Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 12:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lip 2014, o 20:40 
Użytkownik

Witam Wszystkich

Przymierzam się do mojego nowego projektu Powiadamiania GSM. Układ składał będzie się z modułu GSM SIM900, procesora ATmega32 oraz modułu GPS.
Docelowo układ miałby pracować w samochodzie i zasilany byłby napięciem +12V.
Chciałbym abyście mi doradzili jak zrobić zasilanie, ponieważ procek będzie się komunikował z modułami GSM i GPS przez uart i tutaj muszę dopasować poziomy napięć na liniach RX TX. Można byłoby zasilić moduły tym samym napięciem, np.: 3,9V ale max napięcie na liniach RX TX modułu GSM, to 3,1V , więc pomyślałem tu o zastosowaniu scalaka ST2378E dla wyrównania napięć na tych liniach pomiędzy modułami a procesorem. Ale jeszcze jeden problem jest, a mianowicie z zasilaniem atmegi, załóżmy że zasilę ją tym samym napięciem 3,9V, ale mam programator USBASP z napięciem 5V lub 3,3V. Czy to nie będzie powodować problemu?

I jeszcze jedno - jak zasilić cały układ aby nie pobierał zbyt dużo prądu. Pomyślałem, że podczas gdy silnik nie pracuje, to układ będzie zasilany z własnej baterii, która byłaby ładowana podczas uruchomionego silnika. W nocie aplikacyjnej modułu GSM opisane jest zasilanie oparte na MIC29302, ale chyba najlepiej jak byłby zasilany z +5V, więc pomyślałem aby przed nim dać przetwornice LM2596. No i coś przydałoby się do sprawdzania stanu baterii i ładowania jej, bo użyję SIM900, który nie ma wbudowanej ładowarki i jest tańszy.

Co o takich rozwiązaniach myślicie?

Wszelkie sugestie mile widziane.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lip 2014, o 21:15 
Użytkownik

MIC29302 ma maksymalny spadek napięcia 0.6V przy obciążeniu 3A. ATMegę i GPS możesz spokojnie zasilić z 3.6V.
Dla oszczędności energii dorobić wykrywanie 12V po stacyjce i usypiać procesor (+wyłączanie zasilania modułów) z okresowym wybudzaniem timerem.

PostNapisane: 9 lip 2014, o 21:34 
Użytkownik

Ale przed MIC29302 dać LM2596 wyłączany przez procesor podczas wykrycia braku napięcia po stacyjce?

A co z modułem GSM? 3,6V to chyba będzie dla niego za mało?

PostNapisane: 9 lip 2014, o 21:53 
Użytkownik

SIM900 -> Supply voltage range : 3.2 ... 4.8V
Na dobrą sprawę można zasilić z 3.3V wszystko - im mniej będzie stabilizatorów/przetwornic napięcia po drodze tym lepiej.

Co do napięć na UART to można zastosować prosty myk z rezystorem od strony procesora i zenerką na 3.3V od strony modułu. Działa w przypadku linii USB i procesora zasilanego z 5V, więc tu tym bardziej zadziała).

Proponuję poszukać układów Microchip'a - mają fajne przetwornice o sprawności rzędu 96-98% pracujące na 500kHz (wymagają małych indukcyjności).

Jeżeli to ma być układ antykradzieżowy to własny akumulatorek litowy wskazany i wtedy może SIM900D - ponoć ma wbudowaną ładowarkę ;)

PostNapisane: 10 lip 2014, o 19:50 
Użytkownik

Ale według dokumentacji SIM900 VBAT 3,4V - 4,5V więc nie wiem czy to będzie w ogóle działać z zasilaniem 3,3V.

PostNapisane: 10 lip 2014, o 20:05 
Nowy

hmm, ale chyba do tego twojego urządzenia musisz mieć 2 UART'y? Jeden do komunikacji z GPS a drugi z GSM. Ja bym zrobił tak, że zasilanie ATMEGI z 5V z programatora, moduły GSM i GPS zjechać na Zenerkach lub dzielnikach napięcia do tych 3,8V a komunikacja UART na dzielnikach napięcia np. Aktualnie robię podobny projekt i mam tak jak napisałem i jest OK.

PostNapisane: 10 lip 2014, o 20:17 
Użytkownik

Zgadza się, jeden sprzętowy do GSM, a drugi programowy do GPS. Programator mam z możliwością przełączania napięcia 5V i 3,3V, więc atmegę mógłbym również zasilać z 3,3V, natomiast tak jak piszesz, trzeba będzie zrobić dzielniki napięć na tych liniach.

Co do zasilania całości, to sporo ciepła chyba odłoży się na przetwornicy skoro będzie zasilana napięciem pokładowym 14,4V, a cały okład będzie zasilany max 3,3V.

PostNapisane: 10 lip 2014, o 20:30 
Użytkownik

MICHAŁ6201 napisał(a):
Zgadza się, jeden sprzętowy do GSM, a drugi programowy do GPS. Programator mam z możliwością przełączania napięcia 5V i 3,3V, więc atmegę mógłbym również zasilać z 3,3V, natomiast tak jak piszesz, trzeba będzie zrobić dzielniki napięć na tych liniach.

Co do zasilania całości, to sporo ciepła chyba odłoży się na przetwornicy skoro będzie zasilana napięciem pokładowym 14,4V, a cały okład będzie zasilany max 3,3V.

Żadnych dzielników czy zenerek, zwykły 'level shifter' jak na obrazku lub MAX jak w tym poście:

topic7615.html

Obrazek

Temat zresztą kilka razy się już przewijał.

Nie wiem czemu tak kombinujecie, zastosuj przetwornicę A8498, puść wszystko np. na 4.2V i będzie ok.
Nic nie będzie się grzało a nawet nie będzie letnie :)

PostNapisane: 13 lip 2014, o 12:02 
Użytkownik

Mój stary, sprawdzony sposób:

Obrazek

VCC - to napięcie procka
VDD - to napięcie z pinu 15 SIM900 (VDD_EXT) [ tu na schemacie z eagla źle opisany pin]

PostNapisane: 15 lip 2014, o 19:09 
Użytkownik

A jaką ładowarkę do akumulatorka litowego polecacie? Będę miał SIM900, więc bez wbudowanej ładowarki.
Zasilanie ładowarka będzie pobierać z instalacji samochodowej, więc do 14,4V.
Myślałem o MAX1874 lub MCP73871 ale nie mogę znaleźć ich w sklepach.

PostNapisane: 15 lip 2014, o 20:18 
Użytkownik

MCP73831 może być?

PostNapisane: 15 lip 2014, o 20:42 
Użytkownik

Nie za bardzo, ponieważ max napięcie zasilające ten układ scalony to 6V, a ja potrzebuję coś co będzie mogło być zasilane z napięcia max 15V.
Dobrze by było aby po naładowaniu ogniwa li-ion, układ odcinał ładowanie samoczynnie.

PostNapisane: 15 lip 2014, o 20:46 
Użytkownik

Przecież i tak masz przetwornicę z zasilania samochodu na niższe napięcie do zasilania elektroniki, więc w czym problem?

PostNapisane: 15 lip 2014, o 21:40 
Użytkownik

Masz rację :) Już dzisiaj nie myślę.
Ładowarkę podłączam do przetwornicy A8498 i w ten oto sposób mam zasilanie dla ładowarki 3,9V.

Czy wystarczy ładowarce takie zasilanie?
Według noty katalogowej zasilanie ładowarki powinno mieścić się w przedziale od 3,75V do 6V.

Jak już skończę schemat, to zamieszczę go tutaj abyś obejrzeli i sprawdzili czy gdzieś nie walnąłem się, bo te moduły niestety do tanich nie należą.

Nurtuje mnie jeszcze jedno - nie mogę połączyć baterii i zasilania z przetwornicy bezpośrednio, ponieważ po zaniku napięcia z przetwornicy bateria będzie dawać zasilanie na ładowarkę i nic z tego nie będzie. Natomiast jeśli dam wyjście z baterii przez diodę, to na tej diodzie będzie spadek napięcia powiedzmy ok. 0,6V, więc przy napięciu z baterii 3,7V, po diodzie cały układ dostanie napięcie 3,1V a to jest zdecydowanie za mało do prawidłowej pracy modułów GPS/GSM. Jak to rozwiązać?

PostNapisane: 27 lip 2014, o 18:03 
Użytkownik

Zamieszam wstępny schemat mojego układu.
Póki co zasilanie procka podłączyłem bezpośrednio do VBAT, czyli baterii Li-Ion 3,7V, ale będę to musiał zmienić, ponieważ programator USBASP może pracować na 3,3V i tu może powstać problem. Mamcie pomysł jak temu zaradzić?

Obrazek

Jeśli zauważyliście jakieś błędy, to bardzo proszę o info.

Strefa czasowa: UTC + 1