Witam jako że dzieżko mi było się zdecydować w którym dziale umieścić ten projekt w końcu zdecydowałem że więcej czasu zajęło programowanie niż tworzenie elektroniki wiec umieszczam tutaj (jeśli źle wybrałem proszę o przeniesienie
). Oto mój uniwersalny wskaźnik samochodowy z wykorzystaniem czujników Autogauge i tabletu lub telefonu z Androidem
Trochę technologicznego bełkotu na ten temat
.
- Tablet Goclever R76.2 rozdzielczość ekranu 1024x552 Android 4.1 Jellybean (wcześniej testowałem tez na Goclever A93 z androidem 4.0 z tym że musiałem lekko zmodyfikować Androida a do tego potrzebny był Root na R76.2 poszło od razu bez modyfikacji) oraz tani tablet 7” firmy Softwiners rozdzielczość 800x480 (połączenie przez BT bez zadnych kombinacji i bez kabli)
- Połączenie z tabletem poprzez USB lub przez BT (przez BT jest lepiej bo mniej kabli i duzo wygodniej można oglądać parametry silnika nawet przy nim grzebiąc )
- Moduł zbierania danych z czujników zrealizowany na mikrokontrolerze Atmega8 (podczas robienia screnoow ekranu całość podpięta była bez czujników do płytki testowej dla sprawdzenia przesyłanych danych i stabilności całego urządzenia dlatego dane widoczne na screenach nie maja nic wspólnego z rzeczywistością ).
- Srebrne pudelkom widoczne na zdjęciu to docelowe opakowanie dla modułu zbierającego dane ( płytka jest przystosowana zarówno do przekazywania danych przez USB jak i przez BT w zależności od podpiętego modułu komunikacyjnego)
- na zdjęciu widać moduł komunikacyjny USB oparty o układ scalony FTDI (moduł BT ma bardzo podobna formę )
Teraz trochę o samym programie
wskaźników jest 8 lub 6 (w zależności od rozdzielczości ekranu i typu mikroprocesora na płytce ) można na nich wyświetlić dowolna mierzona wartość analogową. U dołu wskaźnika jest cyfrowe okienko wskazujące obecna wartość dla danego wskaźnika
Klikając w tarcze wskaźnika przechodzimy do ekranu gdzie mamy zapisane najwyższe wartości jakie osiągnęły poszczególne wskaźniki od czasu ostatniego resetu wartości (wyłączenie programu nie kasuje tych wartości ) można wykonać reset poszczególnych wartości z poziomu tego okna . klikając w cześć zegara gdzie jest okienko cyfrowe przechodzimy do okna gdzie można wpisać wartości alarmów dla poszczególnych wartości mierzonych ( te wartości także sa zapisywane i wyłączenie programu ich nie wykasowuje )
Jako ze program komunikuje się z modułem zbierania danych w obie strony to w chce rozwinąć możliwości tego urządzenia do sterowanie innymi modułami podpiętymi pod moduł zbierania danych przez połączenie rs485 będą to na pewno w moim przypadku progresywny sterownik do instalacji podtlenku azotu i dość rozbudowany boost controller ale to na razie przyszłość.
Często jestem pytany w czym program został napisany otóż został napisany w Basic 4 Android za komunikacje z BT i USB odpowiadają dodatkowe biblioteki. Oprawa graficzna programu to tez moje dzielo i może być praktycznie dowolnie zmieniana i konfigurowana
A tutaj jakby "mniejszy" brat wcześniejszego urządzenia. Z uwagi na to że nie każdy posiada tablet z BT lub wogole tablet a duża większość osob posiada telefon z Androidem i BT powstała prosta wersja wskaźników możliwa do zainstalowania na posiadanych telefonach z Androidem (na prosbe mojego dobrego kolegi zrobilem tez wersje z LCD ) . Program łączy się z jednostką zbierającą dane z czujników (srebrne pudełko widoczne na zdjęciach). Widoczny na zdjęciach program może pokazywać następujące pomiary :
-EGT
-Boost
-Temperatura Oleju
-Ciśnienie Oleju
-Woltomierz
-Ciśnienie Paliwa
-AFR szerokopasmowy (potrzebny dodatkowy kontroler na przykład LC-1 lub inny posiadający wyjście analogowe)
-AFR wąskopasmowy (nie testowane najprawdopodobniej potrzebna była by kalibracja w zależności od posiadanej sondy )
-otwarcie przepustnicy (potrzebna kalibracja nie testowane)
-inne pomiary czujników analogowych (w zależności od sygnału najprawdopodobniej potrzebna była by kalibracja pomiaru lub/i modyfikacja urządzenia)
A tak wygląda "młodszy brat" powyższego urządzenia. Program ma alarm dźwiękowy i optyczny ( kolor przycisku na którym wystąpił alarm zmienia się na czerwony ) w wypadku przekroczenia wartości alarmowej. Można też wyłączyć te pomiary dla których nie mamy podpiętych czujników lub na przykład czujnik został uszkodzony
Urządzenie testowałem na swoim Galaxy s2 oraz na HTC One kolegi
Minimalnie inaczej wygląda ekran główny aplikacji jako ze dodatkowo doszedł ekran z możliwością podglądu wszystkich mierzonych wartości w jednym okienku oraz doszły dwa przyciski w prawy rogu ekranu mianowicie przycisk „All” który włącza ekran zbiorczy pozwalający na przeglądanie wszystkich 6 pomiarów jednocześnie oraz przycisk LOG który włącza logowanie parametrów w pliku .txt (można go importować do Excella i robić wykresy w czasie zastanawiam sie nad dodaniem funkcji wykresu w samym programie ale na razie nie widziałem takiej potrzeby ) Logowanie parametrów przeprowadzane jest do pamięci urządzenia czyli telefonu lub tabletu (plik nazywa się Car_log.txt) w przyszłej wersji programu będzie można wybrać zarówno miejsce zapisu logów (karta SD lub pamięć telefonu tabletu jak i nazwę pliku ).
A tutaj krotki filmik z działania mojego wielokanałowego wskaźnika EGT (zasada działania programu dokładnie taka sama jak wskaźnika z 4 czy 6 rożnymi pomiarami)
http://youtu.be/L8MQ4O4V12oJeśli macie jakieś pytania, wątpliwości lub propozycje chętnie posłucham i postaram się odpowiedzieć jeśli będę umiał.
Pozdrawiam