No ja już od zajawki czekam na poradnik o tym Oledzie. Bardzo fajny ten wyświetlacz zwłaszcza wersja dwukolorowa
Nasunęła pewna sugestia, w sumie sam się już dawno na tym połapałem przy okazji rozpracowywania różnych ciekawych np. czujników dostępnych w popularnych sklepach internetowych związanych z robotyka polskich i zachodnich czy serwisach aukcyjnych jak również wspomniana przez Ciebie Adafriut, lubię też produkty SparkFun.
Jak słusznie powiedziałeś społeczność Arduino jest ogromna i wg. mnie wygodnie jest sobie zajrzeć przed napisaniem kodu w C do własnie takiej biblioteki Arduino. Bo czasami bezsensu jest wyważać otwarte drzwi, to jest tak jakby koło wymyślać na nowo no w sumie morza no ale poco. Bardzo się cieszę że omówisz jak sobie poradzić z przeportowaniem takiej biblioteki na C bo to naprawdę ułatwia wiele pracy jak na razie robiłem to trochę na czuja gdyż nie do końca rozumiem kod Arduino, a widząc własnie możliwości jakie dała by mi umiejętność czytania tego kodu swobodnie to tak od jakiegoś czasu zacząłem snuć myśli o zakupie np. Arduino Uno czy Leonardo i stosownej literatury do tego. By sobie nawet na szybko przetestować i upewnić się że np. dany czujnik, który kupiłem działa sprawnie ładując po prostu gotową bibliotekę z internetu do niego.
No ale co tu dużo opowiadać rach, ciach bach się nie obejrzysz normalnie jak spełnienie marzeń Mirek poradnik nakręcił o tym
Rewelacja
I teraz meritum ta sugestia - bo zupełnie o tym zapomniałem i mi się to dziś jakby przypomniało, że nie trzeba kupować całego Arduino przecież jak się ma ATB a wystarczy niedroga przystawkę pod chyba najpopularniejszego jak mniemam procesora Arduino czyli Atmege 328 (czyt. najwięcej gotowych bibliotek że tylko podłączyć odpowiednio kabelki - chyba że się mylę?)
http://sklep.atnel.pl/pl/i/Atnel-ARDUINO/4Kiedyś jak kupiłem ATB to tym czytałem ale mi to jakoś umknęło, zapomniało się o tej funkcjonalności, a dziś podczas zamawiania wyświetlaczy OLED olśnienie wręcz wykopalisko ze sklepu Antelańskiego
Myślę Mirku że warto w którymś odcinku tych poradników albo osobnym nawet poruszyć kwestie tej przeróbki bo zauważyłem że jak nie ma czegoś na Twoich filmach to do mnie to nie dociera albo dociera znacznie wolniej
Może jakiś mikro poradnik filmowy na szybko w stylu przeróbka ATB na Arduino, ściągniecie odpowiedniej aplikacji z netu do niego, ustawienia z MkCalkiem, wgranie bootloader`a i mignięcie ledem no taka analogia do podstaw Eclipsa, wiem że to ładnie opisane przez Ciebie na stronie jest i raczej sobie Ja z tym poradzę ale myślę że dla wielu użytkowników były to dodatkowy bodziec żeby się zainteresować tematem Arduino, żeby zobaczyć że to nie gryzie a mając ATB z przystawką łatwo można testować takie Arduinowe libsy. Tak jak mówię wzrokowo to jakoś szybciej dociera