Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 lis 2024, o 11:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sie 2014, o 18:07 
Nowy

Witam jako że dzieżko mi było się zdecydować w którym dziale umieścić ten projekt w końcu zdecydowałem że więcej czasu zajęło programowanie niż tworzenie elektroniki wiec umieszczam tutaj (jeśli źle wybrałem proszę o przeniesienie :) ). Oto mój uniwersalny wskaźnik samochodowy z wykorzystaniem czujników Autogauge i tabletu lub telefonu z Androidem

ObrazekObrazekObrazek

Trochę technologicznego bełkotu na ten temat ;).
- Tablet Goclever R76.2 rozdzielczość ekranu 1024x552 Android 4.1 Jellybean (wcześniej testowałem tez na Goclever A93 z androidem 4.0 z tym że musiałem lekko zmodyfikować Androida a do tego potrzebny był Root na R76.2 poszło od razu bez modyfikacji) oraz tani tablet 7” firmy Softwiners rozdzielczość 800x480 (połączenie przez BT bez zadnych kombinacji i bez kabli)
- Połączenie z tabletem poprzez USB lub przez BT (przez BT jest lepiej bo mniej kabli i duzo wygodniej można oglądać parametry silnika nawet przy nim grzebiąc )
- Moduł zbierania danych z czujników zrealizowany na mikrokontrolerze Atmega8 (podczas robienia screnoow ekranu całość podpięta była bez czujników do płytki testowej dla sprawdzenia przesyłanych danych i stabilności całego urządzenia dlatego dane widoczne na screenach nie maja nic wspólnego z rzeczywistością ).
- Srebrne pudelkom widoczne na zdjęciu to docelowe opakowanie dla modułu zbierającego dane ( płytka jest przystosowana zarówno do przekazywania danych przez USB jak i przez BT w zależności od podpiętego modułu komunikacyjnego)
- na zdjęciu widać moduł komunikacyjny USB oparty o układ scalony FTDI (moduł BT ma bardzo podobna formę )
Teraz trochę o samym programie
wskaźników jest 8 lub 6 (w zależności od rozdzielczości ekranu i typu mikroprocesora na płytce ) można na nich wyświetlić dowolna mierzona wartość analogową. U dołu wskaźnika jest cyfrowe okienko wskazujące obecna wartość dla danego wskaźnika
Klikając w tarcze wskaźnika przechodzimy do ekranu gdzie mamy zapisane najwyższe wartości jakie osiągnęły poszczególne wskaźniki od czasu ostatniego resetu wartości (wyłączenie programu nie kasuje tych wartości ) można wykonać reset poszczególnych wartości z poziomu tego okna . klikając w cześć zegara gdzie jest okienko cyfrowe przechodzimy do okna gdzie można wpisać wartości alarmów dla poszczególnych wartości mierzonych ( te wartości także sa zapisywane i wyłączenie programu ich nie wykasowuje )

Jako ze program komunikuje się z modułem zbierania danych w obie strony to w chce rozwinąć możliwości tego urządzenia do sterowanie innymi modułami podpiętymi pod moduł zbierania danych przez połączenie rs485 będą to na pewno w moim przypadku progresywny sterownik do instalacji podtlenku azotu i dość rozbudowany boost controller ale to na razie przyszłość.

Często jestem pytany w czym program został napisany otóż został napisany w Basic 4 Android za komunikacje z BT i USB odpowiadają dodatkowe biblioteki. Oprawa graficzna programu to tez moje dzielo i może być praktycznie dowolnie zmieniana i konfigurowana

A tutaj jakby "mniejszy" brat wcześniejszego urządzenia. Z uwagi na to że nie każdy posiada tablet z BT lub wogole tablet a duża większość osob posiada telefon z Androidem i BT powstała prosta wersja wskaźników możliwa do zainstalowania na posiadanych telefonach z Androidem (na prosbe mojego dobrego kolegi zrobilem tez wersje z LCD ) . Program łączy się z jednostką zbierającą dane z czujników (srebrne pudełko widoczne na zdjęciach). Widoczny na zdjęciach program może pokazywać następujące pomiary :
-EGT
-Boost
-Temperatura Oleju
-Ciśnienie Oleju
-Woltomierz
-Ciśnienie Paliwa
-AFR szerokopasmowy (potrzebny dodatkowy kontroler na przykład LC-1 lub inny posiadający wyjście analogowe)
-AFR wąskopasmowy (nie testowane najprawdopodobniej potrzebna była by kalibracja w zależności od posiadanej sondy )
-otwarcie przepustnicy (potrzebna kalibracja nie testowane)
-inne pomiary czujników analogowych (w zależności od sygnału najprawdopodobniej potrzebna była by kalibracja pomiaru lub/i modyfikacja urządzenia)

A tak wygląda "młodszy brat" powyższego urządzenia. Program ma alarm dźwiękowy i optyczny ( kolor przycisku na którym wystąpił alarm zmienia się na czerwony ) w wypadku przekroczenia wartości alarmowej. Można też wyłączyć te pomiary dla których nie mamy podpiętych czujników lub na przykład czujnik został uszkodzony

ObrazekObrazekObrazek

Urządzenie testowałem na swoim Galaxy s2 oraz na HTC One kolegi

Minimalnie inaczej wygląda ekran główny aplikacji jako ze dodatkowo doszedł ekran z możliwością podglądu wszystkich mierzonych wartości w jednym okienku oraz doszły dwa przyciski w prawy rogu ekranu mianowicie przycisk „All” który włącza ekran zbiorczy pozwalający na przeglądanie wszystkich 6 pomiarów jednocześnie oraz przycisk LOG który włącza logowanie parametrów w pliku .txt (można go importować do Excella i robić wykresy w czasie zastanawiam sie nad dodaniem funkcji wykresu w samym programie ale na razie nie widziałem takiej potrzeby ) Logowanie parametrów przeprowadzane jest do pamięci urządzenia czyli telefonu lub tabletu (plik nazywa się Car_log.txt) w przyszłej wersji programu będzie można wybrać zarówno miejsce zapisu logów (karta SD lub pamięć telefonu tabletu jak i nazwę pliku ).

A tutaj krotki filmik z działania mojego wielokanałowego wskaźnika EGT (zasada działania programu dokładnie taka sama jak wskaźnika z 4 czy 6 rożnymi pomiarami)

http://youtu.be/L8MQ4O4V12o

Jeśli macie jakieś pytania, wątpliwości lub propozycje chętnie posłucham i postaram się odpowiedzieć jeśli będę umiał. :)
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 4 sie 2014, o 14:14 przez Quaki, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sie 2014, o 18:20 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Post do poprawki ->http://forum.atnel.pl/topic44.html

PostNapisane: 3 sie 2014, o 18:26 
Nowy

Witam
Przepraszam postaram się to poprawić ale na dzień dzisiejszy nie mam dostępu do oryginałów tych zdjęć (są na uszkodzonym dysku postaram się jej jakoś odzyskać ale to może trochę potrwać :( ewentualnie ściągnę je z sieci i wkleję na forum )
Pozdrawiam

PostNapisane: 3 sie 2014, o 20:39 
Moderator

Quaki napisał(a):
Witam
Przepraszam postaram się to poprawić ale na dzień dzisiejszy nie mam dostępu do oryginałów tych zdjęć (są na uszkodzonym dysku postaram się jej jakoś odzyskać ale to może trochę potrwać :( ewentualnie ściągnę je z sieci i wkleję na forum )
Pozdrawiam

A po co oryginały - jak można sobie zapisać na dysk z kociego imageszaka i wstawić na forum jak się należy ... dołączam się więc do prośby Jaglarza aby zrobić to jak najszybciej .... ok

PostNapisane: 4 sie 2014, o 14:22 
Nowy

Post poprawiony zgodnie z wytycznymi :)
mpo w moim aucie nie ma możliwości podpięcia się pod komputer (ani poprzez OBD2 ani poprzez jakikolwiek inny protokół) bo po prostu komputer nie posiada takiej opcji :) Poza tym podpięcie się przez protokół komunikacyjny (które tez zresztą testowałem na innym aucie ) ma jeszcze jedna wadę możesz zczytać dane tylko z takich czujników które już są na wyposażeniu auta. Jeśli chcesz jakiś inny czujnik na przykład termoparę do EGT czy tez zczytywanie EGT na każdym cylindrze to już nie da rady bo takie czujniki nie zostały przewidziane przez producenta :)
Pozdrawiam
ps. ale faktycznie projekty tego typu zajmują dość dużo czasu bo zawsze wymyślimy coś co jeszcze warto było by w takim urządzeniu dołożyć :)

PostNapisane: 4 sie 2014, o 15:59 
Użytkownik

Witam

Ciekawy projekt, szkoda że sam nie zrobiłeś płytki tylko kupiłeś, ponieważ są one marnej jakości ponieważ jest ona nie wykonana z dobrymi praktykami. Ale ważne, że działa.

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 4 sie 2014, o 16:39 
Nowy

Elektronik płytka widoczna w pierwszym zestawie zdjęć służyła tylko i wyłącznie testom (lubię ją wykorzystywać we wczesnym stadium projektów bo jest sprawdzona i jeśli wychodzą jakieś błędy muszą one być w części programowej ). Pod gotowa obudowę musiałem zrobić płytkę (z tym że nie mam jej na zdjęciach) bo wymiary uniwersalnej nie pasowały do obudowy, poza tym na uniwersalnej było dużo elementów mi niepotrzebnych. Teraz jednak wracam do idei kupna gotowych płytek (z tym że będę kupował płytki Arduino Mega2560, plus do tego zamówię dodatkowa płytkę "matkę" pasująca do obudowy). Czemu wole kupować gotowe płytki ? No cóż płytka taka jest po prostu tańsza niż jej wykonanie i lutowanie w warunkach amatorskich.
Pozdrawiam

PostNapisane: 4 sie 2014, o 16:50 
Użytkownik

Witam

Wiesz miałem tą płytkę od tego sprzedawcy. Niestety płatała mi ona figle ze względu na złe filtrowanie zasilania, rezystory na liniach ISP. Jestem po prostu pełen podziwu, że w takim projekcie spełnia ona swoje zadanie.
A do ceny to nie zgadzam się za 99 zł. za tą płytkę to istne oszukaństwo, na tej płytce prawie nic nie ma oprócz LCD trzech przekaźników i M8

Pozdrawiam
Eletronik

PostNapisane: 4 sie 2014, o 18:27 
Nowy

Witam
Co do ceny zgadzam się jest to dość droga płytka ale ja ją kupowałem jakieś 10 albo więcej lat temu wtedy była jedna z najtańszych i była dobrze wyposażona a ja nie miałem pojęcia jak zrobić projekt płytki wiec był to logiczny zakup dla mnie (zresztą nie miałem zbyt dużo alternatyw :) ) Teraz oczywiście zrobiłbym swoja :)
W sumie używam tej płytki niezbyt często ale kłopotów jeszcze z nią nie miałem (może mam jakiś udany sort a może mam po prostu szczęście )
Ja wychudzę z założenia ze czasami warto zakupić gotową płytkę (na przykład wspominaną przez mnie płytkę z Atmegą 2560) bo samo lutowanie układów na niej zajmie więcej czasu niż wartość tej płytki (oczywiście każdy mierzy inaczej wartość swojego czasu i nie każdemu będzie się opłacać takie rozwiązanie :) )
Pozdrawiam

PostNapisane: 20 wrz 2014, o 22:48 
Użytkownik

A czy soft na androida pisałeś sam? Ile czasu Ci to zajęło i w czym pisałeś?

PostNapisane: 27 paź 2014, o 20:00 
Nowy

Witam przepraszam ze tak długo trwało zanim odpowiedziałem ale przeoczyłem pytanie.
Soft pisałem sam pisze w Basic 4 Android. A ile mi to zajęło to jest dość trudne pytanie jeśli miałbym podsumować cały czas jaki spędziłem nad tym to kolo tygodnia ale to się rozbijało na części wiec program powstawał dużo dłużej pisalem go w wolnych chwilach i nie ukrywam jak miałem wene do tego :)
Pozdrawiam

PostNapisane: 26 lut 2015, o 22:21 
Nowy

Quaki mam pytanie z uwagi na to że pisałeś program na androida w B4a. W jaki sposób zrobiłeś wskaźniki takie okrągłe wraz ze skalą? Chciałem umieścić coś podobnego w swoim programie a najlepiej jeszcze ze wskazówką. Podpowiedz proszę w jaki sposób to zrobiłeś?

PostNapisane: 3 mar 2015, o 11:37 
Nowy

Witam
Kolega mpo już ci odpowiedział możesz użyć tych bibliotek możesz sam coś takiego napisać używając rotating canvas, ale same tarcze wskaźników musisz zrobić ręcznie. Ja tak robiłem każdy robisz oddzielnie w programie graficznym nie ma "prostego" sposobu na wykonanie czegoś takiego.
Pozdrawiam

PostNapisane: 3 mar 2015, o 22:56 
Nowy

Możesz podpowiedzieć co to za program graficzny, którego można użyć do stworzenia grafiki wskaźnika? Jestem na etapie wykorzystywania obiektów z Designera a i tak nie znam wszystkich ich możliwości i parametrów więc nie znam pojęcia rotating canvas. Czy jest jakiś tutorial, który objaśnia schemat kodu jaki trzeba zastosować przy tworzeniu wskaźnika zegarowego? Zdaję sobie sprawę z tego, że nie ma prostego sposobu ale chciałbym to zrozumieć a na razie nie rozumiem nic. Dlatego jakieś objaśnienie schematu, który wykorzystywany jest do tworzenia takiego wskaźnika byłby super.

PostNapisane: 4 mar 2015, o 16:22 
Nowy

znowu kolega mpo ma absolutna racje nie dam rady zrobic tutorialu nie czuje sie na silach opisywac krok po kroku jak co zrobic. Ja uzwywam roznych programow graficznych ty musisz wybrac ten ktory ci najlepiej pasuje i znasz jego obsluge. Poszukaj gotowych projektow jest ich troche tam nauczysz sie najwiecej reszta juz przyjdzie sama.
I popieram jesli wstawiasz tylko obiekty z designera to moze sie okazaca ze niestety masz jeszcze troche do nauki zeby zrobic dobrze taki soft
Pozdrawiam

PostNapisane: 5 mar 2015, o 19:21 
Nowy

Dzięki za porady. Może troszkę źle ująłem etap na jakim się znajduję. Bardziej chodziło mi o to że nie znam innych obiektów niż te z designera. Ogólnie w wierszu to opisuję wymiary i właściwości tych obiektów ale chodzi mi o takie customowe właśnie obiekty jak wskaźnik/zegar analogowy. Przeanalizuję to co mi poradziliście i sprubuję coś zrobić. Dzięki raz jeszcze.

Strefa czasowa: UTC + 1