Mini poradnik z cyklu „Co słonko widziało...”
Po obejrzeniu ostatniego poradnika Mirka o Terminalach i ASCII, pomyślałem sobie dlaczego nie..., poszperałem..., poczytałem i oto proszę jest...
Terminal dla Eclipse INDIGOWybieram z menu
Help ->
Install New Software..., następnie w polu
Work with: wybieramy z listy
Indigo - http://download.eclipse.org/releases/indigo , czekamy chwilkę aż ukaże nam się pełne drzewo różnych różności
i rozwijamy gałąź o nazwie
Mobile and Device Development a w niej zaznaczamy
Target Management TerminalPo wyborze, instalujemy terminal klikając
Next w tym i kolejnym oknie, następnie akceptujemy licencję i klikamy
Finish. Wykonujemy restart Eclipse i z menu
Window ->
Show View ->
Other na samym dole wybieramy
TerminalI mam już zainstalowany terminal jako dodatkowa zakładka w dolnej części tam gdzie jest widok na
Console,
ale to nie wszystko, żeby dobrać się do fizycznych portów naszego PC (móc je wybrać w opcjach terminala) musimy zainstalować jeszcze mały pakiecik o nazwie
RXTX-Updatesite-I20071016-1945.packed.zip – jest dołączony jako załącznik do niniejszego poradnika lub można go pobrać z mojego
Dropboxa.Zatem do dzieła, z menu
Help wybieramy
Install New Software..., klikamy
Add.., a następnie w oknie które nam się ukarze klikamy
Archive..., wskazujemy nasz pakiecik na dysku, w polu
Name: wpisujemy dowolna nazwę, ja wpisałem
RXTX i klikamy OK.
Następnie w oknie które nam się ukarze zaznaczamy
RXTX 2.1-7r4 i postępujemy identycznie jak przy instalacji terminala, czyli
2 x Next, akceptujemy licencję i
Finish, następnie potwierdzamy ostrzeżenie i restartujemy Eclipse.
Mamy zainstalowany w pełni sprawny terminal pod Eclipse, z którego możemy się łączyć z dowolnym urządzeniem po
RS, ale także po
SSH i
Telnet. Nie będę tutaj opisywał opcji konfiguracyjnych tego terminala bo są dziecinnie proste i każdy na pewno sobie sam poradzi.
Terminal dla Eclipse JUNO i nowszychDla JUNO i nowszych wersji można także zainstalować powyższy terminal i będzie on prawidłowo działał, lecz ma on jedna małą wadę, a mianowicie nie można w nim ustawić strony kodowej dla transmisji, dlatego też dla JUNO i nowszych wersji pokażę jak zainstalować trochę inny terminal nie posiadający tej wady, a którego nie można zainstalować w INDIGO bo wymaga on org.eclipse.core w wersji co najmniej 3.8.0.
Z menu
Help wybieramy
Eclipse Marketplace... , a następnie w polu
Find... wpisujemy
TCF Terminals i klikamy
Go, a po wyszukaniu pluginu z prawej strony
Install,
i postępujemy jak przy standardowej instalacja w Eclipse. Po restarcie mamy zainstalowany Terminal i tak jak wcześniej musimy zainstalować do niego pakiet
RXTX-Updatesite-I20071016-1945.packed.zip – opis powyżej.
Po udanej instalacji otwieramy nasz nowy terminal kombinacją klawiszy
Ctrl+Alt+T i w tym przypadku jak zobaczycie konfiguracja też jest dziecinnie prosta i bardzo intuicyjna.
A co najważniejsze, oba terminale pozwalają w jednym oknie otworzyć kilka sesji (połączeń) Poniżej przykład z wykorzystaniem VT100.
Na koniec wszystkim Życzę samych udanych połączeń i transmisji via RS.