To co pisalem o zrobieniu nowej płytki, wynikało raczej z desperacji w szukaniu błędu. Uznałem, że jeśli zrobiłbym projekt PCB od nowa, tym razem właściwie i przylutowal elementy, to bląd typu ukryte zwarcia sam by się rozwiązal. Ale teraz, jak mam dzialającą płytkę, która w dodatku będzie i tak ukryta w obudowie, to zdecydowałem, że zostawię ten egzemplarz. Przede wszystkim ma dzialać
Zamocuję go na stale w obudowie.
Zostanie jeszcze podłączenie i testy płytki woltomierza (link na stronie oryginalnego projektu zasilacza).
Co do rozumienia zasady działania zasilacza - próbowałem zrozumieć, mając przed sobą opis "How it works" i schemat ideowy, ale ostatecznie rozumiem część schematu. Jest tu mnóstwo niuansów typu wzmacniacz U1, ktory (jak się potem dowiedzialem) jest połączony jako układ całkujący. Pętla sprzężenia zwrotnego zwiększa napięcie wejściowe, aż do punktu stabilizacji napięcia na Zenerze (5,6V). Ale już np. tego, że napięcie wyjściowe to dwukrotnośc napięcia Zenera (11,8V), już np. nie za bardzo rozumiem. W opisie jest informacja o tym, że są 2 rezystory o tej samej wartości i się odklada na każdym 5,6V, ale nie napisali czemu akurat tak, skoro Zener jest podpięty do przeciwnego zacisku U1.
Ale i tak, próba zmontowania takiego zasilacza, dużo mnie nauczyła. Na studiach niestety mnie tego nie nauczą, a to przydatna rzecz. Wiedzieć, jak zrobić projekt PCB w Eagle, czy grubość ścieżek to aż nadto, jak je rozkładać, aby przy "debugowaniu" nie zalamać się. Drukowanie schematu na papierze kredowym i kilkanaście prób termotransferu, z zazwyczaj niezadowalającym skutkiem. Duuużo lutowania i nauka nierobienia zimnych lutów. Pierwsze praktyczne stosowanie kalafonii (wcześniej nie wiedziałem po co ona jest). Przekonywanie się, że dokładne przemyślenie każdego kroku bardzo ulatwia sprawę i często zużyje się na to o wiele mniej czasu niż szukanie ustetek (nie mówiąc o estetyce).
W każdym razie, dziękuję Ci bardzo za pomoc w uruchomieniu zasilacza.
Za chwilę zajmę się mocowaniem płytki zasilacza i podlącze płytkę woltomierza z wyświetlaczem. Mam nadzieję, że tu się obędzie już bez problemów