Witam
Mój problem polega na tym, że zawsze miałem problemy z rzutowaniem zmiennych. W każdym razie na ta chwilę mam taki problem, że mam sobie Atmegę 32 i ona coś tam mierzy po ADC.
Nie będę tutaj wklejał całego kodu z uC bo jego przeanlizowanie i wyciągnięcie najważniejszych rzeczy trochę by wam pewnie zajęło.
W każdym razie dane z ADC ładuję sobie najpierw do zmiennej typu uint8_t (tylko starszą połówkę z rejestru ADC), a następnie przepakowuję to do tablicy typu char, która ma tam 2000 elementów. Jak zbiorę 2000 elementów to zatrzymuję ADC i uruchamiam USART - wypluwam te 2000 elementów na RS232. Jak odpalę realterm i przełączę terminal na odbieranie danych typu uint to wszystko działa. Dostaję na terminalu liczby z zakresu od 0 do 255, zależy co tam sobie mierzę.
Chciałem teraz napisać aplikację na komputer, wybór z różnych względów padł na C# i visual studio. Projekt piszę pod net 4.0. W każdym razie odbieram te dane i nic się nie dzieje, z moim wykresem. Podejrzewam, że problem leży w tym, że odbieram pojedynczy bajt i zapisuje go do zmiennej typu int, przez co staje się to nieczytelne.
przycisk uruchamiający pomiar:
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
metoda wyślij:
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
metoda odbiór danych:
język csharp
metoda wykres:
język csharp
deklaracje zmiennych:
język csharp
oraz cały program jeśli ktoś by chciał zobaczyć:
język csharp
Jeżeli nie ten dział, czy formatowanie danych to proszę powiedzieć, to poprawię.
Zmieniłem znaczniki syntax-C# na csharp
- SunRiver