Witam,
Piszę ten temat, bo przypomniały mi się słowa jakiegoś moderatora lub użytkownika, że to nie forum zaczynające się na E...pl gdzie początkujący nie może nawet myśleć o zadaniu tam pytania. Dlatego piszę tutaj

Po przeczytaniu części teoretycznej książki pt. "Mikrokontorlery AVR język C podstawy programowania" przeszedłem do ćwiczenie z multipleksowaniem wyświetlacza LED. Jak na złość napotkałem kilka problemów. Nie wiem czy to jest możliwe, aby w tej świetnej książce był błąd w kodzie programu, dokładnie na płycie. Nie będę owijał w bawełnę i przejdę do rzeczy.
Dodam tylko, że pobrałem erratę z serwera atnel.pl i wrzuciłem foldery do workspace.
Więc tak, na płycie DVD mamy taki fragment kodu:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jest to fragment kodu z pliku d_led.h
Wszyscy wiemy co on oznacza(mam nadzieje, że ja również

)
Teraz fragment kodu z plilku d_led.c:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Opisze jak to rozumiem.
Z pierwszego fragmentu wynika iż do najmłodszych bitów PORTC podłączamy 4 anody wyświetlacza.
Natomiast z drugiego fragmentu wynika, że do PORTA są podłączone 4 anody wyświetlacza.
I mam jeszcze prośbę, nie widziałem na forum aby ten fragment kodu był wyjaśniony. Różni się on od tego co jest napisany w książce. Dodam, że dopóki czytałem opis ćwiczenia w książce to rozumiałem wszystko. Ale jak zaglądnąłem do pliku mian.c to mi trochę zawirowało w głowie :/
Jeśli jest gdzieś na forum ten fragment wyjaśniony to prosiłbym o podanie linka, żeby się nie trudzić.
Poniżej kod programu którego nie za bardzo rozumiem:
język c
EDIT:
Przeglądnąłem to jeszcze raz i zauważyłem, że nie ma błędu w kodzie, tylko w komentarzu.
3 linijka z drugiego fragmentu. Zamiast litery A powinno być C...