środowisko to najpierw Delphi dostaje nowe fiuczery, a wersję później dopiero C++.

PostNapisane: 18 wrz 2014, o 10:34 
Użytkownik

Mirku, Gadgecik sprawuje się wyśmienicie, jednak znalazłem jeden błąd z dzieleniem przez zero.

wspomniany błąd:
Obrazek

błąd pojawia się przy każdej kompilacji projektu.

okno programu:

Obrazek

Podejrzewam, że może to być spowodowane dużą ilością dostępnej pamięci w mikrokontrolerze Atmega2561, przez co program pokazuje nadal 0.0% przy zajętości 1 bajtu jak to jest w przypadku pamięci EEPROM (przy niewykorzystanej pamięci EEPROM, program się nie wysypuje).

Podejrzewam również, że to samo może być w przypadku FLASH oraz RAM.

Pozdrawiam :)

PostNapisane: 18 wrz 2014, o 10:39 
Moderator

Elektro_maniak napisał(a):
Mirku, Gadgecik sprawuje się wyśmienicie, jednak znalazłem jeden błąd z dzieleniem przez zero.

tak - dobrze że zwróciłeś na to uwagę - muszę to naprawić ;) dzięki

PostNapisane: 18 wrz 2014, o 11:39 
Użytkownik

No to tak, aby Mirek się za mocno nie nudził :P, a gadget rozwijał to mam jeszcze jeden fiuczer do dodania. Mianowicie opcję, która dodaje do projektu ustawienia optymalizacji wzięte z BlueBooka.

Teraz trzeba ręcznie włazić w opcje dla każdego projektu i wpisywać w kompilatorze i linkerze dodatkowe komendy. A jak chcemy zobaczyć różnicę po kilku kompilacjach to wtedy ilość tych niepotrzebnych kliknięć się zwiększa :D

Także wnioskuje :> o dodanie tej funkcji (pewnie jako przycisk w info), ale specjalnie dla mnie :P również do traya :D.
Przydałaby się zarówno opcja dodawania, ale również usuwania optymalizacji dla danego projektu.

Z moich poszukiwań wynika, że te ustawienia są trzymane w pliku ".cprojekt", w głównym katalogu projektu.

Poniżej na screenach są na szaro zaznaczone wiersze, w których następuje zmiana, i tak:

Przy włączonej opcji (tekst dodany przez eclipsa zaznaczony na czerwono):
Obrazek

oraz przy wyłączonej, zaznaczone na szaro te same wiersze
Obrazek

Myślę, że ogólnie ta opcja by się przydała :D, a jak wy sądzicie?

PostNapisane: 18 wrz 2014, o 11:49 
Moderator

misiulu napisał(a):
Myślę, że ogólnie ta opcja by się przydała , a jak wy sądzicie?

uuuuuuu o matko jedyna - że tak powiem - jakby się to udało wdrożyć to .... no byłoby super .....

ale aż mnie ciarki przeszły - jak teraz wymyśliłem jeszcze jedną rzecz ... która szczególnie by się przydała pod PEWNĄ CIEKAWĄ rzecz którą opiszę w trzeciej książce - a myślę że to będzie przynajmniej małym hitem jeśli nie większym albo dużym ;)

No misiulu ! ... teraz to jesteś główny SherlockHolmes tego wątku :lol: ..... no i na dodatek pomysło-stwórca także

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

jak tak dalej pójdzie to mały gadżet będzie tajną bronią do unieszkodliwiania satelitów marsa :lol:

PostNapisane: 18 wrz 2014, o 11:56 
Użytkownik

Można by w sumie dodać jeszcze jakąś małą ikonkę informującą, że dany projekt już jest zoptymalizowany przy nazwie projektu lub coś podobnego.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
jak tak dalej pójdzie to mały gadżet będzie tajną bronią do unieszkodliwiania satelitów marsa :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
mirekk36 napisał(a):
ale aż mnie ciarki przeszły - jak teraz wymyśliłem jeszcze jedną rzecz ... która szczególnie by się przydała pod PEWNĄ CIEKAWĄ rzecz którą opiszę w trzeciej książce - a myślę że to będzie przynajmniej małym hitem jeśli nie większym albo dużym ;)

Ja to jeszcze muszę ogarnąć drugą książkę, ale czekam już z niecierpliwością chociaż na zajawkę co będzie w trzeciej :P
mirekk36 napisał(a):
No misiulu ! ... teraz to jesteś główny SherlockHolmes tego wątku :lol: ..... no i na dodatek pomysło-stwórca także

Mam chyba ten sam syndrom co ty :D, że jak się zacznie coś fajnego to nie można przestać.... :twisted: :>

PostNapisane: 18 wrz 2014, o 12:10 
Moderator

misiulu napisał(a):
ale czekam już z niecierpliwością chociaż na zajawkę co będzie w trzeciej

a to już mała zajawka była na forum: topic2963.html ... tylko że niestety okazał się to duży falstart jak widać po terminach ;) nie mniej jednak mam nadzieję, że treść YB wynagrodzi tak długie oczekiwanie

misiulu napisał(a):
Mam chyba ten sam syndrom co ty , że jak się zacznie coś fajnego to nie można przestać....

No tak "najgorszy" jest syndrom :lol: to efekt uboczny załapania "bakcyla" :lol:

misiulu napisał(a):
Można by w sumie dodać jeszcze jakąś małą ikonkę informującą, że dany projekt już jest zoptymalizowany przy nazwie projektu lub coś podobnego.

Ja mam już nawet nazwę dla tej ikonki i opcji ;) .... "FLASH BOOSTER" :lol: - po polsku mogłoby się to nazywać tak romantycznie np "Wydłużacz flasza" :lol: :lol:

PostNapisane: 18 wrz 2014, o 12:14 

mirekk36 napisał(a):
że treść YB wynagrodzi tak długie oczekiwanie

To czekamy chociaż na spis treści :D.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1