Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 sty 2025, o 07:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lip 2014, o 11:35 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

gordo napisał(a):
Widzę że mnie nie zrozumiałeś ale podam przykład. Czy poniższy, wyssany z palca, kawałek kodu to:
a) C dla PC,
b) C dla procków.
Uzasadnij wybór.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kiepski przykład, spróbuj tego użyć na AVR:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 17 lip 2014, o 12:02 
Użytkownik

PROTON napisał(a):
gordo napisał(a):
Widzę że mnie nie zrozumiałeś ale podam przykład. Czy poniższy, wyssany z palca, kawałek kodu to:
a) C dla PC,
b) C dla procków.
Uzasadnij wybór.

język c

Kiepski przykład, spróbuj tego użyć na AVR:

język c

Jeszcze gorszy przykład. fork() to funkcja a nie słowo składniowe języka C.

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
do czego zmierzasz lepiej powiedz ? - bo widzę że ty mnie w ogóle nie zrozumiałeś i w ogóle nie przeczytałeś tego co napisałem.

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, bo zapewne wiesz, że nie ma odpowiedzi ;) Kolega wwojtek też to wie. Składni języka C można nauczyć się z każdej książki, czy to dedykowanej mikrokontrolerom czy systemom. Różnica polega jedynie na możliwościach technicznych docelowej architektury. If zawsze będzie if'em bez względu na to, jaki kawałek krzemu go wykona.
Twoje stwierdzenie, że nie znasz C dla PC jest co najmniej błędne w tym sensie :)

PostNapisane: 17 lip 2014, o 12:17 
Moderator

gordo napisał(a):
Twoje stwierdzenie, że nie znasz C dla PC jest co najmniej błędne w tym sensie

Nie jest błędne - bo jak ktoś zna z książki ANSI C .... w oderwaniu od platformy czyli konkretnie już mówiąc, kompilatora, edytora całego środowiska to może sobie co najwyżej podłubać w nosie. Ale to jest moje subiektywne zdanie - zaznaczam ...

i to co mówię a także to o co pytasz to jest czyste teoretyzowanie - które nie ma NIC WSPÓLNEGO z tym wątkiem

gordo napisał(a):
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, bo zapewne wiesz, że nie ma odpowiedzi

DOKŁADNIE - i zobaczy ty też wiesz - a pomimo to chce ci się tracić czas na takie czcze dyskusje ....

Przeczytaj uważnie pierwszy post tego wątku a potem ew dodatkowe moje wyjaśnienie tutaj: post87859.html#p87859

to może dotrze do ciebie w czym rzecz.

PostNapisane: 17 lip 2014, o 15:10 
Użytkownik

W sumie nie rozumiem tej całej kłótni. Oczywiście można się sprzeczać jaka jest definicja języka C, można się sprzeczać czy ten pod AVR i ten pod PC są różne/takie same (niepotrzebne skreślić). Ale moim zdaniem nie ma sensu w ogóle wchodzić w takie dyskusje. Po pierwsze zaczynający wątek pisał o czym innym, a po drugie ten C czy C++ pod PC też jest pod procesor tyle, że nie AVR, a zwykle intela czy AMD. Pisząc pod AVR my-twórcy urządzenia ustalamy co jest jak podłączone, a w PC już mamy z góry narzucone, która nóżka do czego jest podłączona i jak ma migać dioda. To się bodajże nazywa architektura. A twórcy systemów operacyjnych poszli o krok dalej i sami dają nam funkcje do migania diodą tak byśmy nie musieli się zastanawiać na którą nóżkę (specjalnie piszę nóżka, a nie pin czy port) procesora wysłać sygnał. Pisanie na PC pod gotowy system jest jak pisanie na układ arduino czy ATB. z góry mamy narzucone podłączenia do procka i korzystamy z gotowych bibliotek. Z tym, że na AVR jeśli sami zrobimy sobie płytkę to od nas zależy co i jak będzie podłączone. Ot i taka (przynajmniej dla mnie) różnica.
Więc szanowni koledzy, szanowne koleżanki powiem wam z angielska, make love not war.

A Ty Mirku do kolejnego poradnika i rozdziału książki. Żeby choć raz w video poradnikach było coś treści a nie same żarty :o

PostNapisane: 17 lip 2014, o 15:14 
Użytkownik

Ehh ujmę to w jednym słowie "ELEKTRZODA"

PostNapisane: 17 lip 2014, o 17:13 

WoodPaker nie wiem jak inni, ale jeśli o mnie chodzi to ja tu żadnej kłótni nie widzę. W pierwszym poście Mirek prosił o opinie: "jak wy myślicie ? .... czy widzicie to może inaczej ? czy rzeczywiście zaczynaliście naukę C dla procków od nauki C na PC ? ...". Swoją opinię przedstawiłem: uważam, że nauka C na PC jest wygodniejsza. Pojawiła się jednak opinia, że C na PC i C na AVR się różnią - według mnie jest to nie-do-końca prawda ;)

Kolega mokrowski podrzucił bardzo fajną lekturę. Jednak to są "Extensions for the programming language C...". Samo C się nie zmienia. Nie bardzo rozumiem co mają do tego zalecenia MISRA.

Wystarczy pogmerać trochę po forach i popatrzeć ile jest tematów, w których problem Autora wynika z braku wiedzy w zakresie działania operatorów, operacji bitowych/logicznych, operacji na wskaźnikach - jednym słowem podstaw. Moim zdaniem wykorzystanie tych narzędzi można bardzo fajnie i łatwo ćwiczyć sobie na PC - możliwość "wy-printowania" wartości zmiennej zdecydowania pomaga. W mikrokontrolerze takiej opcji "domyślnie" nie ma - coś nie działa, dioda nie miga i bliżej nie wiadomo co robić. Takie jest moje zdanie.

mokrowski napisał(a):
Ja już głosowałem portfelem i błękit oraz zieleń na półce mam
kurcze... mam błękit, zieleń i "biało-błękit" - chyba oddałem nieważne głosy na kilku kandydatów :lol:

Żeby nie było, nie chciałbym być odbierany jako fanatyk żadnego z "rywalizujących" ugrupowań. Podziwiam zapał i nieskończone zasoby energii (i cierpliwości) Mirka, z przyjemnością czytałem BB; równocześnie chwalę sobie książkę T. Francuza - bynajmniej nie czuję się wprowadzony w błąd jeśli chodzi o brak "podstaw języka C" - jak byk stoi we wstępie, że powtórki z C nie będzie.

PostNapisane: 17 lip 2014, o 19:50 
Użytkownik

Panowie ... nie chce mi się tu przytaczać słów Pasikowskiego.... <wiecie jakich>
ale naprawdę .... do niczego nie prowadzi ten temat ...

C = C zawsze czy na PC czy na uC , są różnic charakterystyczne dla danego środowiska oczywiście i to jest normalne można uprościć nawet do stwierdzenia że C dla PC jest inne niż dla AVR i inne dla ARM, PIC itd....
ale czy to komuś przeszkadza ?? Mi nie .. bo C jest C niezależnie od platformy sprzętowej.

Mirek robi kawał dobrej roboty, tmfowi zależy na kasie i niczym więcej , ale każdy z nich ma podejście indywidualne do tematyki i czytelnik musi wybrać swoją drogę ...

czy pójdzie za mirkiem czy za tmfem ....
tu się czegoś nauczy , a tam się sparzy .... ale to jego wybór. pierwszy post niema z tym nic ale to nic wspólnego podobnie jak z dyskusją ...

Chodziło tylko o to ... że autor książki <w wątku> podchodzi niekompetentnie do tematu , doradzając skok z dachu bo niema nic konstruktywnego i na temat do powiedzenie , wprowadza dezinformację ...
bo skoro jego tytuł jest za trudny zdaniem czytelnika, i ten chce skorzystać z innego źródła to -- NIEEE NIE NIEEE masz kupić moje i uczyć się na PC ... a co ale nie BB.

żałosne podejście i dziecinada , pewnie braki z dzieciństwa , ale nie mnie to osądzać ...

KAŻDY MA SWÓJ ROZUM I SAM DECYDUJE , A ŻADNA KSIĄŻKA NIE ZWALNIA Z MYŚLENIA...

A wnioski ?? są miedzy wierszami ....

PostNapisane: 17 lip 2014, o 20:57 
Moderator

SunRiver napisał(a):
Chodziło tylko o to ... że autor książki <w wątku> podchodzi niekompetentnie do tematu , doradzając skok z dachu bo niema nic konstruktywnego i na temat do powiedzenie , wprowadza dezinformację ...

Dokładnie! ... jak widać część zrozumiała o czym mowa - a część woli dyskutować o wyższości C nad C .... dlatego słusznie prawi SunRiver jak zwykle

dlatego zamykam ten wątek - żeby znowu komuś nie wyjaśniać czym się różni C na procki od C na AVR pomimo że i tak kolega mokrowski wyjaśnia to już kilkakrotnie - to niektórzy wciąż swoje ... więc nie ma sensu dalej tego ciągnąć - zamykam temat i Qniec ;)

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1