Parę słów o sterowniku. Obsługiwana liczba kolorów: - 4096 (12bit, 4 - R, 4 - G, 4 - B); - 256 (8bit, 3 - R, 3 - G, 2 - B). Wybór w pliku nagłówkowym sterownika.
Funkcje w bibliotece podzieliłem na kilka grup: - funkcje do rysowania figur: Można rysować linie, prostokąty, trójkąty. W planach są jeszcze figury owalne, wypełnianie gradientem i... tworzenie prostych grafik wektorowych. Zobaczymy co z tego wyjdzie - funkcje do obsługi tekstu, tryb 1: Funkcje wyświetlające stringi i zmienne. Rozmieszczenie tekstu z rozdzielczością piksela. Możliwość wyboru koloru czcionki oraz tła (można je również wyłączyć), obrót o 90 stopni. Jest też możliwość pozycjonowania tekstu na lewo albo na prawo względem podanych współrzędnych. - funkcje do obsługi tekstu, tryb 2: Taki niby tryb tekstowy. Jako współrzędne tekstu podaje się nr wiersza i kolumny. Kluczowa komenda LCD_printf. Służy do wyświetlania stringów, zmiennych oraz formatowania tekstu. Dokładniejszy jej opis znajduje się w pliku z biblioteką. Tak na marginesie to cały tekst "test mode 3" z demka został wyświetlony przy jednorazowym użyciu właśnie tej funkcji. - funkcje (a właściwie 1 funkcja) do wyświetlania obrazków: Na razie obraz wyświetlany jest tylko przy ustawionej palecie z 256 kolorami. Obrazek znajduje się w pliku nagłówkowym MyImage.h. Plik generowany automatycznie za pomocą skryptu napisanego w Scilabie. Skrypt ten "wyciąga" kolory z obrazka i po odpowiednim przemieleniu wrzuca je w plik nagłówkowy. Przed uruchomieniem skryptu trzeba obrazek przeskalować
Jak już pisałem, funkcje podzieliłem na grupy. Każdą grupę można włączyć/wyłączyć w zależności od potrzeb. Szacowana zajętość kodu przez funkcje: figury geometryczne - ok 2,5kB flash obsługa tekstu tryb 1 - ok 3kB flash obsługa tekstu tryb 2 - ok 2kB flash wczytywanie grafiki - ok 0,1kB flash (+rozmiar obrazka!)
Demko udało mi się upchać na atmedze8, zajętość flasha 97,3% Atmega ta może też pomieścić obrazek o rozmiarze wyświetlacza czyli 98x67 pikseli (paleta 256kolorów).Pozdrowienia dla Pana Hermana
Koniec mojego ględzenia, pora na kod: nokia3510i.c
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości