Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 mar 2025, o 07:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 sie 2014, o 22:17 
Nowy

Witam Was serdecznie w ten ciepły środowy wieczór!

Chciałbym się zapytać o pewną rzecz przy projektowaniu płytek PCB w Eagle'u.
Jeżeli temat był to przepraszam, przeglądałem ten dział nie zauważyłem nic podobnego.
Zaznaczę, że są to moje pierwsze projekty w Eagle'u także proszę o wyrozumiałość. :)
Mianowicie, chodzi mi o te złote ścieżki. Mam troszeczkę z nimi problem. Nie mogę za bardzo zrozumieć jak one działają.
Rozumiem, że te ścieżki szukają najkrótszej drogi ale, jeżeli jakiś element ma być zaraz za innym elementem to nie mogę się sugerować tą ścieżką. Bo po prostu urządzenie mi nie zadziała. Całkiem nie dawno zrobiłem schemat regulatora pwm na ne555. Bardzo prosty układ. Sugeorwałem się ścieżkami i psikus. Nie działało. Zrobiłem drugi raz, tym razem wzorując się na schemacie i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki bez żadnych problemów- działa.
Zatem, teraz nie ufam tym ścieżkom i w ogóle na nie nie zwracam uwagi.
Jestem teraz na etapie budowania zasilacza, na podstawie kitu z AVT. I tutaj moje pytanie.
Zaraz na wejściu (AC) jest mostek prostowniczy. Dałem tam diodę która będzie mi sygnalizować że jest napięcie na wejściu i wiem, że ona równie dobrze, może być zaraz przed wejściem stabilizatora. Ale zaraz za mostkiem prostowniczym mają być dwa kondensatory filtrujące. Dałem je jak najbliżej niego a Eagle tak czy siak wybiera mi np rezystor zamiast kondensatora.
Jako, że płytkę już wykonałem, więc na szybko "poukładałem" elementy losowo aby zobrazować co jest grane i o co chodzi.

Tutaj jest schemat, który wykonałem. Mam nadzieje, że nie oberwie mi się, że jest coś nie tak, starałem się, na prawdę! :)

Obrazek

A tutaj płytka PCB, tylko do zobrazowania problemu
Obrazek

Jak widać na schemacie zaraz za mostkiem są kondensatory a na płytce PCB zasilanie goni od razu na stabilizator... I tutaj oczywiście jest już przesadnie to pokazane. Wiem, że wybrało najkrótszą drogę, ale w takim razie jak tutaj temu ufać? Te wskaźniki w ogóle nie pilnują kolejności elementów.

Dalej jako przykład dałem, woltomierz. Są to różowe(fioletowe?) ramki. Chciałem aby Woltomierz był bezpośrednio połączony z wyjściem ale Eagle uważa inaczej...

Jest na to jakaś rada? Mam się nimi sugerować czy nie?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2014, o 22:46 
Użytkownik

Pogubiłem się... przecież sygnał wyjściowy z LM338 wszędzie jest taki sam tzn. on tam ciągle będzie, więc umiejscowienie elementów w takim schemacie nie ma w ogóle znaczenia. Oczywiście filtracja powinna być jak najbliżej układu LM, ale do działania nie jest wymagane. Więc kolejność elementów nie ma żadnego znaczenia. Nie ważne czy ścieżka od X4-2 (amperomierz) będzie z kondensatorem czy od razy za LM338. Tak czy tak musi zadziałać. Oczywiście należałoby od razy za kondensatorem, ale tak jak mówię działać musi.

Ten regulator to po prostu był przypadek, bo musiałeś coś źle zrobić, albo nie było połączenia z jakimś elementem, bo wnioskuje że sam robiłeś płytkę.

PostNapisane: 27 sie 2014, o 22:57 
Użytkownik

Majek napisał(a):
Jak widać na schemacie zaraz za mostkiem są kondensatory a na płytce PCB zasilanie goni od razu na stabilizator... I tutaj oczywiście jest już przesadnie to pokazane. Wiem, że wybrało najkrótszą drogę, ale w takim razie jak tutaj temu ufać? Te wskaźniki w ogóle nie pilnują kolejności elementów.

Ale też biegnie do pozostałych elementów (podświetlone końcówki elementów - zgodnie ze schematem), ułożenie elementów na płytce zależy tylko od ciebie, te złote linie to odpowiedniki połączeń ze schematu tzw. air lines - zamieniasz je na ścieżki przy pomocy polecenia Route, jeśli zmienisz położenie elementów to użyj polecenia Ratsnets wtedy Eagle zmieni też połączenia złote.

Nie ma co się ich bać i tracić zaufanie do nich - trzeba je polubić wręcz pokochać, bo praca z nimi to podstawa i od tego nie uciekniesz - jaki byś nie wziął program do projektowania PCB one tam zawsze będą :lol:

A tak w ogóle to polecam obejrzeć poradniki Mirka dotyczące projektowania w Eagle'u http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/kurs-eagle-part-01.html

PostNapisane: 27 sie 2014, o 22:58 
Użytkownik

A kolega zauważył ze jak zaznaczyłeś ścieżkę, to wszystkie są żółte ale jedna jaśniejsza? To nie jest tak że eagle Ci każe tak poprowadzić. Pokazuje tylko połączenia fizyczne jak w schemacie. A Ty rzadzisz jak je poprowadzić. Zacznij od poustawiania elementów mniej więcej tak jak ma być, potem klawisz RATSNEST. Zobaczysz co się stanie. Znowu się zmieni układ połączeń. A schemat przecież jest ten sam. Potem zacznij łączenie zaczynaąc od poprawnego zasilania, potem reszta. Aha łączymy elementy narzędziem ROUTE, w żadnym wypadku nie WIRE ani podobnymi.
Zresztą - może warto obejrzeć poradniki Mirka na YT??

PostNapisane: 27 sie 2014, o 23:00 
Użytkownik

Wystarczy użyć opcji "Ratsnest" lub komendy "R", aby te żółte "nitki" ponownie spróbowały obrać jak najkrótszą trasę.
Zatem aby zmienić ich ułożenie trzeba odpowiednio poprzemieszczać elementy, a następnie użyć tego polecenia.

Jeśli o to chodziło, bo również nie bardzo zrozumiałem...

PostNapisane: 28 sie 2014, o 00:07 
Nowy

Poradniki Pana Mirka oglądałem wszystkie z Eagle'a, poza tworzeniem bibliotek i musze przyznać, że próbuję robić w Eagle'u tylko i wyłącznie dzięki tym poradnikom, za co bardzo dziękuję Panu Mirkowi, za czas i chęć stworzenia takich poradników.

Tak czy siak, nie przypominam sobie aby Pan Mirek wspominał właśnie o kolejności prowadzenia ścieżek przez elementy.
Jasne, funkcja ratsnets itd, wszystko wiem, tylko czasami są takie sytuacje (przynajmniej tak mi się wydaje) ,że ścieżka zasilania musi iść w takiej kolejności przez elementy nie innej, a dla Eagle'a VCC to VCC i kwestia który element jest bliżej. A dajmy na to, że nie mogę ułożyć kolejno po sobie elementów jak na schemacie, bo mi nie pasuje z wyglądu na płytce, to wtedy nie mogę się sugerować tymi liniami, czy może mogę w ślepo iść za tymi liniami i raczej nie zdaży się sytuacja, że ścieżka np. VCC musi iść w kolejności takiej jak na schemacie?

PS. Nie używam gotowych plików ze zrobioną płytką PCB, bo po prostu w ten sposób nie nauczę się ich sam projektować. Stąd może i głupie pytanie, ale strasznie mnie męczyło i musiałem o to spytać. :)

PostNapisane: 28 sie 2014, o 08:06 
Użytkownik

Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby prowadzić ścieżki nawet do najdalszych elementów. Narzędziem route wybierz jakiś pad elementu, zauważ że w tym momencie masz podświetlone wszystkie połączone ze sobą elementy. Możesz połączyć dowolne z nich. Jak ci nie pasuje, możesz poprowadzić ścieżkę do pewnego momentu kończąc ją na pustym obszarze, po czym od tego miejsca jedziesz dalej. Co więcej, prawym klawiszem myszy możesz zmieniać sposób zaginania ścieżki a jak masz kółko na myszy to możesz przeskakiwac między warstwami top i bottom.

PostNapisane: 28 sie 2014, o 08:19 
Nowy

Okej, rozumiem. Czyli wygląda to tak, że mimo iż ścieżki mi się robią po najkrótszej drodze, ciągne je tak jak na schemacie.
A zapytam, bo tutaj kolega napisał:
Mateo193 napisał(a):
przecież sygnał wyjściowy z LM338 wszędzie jest taki sam tzn. on tam ciągle będzie, więc umiejscowienie elementów w takim schemacie nie ma w ogóle znaczenia. Oczywiście filtracja powinna być jak najbliżej układu LM, ale do działania nie jest wymagane. Więc kolejność elementów nie ma żadnego znaczenia.

Nie we wszystkich urządzeniach chyba tak jest, prawda?

PostNapisane: 28 sie 2014, o 08:25 
Użytkownik

Filtracja przy LMie i już. Nie kombinuje inaczej. To prawda że napięcie na całej ścieżce w mocnym uproszczeniu jest takie same ale filtracja ZAWSZE możliwie blisko źródła zakłóceń!

Jak będziesz miał jeszcze problem, jestem jeszcze jakiś czas dostępny przy kompie. Możesz się podłączyć przez team Viever np.

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 18:22 
Użytkownik

A ja mam pytanie z innej beczki, jak poprowadzić śczieżki od padów które nie mają żółtych lini? Albo kiedy eagle nakierowuje nas na inny pad który równięż jest niepodłączony?
I druga sprawa, potrzebuje dać do pcb zworki w obudowie smd 1205 i czy da się je wstawić bezpośrednio w pcb czy czeba szukac to miejsce w schemacie i tam tą zworke wstawić?
np. klikam na jeden pin w ceu poprowadzenia ścieżki oczywiście poleceniem route a podswietla mi się pin 3 piny dalej i ściezka sama chce sie prowadzić właśnie do tamtego. Nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 18:38 
Użytkownik

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem o co pytasz. Ale jak chcesz poprowadzić ścieżkę do/od padu z tym samym sygnałem ale nie tam gdzie jest żółta kreska, ja zawsze robię tak, że jak jest możliwość to na chwilę wywalam istniejące już połączenie z tego padu - wtedy zółta kreska się pojawi w miejscu po ścieżce usuniętej. Potem ją stawiam z powrotem. Inna metoda to zaczęcie ścieżki od drugiej strony, jak będziesz blisko interesującego Cię miejsca, zakończ ścieżkę i daj Ratsnest. Powinno być lepiej. Na pewno jest też jakaś bardziej zaawansowana metoda ale nie znam.
Jeżeli chodzi o zworki, musisz chyba takie dać w schemacie (ale tu nie jestem pewien). Ja na schemacie wstawiam rezystor 0R w obudowie jakiej potrzebuję, najczęściej 0805.

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 18:45 
Użytkownik

Usunięcie poprzedniej ścieżki wcale nie pojawia żółtej kreski, nawet gorzej, nie moge zrobić jej spowrotem, nie wiem juz o co chdzi

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 18:47 
Użytkownik

ale usuwasz przez unroute czy po prostu usuwasz?

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 18:52 
Użytkownik

przez ripup

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

coś się ruszyło nawet nie dokońca rozumiem czemu ale pojawiły się i mogę działać dalej. Heh przynajmniej jak narazie. Jak dalej bedzie sie coś dzać odezwe się. Dziękuje za pomoc.

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 18:59 
Użytkownik

ta o ripup mi chodziło.
Aż dziwne, będę przy kompie to sprawdzę o co może Tobie chodzić i skrobnę Ci coś tu. myślę że za jakąś godzinkę

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 19:14 
Użytkownik

Chyba juz wiem o co chodziło, pprzy przelotce miałem połączone górną warstą i dolną czy coś w tym stylu, jak usunąłem i zrobiłem na nowo wszystko już ładnie chodzi więc pewnie gdzieś w tym leżał problem.

Strefa czasowa: UTC + 1