Nie nie, ten pin PD7, to zostało po moim "debugerze na jednej diodzie LED"
tym się nie przejmuj.
Pokazałeś schemat ale ja za bardzo się nie rozeznaję na nim - robisz tam jakąś konwersję poziomów TTL do 3,3V pomiędzy prockiem a kartą SD ??? bo widzę że procek zasilany +5V
poza tym teraz powiem ważną rzecz.
zresztą powtarzałem ją wielokrotnie w książce i nie za bardzo wiem dlaczego kolega nie rozumie, że zawiesza się współpraca z kartą SD przy takim układzie gdzie nie ma dobrego sterowania zasilaniem. Toż to była jedna z NAJWAŻNIEJSZYCH rzeczy, najważniejszy czynnik, który pozwolił mi na zrobienie z PetitFS'a niezawodnej maszynki - czyli dołączenie sterowania zasilaniem.....
Kolega widzę że uważa że może demonizuję sprawę, że to mało istotne itp .... szkoda
ale czy nie warto albo kupić sobie czegoś takiego do testów:
http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/micro-SD-adapter/38albo sobie to zrobić samemu? przecież schematy daję otwarte i nawet opisuję dokładnie co i jak - przecież nie na darmo.
Dlatego przykro mi ale jeśli nie mamy takiej samej i porządnej platformy sprzętowej - mówię tu oczywiście o tym żeby zorganizować sobie porządną translację poziomów napięć ale przede wszystkim to STEROWANIE zasilaniem, - to jak mam pomóc ???? przecież w całym rozdziale kilka razy wspominałem że bez tego całość potrafi się zawieszać i powodować problemy - może nie z każdą kartą jak to testowałem ale w większości wypadków.
A kolega pyta dlaczego to się zawiesza nie robiąc tego co proponuję ???
reasumując - albo dodaj sterowanie zasilaniem i to porządnie jak masz na moich schematach albo jednak kup dla testu ten modulik i porównaj sobie jak to się będzie zachowywać
DODAM JESZCZE jedną ważną rzecz - szalenie ważną - pokazałeś tylko schemat - tymczasem w tym przypadku duże znaczenie ma też PCB i filtrowanie zasilania bo karta SD to dziwne zwierzę i na starcie pobiera bardzo dużo prądu, podobnie w trakcie zapisu - przy złym filtrowaniu (złe szerokości ścieżek, za duże odstępy kondensatorów filtrujących) i już masz kolejne kłopoty
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]Dzięki "niewidzialna ręko" za poprawienie syntax'u
www.youtube.com/mirekk36 ]