Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 03:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna strona

Jak oceniasz przydatność "Eclipse Gadget"
Bardzo przydatny gadżet 73%  73%  [ 240 ]
Średnio przydatny program 10%  10%  [ 34 ]
Nie mam zdania 7%  7%  [ 23 ]
Kompletnie bez sensu skoro wszystko jest w samym eclipse 6%  6%  [ 19 ]
U mnie program w ogóle nie działa 4%  4%  [ 13 ]
Liczba głosów : 329
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 14:52 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Wiesz co ? chyba każdemu kto ma GB udało się bez problemu

No właśnie ja jeszcze nie mam tych modułów i na sucho temat rozglądam bo nie wiem czy kupić 73 czy 70 bo znalazłem jeszcze kilka ich na allegro. Dlatego pytałem :)
Cytuj:
Ale oczywiście w książce będzie takie oficjalne podsumowanie tego tematu

tzn. że następnej wersji green booka (twarda oprawa) czy mówisz o yellow booku?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 15:35 
Moderator

nie nie do YB (yellowbooka jeszcze troszkę daleko się zrobiło), mówię o GB w nowym uzupełnionym wydaniu i twardej oprawie chyba

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 18:51 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
nie nie do YB (yellowbooka jeszcze troszkę daleko się zrobiło), mówię o GB w nowym uzupełnionym wydaniu i twardej oprawie chyba

Nie no twarda oprawa musi być jak w bluebooku. Raz, że to młoda, ale już tradycja :D to jak w łatwy sposób będziemy odróżniać nowe wydanie od starszego? :).

Mimo, że mam już GB to czekam z niecierpliwością na te wydanie hehe bo BB to jak biblia i często się do niego wraca, aby coś na szybko podejrzeć, przypomnieć, czy utrwalić sobie więc czym aktualniejsze i pełniejsze wydanie to lepiej :D

A starszy GB może zawsze posłużyć jako prezent :P

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 23:06 
Użytkownik

No to się może pochwalę swoim dziełem :)
Obrazek Obrazek Obrazek

W końcu zabrałem się za C# :D Info z Gadżeta wysyłane jest automatycznie po kompilacji, albo ręcznie buttonem. Można wyświetlić obraz w negatywie. Jest też dodana godzina i data 8-) Im więcej pamięci zajętej, tym czerwieńszy staje się pasek (do 50% kolor żółty). Ogólnie to niezła zabawa z tym C#. Fajne rzeczy można robić w połączeniu z mikroprockami.

PostNapisane: 14 wrz 2014, o 23:13 
Moderator

artur85 napisał(a):
No to się może pochwalę swoim dziełem

SUPER! ... aż miło oko zawiesić i to na innym wyświetlaczu ! ... na to czekałem ... szacuneczek także za program w C# . Kawał dobrej roboty

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 13:50 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
(...) mówię o GB w nowym uzupełnionym wydaniu i twardej oprawie chyba

A na kiedy planujesz to wydarzenie? ;-)

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 14:02 
Użytkownik

świetnie Ci to wyszło :) Chyba sam coś takiego popełnię (jak się naumiem ;p) , ale na wyświetlaczu z Nokia 3310 bo takowy akurat posiadam ;)

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 17:26 
Moderator

MirkoT napisał(a):
mirekk36 napisał(a):

Być może koniec listopada tego roku

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 18:55 
Użytkownik

kurka no, a ja nawet nie mam BB a juz bedzie nowy GB... ;p

Jeśli wszystko dobrze pójdzie, jutro będę mógł wykorzystać Gadget w praktyce :)
Oczywiście będzie od podstaw - czyli "diodanie migiem". czy jak to się fachowo nazywa ;p
Pewnie żadnych bugów nie wykryję, bo koledzy już wszystko wyniuchali ;)

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 19:27 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
MirkoT napisał(a):
mirekk36 napisał(a):

Być może koniec listopada tego roku

Super, super! To już rączki zacieramy :-)

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 08:46 
Moderator

Ok, odpuszczając sobie rzeczy mniej ważne a skupiając się na ważniejszych sprawach - tak oto powstała kolejna wersja

1.0.23
Obrazek

z nowym Fiuczerem i poprawkami do poprzedniej wersji ;)

Otóż będąc zainspirowany wątkiem z naszego forum: post7160.html#p7160 , nagle strzeliły mi ostatnie dwa działające neurony w mózgu (z niewyspania oczywiście - reszta neuronów chrapała :lol: ) .... stwierdziłem, że o wiele szybciej będzie mi (i wygodniej) przez gadżeta wstawiać HEADERy w plikach projektu o ile w jakiś sposób przemyślę to wstawianie tzn ułatwienie tego wstawiania ;) Spójrzcie na efekt, powstała taka formatka:
Obrazek

i dzięki niej można UWAGA! w wybranych plikach (domyślnie zaznacza się TYLKO - main.c - pamiętajcie) ... i tylko ten ulega zmianie jeśli klikniemy klawisz Save. Oto efekt końcowy w Eclipse ;) ... nawet nie trzeba odświeżać ręcznie - samo się pojawia ;) ale uwaga lepiej to zrobić jeśli wcześniej zapisaliśmy plik!!!
Obrazek

i teraz jeszcze jedna UWAGA!

program WSTAWI nam header a w zasadzie tylko WYMIENI !! co to znaczy ? to znaczy że jeśli na początku pliku było takie coś

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

to zostanie to zamienione na nasz header, ale jeśli w ogóle nie było tego typu headera to program NIC nie zrobi, nie podmieni i nie doda.

Ta cała opcja jest jeszcze w wersji ALFA więc testujcie ostrożnie, zróbcie sobie na wszelki wypadek kopię workspace czy plików.

Dlaczego na początku jest zaznaczony w tabeli plików projektu TYLKO main.c ?

Dlatego że założyłem sobie że to w nim najczęściej chcemy zmienić header tak na szybko - a nie nagle we wszystkich plikach projektu nawet nie w swoich własnych LIBsach itp. Ale jeśli będziemy mieli ochotę zmienić header także we własnych plikach to nic nie stoi na przeszkodzie zaznaczyć je także ptaszkami, wybrać opcje headera i kliknąć SAVE. WSZYSTKIE zmienią się ładnie hurtowo.

GENERALNIE chodziło mi o to żeby nie musieć się przebijać przez wszystkie opcje Eclipsa i tworzyć od nowa zmiennych i szablonów - w każdym nowym workspace, tym bardziej że tam wprost nie wyciągniemy jaki mamy PROCEK ;) a tutaj wstawiamy chyba NAJWAŻNIEJSZE dla nas dane (tak mi się wydaje - a wam ?)

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 08:54 

Co tu dużo mówić, dla mnie Bomba.

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 09:24 
Użytkownik

Mirku,
bardzo mi się podoba opcja hader'a!
Tylko jedna mała rzecz jest trochę problematyczna. Otóż chodzi o datę i godzinę utworzenia.
Wydaje mi się, że te dane powinny pozostać oryginalne, a nie zmieniane za każdym razem.
Natomiast dobrze byłoby wstawiać datę i godzinę ostatniej kompilacji.
Czyli tak:
Cytuj:
Created on: data utworzenia pliku
Last compilation: data z gadget'a

No ale może się mylę.

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 11:14 
Moderator

tzn widzisz ja robiłem tę opcję GŁÓWNIE z myślą o tym, że używać jej będę do tych pozostałych plików wyjątkowo rzadko i tylko gdy będę je tworzył. Dlatego domyślnie zaznaczony jest tylko main.c

Może też nie zauważyłeś ale można kliknąć przycisk MAN obok daty i czasu i wkleić tam oryginalną datę skreowania pliku

----------------------------------

ale w tym co mówisz jest oczywiście sens - i być może przemyślę żeby jednak wczytywać w to pole datę z headera - jeśli jest, a jeśli nie ma to wtedy utworzy się ona automatycznie ... albo nawet jeśli będzie a zechcemy ją zmienić to też klikniemy klawisz MAN ...

jak znajdę czas to popróbuję jeszcze wieczorkiem

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 11:38 
Użytkownik

Przetestowałem i działa super :D. Bardzo przydatny pomysł Mirku :) Jak się będzie po jakimś czasie wracać do kodu to od razu wiadomo co i jak i co można z nim dalej zrobić bo widać ile zajmuje pamięci :D

mirekk36 napisał(a):
ale w tym co mówisz jest oczywiście sens - i być może przemyślę żeby jednak wczytywać w to pole datę z headera - jeśli jest, a jeśli nie ma to wtedy utworzy się ona automatycznie ... albo nawet jeśli będzie a zechcemy ją zmienić to też klikniemy klawisz MAN ...

Bardzo dobra poprawka by to była :) Czyli wczytywać datę utworzenia dokumentu "Created on", albo pobierać ją z ustawienia MAN z elicpse Gadgeta.
A tę co teraz jest jako "Created on": zamienić po prostu na "Last modified on:", czy coś takiego :)

Oczywiście ja poproszę linka do tej funkcjonalności z traya, abym nie musiał przesuwać gadgetu itp.

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

AAA dobra teraz dopiero załapałem, że po zrobieniu "SAVE" tylko raz się wykona te dodanie nagłówków.

Może warto by zrobić coś takiego, że jak się zapiszę dla nazwy main.c to jakaś opcja dodatkowa, aby to było globalnie i dla wszystkich main.c oraz dla każdej kompilacji?

Bo ten fiuczer jest taki fajny, że chce mieć go w każdym projekcie przynajmniej w pliku main.c, a klikać za każdym razem po wprowadzeniu modyfikacji np. na koniec dnia to trochę uciążliwe :D

Ostatnio edytowano 16 wrz 2014, o 12:50 przez misiulu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 11:48 

I to jest "prawie to" o co pytałem od maja 2012 topic1114.html :D

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 13:06 
Użytkownik

Robi się wszystko mający gadgecik :) To może i ja dorzucę się do listy propozycji. A gdyby tak w oddzielnej zakładce były wyświetlane informacje dotyczące zajętości poszczególnych bibliotek/plików.

Cytuj:
text data bss dec hex filename
516 0 2 518 206 ./MK_USART/mkuart.o
700 0 0 700 2bc ./LCD/lcd44780.o
774 7 2 783 30f ./GPS/gps.o
430 16 0 446 1be ./main.o

Osobiście lubię widzieć co ile zjada ale dla każdego nowego projektu muszę ustawiać to w opcjach Eclipse.

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 13:29 
Moderator

nixie - nie za bardzo wiem o co tobie chodzi ;) to co pokazałeś w "Cytuj" wygląda mi jak numery telefonów komórkowych :lol:

A jak masz jakiś pomysł na dane to zawsze podaj konkretny plik w którym są te dane i o które konkretnie chodzi - wtedy łatwiej mi pomyśleć co i jak

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 13:46 
Użytkownik

No trochę się to zlało :) A miało wyglądać tak :

Obrazek

Dokładnie to chodzi mi o to aby wiedzieć ile pamięci zajmują poszczególne moduły programu. Takie informacje otrzymuje zmieniając:

Properties/C/C++Build/Settings/Tool Settings/Print Size - Command line patern: ${COMMAND} --format=berkeley $(OBJS) $(EEPROM_IMAGE) $(FLASH_IMAGE) *.elf

Properties/C/C++Buils/Settings/Tool Settings/Print Size/General - Size format: Berkeley Format

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 13:59 
Moderator

No teraz widzę w czym rzecz ... ale ... z takimi ustawieniami Eclipse Gadget w ogóle nie zadziała - musiałbym rzeczywiście przerabiać parsowanie konsoli ...

Co więcej - owszem zgadzam się, że czasem może się przydać info ile zajmuje każda biblioteka/moduł ...

ale np dla mnie osobiście to nadmiar informacji na szybko .... Kompletnie tego nie widzę ...

ciekaw jestem czy inni też korzystają z takiego podsumowania po kompilacji ?

Jeśli się okaże - że to tylko ja nie korzystam ;) ... a wszyscy albo większość tak - to postaram się coś o tym pomyśleć ... ale jeśli tylko kilka osób to sam rozumiesz - że ciężko byłoby mi teraz zmieniać w zasadzie całą koncepcję - bo wszystko jak dotąd oparłem na standardowym widoku po kompilacji

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 14:09 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Jeśli się okaże - że to tylko ja nie korzystam ... a wszyscy albo większość tak - to postaram się coś o tym pomyśleć ... ale jeśli tylko kilka osób to sam rozumiesz - że ciężko byłoby mi teraz zmieniać w zasadzie całą koncepcję - bo wszystko jak dotąd oparłem na standardowym widoku po kompilacji

Oczywiście. Traktuj to tylko jako propozycję bez zobowiązań :)

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 15:01 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Co więcej - owszem zgadzam się, że czasem może się przydać info ile zajmuje każda biblioteka/moduł ...

Ja też uważam, że było by fajnie mieć np. dodatkową zakładkę, gdzie można sprawdzić listę bibliotek i ile one zajmują.
Jednak, jeżeli nie da się tego wyłuskać nie modząc dodatkowo w eclipse to chyba szkoda się bawić jak Mirek mówi w zmienianie wszystkiego dla tej informacji.

Ja osobiście działam na standardowym widoku w konsoli.

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 22:02 
Moderator

Ok w takim razie wersja

1.0.24

misiulu specjalnie dla ciebie dodana opcja do Menu w Trayu :D

- poprawiona opcja kreacji plików i modyfikacji plików w Headerach - ciekaw jestem czy się połapiecie o co chodzi ... popróbujcie - a w razie czego pytajcie

Obrazek

tak teraz wygląda formatka tworzenia headera ;)

Obrazek

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 22:06 
Użytkownik

Świetnie Mirku!
Już widać że jest teraz data i czas utworzenia
oraz data i czas modyfikacji.

Dzięki bardzo mnie się ogromnie podoba i przyda :-)

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 22:13 
Moderator

To dodam - że dla innych plików niż main.c gadżet wczytuje oryginalny czas kreacji oraz autora tak żeby tego nie zmodyfikować, a jedynie dodać np modyfikację albo inne rzeczy ;)

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 22:36 
Użytkownik

No i prawidłowo gratuluję i w ten sposób twoje pliki pozostaną bez zmian w header i będą nadal sygnowane na ciebie popieram taką akcję no i sama funkcja w EG bardzo mi się podoba :)

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 00:58 
Nowy

Mirku,
Fajny bajer ale nie wiem czy to tak specjalnie czy też coś jest niedopracowane mianowicie jak ręcznie zmienię zawartość ramki tzn dopiszę sobie linie to nie jest ona wstawiana do wybranego pliku w Lunie i jeszcze pytanie czy gdzieś coś trzeba zaznaczyć aby samo się to odświeżało ?
U mnie dopiero ponowne otwarcie karty ukazuje zmianę treści.

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 05:39 
Moderator

szogun napisał(a):
ale nie wiem czy to tak specjalnie czy też coś jest niedopracowane mianowicie jak ręcznie zmienię zawartość ramki tzn dopiszę sobie linie to nie jest ona wstawiana do wybranego pliku w Lunie

No niechcący zapomniałem zablokować ręcznej edycji tego okienka - bo tak miało być że nie można tam ręcznie nic dopisać i dlatego to nie działa z ręcznymi dodatkami. Też wprawdzie myślałem żeby to umożliwić ... ale hmm więcej bym miał z tym roboty a tymczasem to ma być proste ... Nie wspominając że ręcznie to można już sobie w Eclipse dodać coś tam ...

szogun napisał(a):
i jeszcze pytanie czy gdzieś coś trzeba zaznaczyć aby samo się to odświeżało ?

chodzi o odświeżanie napisów w Eclipse ? ... hmmm to tak ... w Eclipse można zaznaczyć automatyczne odświeżanie. Ale nawet jeśli nie ma to nie musisz przełączać zakładek/kart - jak zwykle wystarczy tylko szybko zrobić kompilację brązowym młoteczkiem i powinno się odświeżyć.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Ja sobie ZAWSZE w eclipse odświeżanie automatyczne ustawiam tak:

Obrazek

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 07:39 
Moderator

Uwaga!

Wszyscy, którzy wczoraj pobrali wersję 1.0.24 ..... proszeni są o pobranie jak najszybciej nowszej wersji 1.0.25 .... WAŻNE!

Poprzednia wersja 1.0.24 zawierała POWAŻNY błąd przy dodawaniu Headerów i mogła zniszczyć przypadkowo pliki źródłowe *.c oraz nagłówkowe *.h w projekcie. Tzn przy pracy tylko z main.c pewnie każdy by to zauważył ale gdyby zaznaczyć wszystkie pliki w projekcie do przeróbki to mogłoby być gorąco. Obecna poprawiona wersja 1.0.25 już nie ma tego babola

Obrazek

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 08:22 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
misiulu specjalnie dla ciebie dodana opcja do Menu w Trayu :D

Bardzo dziękuję Mirku :D Już w wersji 1.0.25 jej używam :D i się bardzo przydaje.

Co do samego programu to jest jakiś błąd. Mam otwarte dwa projekty, tzn. 2 pliki main.c na różne procki. W obu są już dodane nagłówki programem w wersji 23. Po kompilacji i uruchomieniu opcji dodania nagłówka w jednym z tych plików jest wszystko ok i się dodaje, ale w drugim po wybraniu tej opcji nie pojawia się okno z headerem do wstawienia tylko to:
Obrazek
a okno gageta pozostaje półprzeźroczyste i dalej działa po zamknięciu okienka. Tzn. po kompilacji zmieniają się wartości itp. Da się również w tym działającym pliku wstawić nagłówki co powoduje już po zamknięciu okna 100% widoczność (nie jest już przeźroczysty) gadgetu.

Sprawdziłem inne pliki main.c z różnych projektów i z nimi wszystko ok! Problem jest tylko z tym jednym. Może jak chcesz to Ci go przesłać, abyś sprawdził u Ciebie czy nie występuje ten błąd?

Dodatkowo po zaznaczeniu opcji Creation date & time mogłaby sie również do stringu wstawiać godzina jak jest w pozostałych przypadkach. Ale to nie wiem jak lepiej. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1