No nie jest to odkrycie Ameryki ale na pewno przyda się każdemu kto pierwszy raz się tyka płytki stykowej, no a druga sprawa to ja nie jestem pisarzem tak jak SunRiver czy Mirek wiec przepraszam jak zanudzam
Dostawałem już wcześniej wiadomości skąd ja biorę takie przewody do płytki stykowej jak na zdjęciu, otóż na początku je kupowałem co mnie sporo kosztowało
Ale kiedyś postanowiłem zmierzyć średnice przewodu i zrobić sobie taki samemu, proszę czytaj dalej aby się dowiedzieć jak wykonanie takiego przewodu wygląda.
Czego będziemy potrzebować:1x Obcinaczki do kabli
1x Przewód o średnicy 0.6mm (22 AWG) z izolacja lub bez, jeżeli bez to będziesz potrzebował koszulkę termokurczliwa.
SunRiver byl bardzo pomocny i sie podzielil informacja o banku kabli
http://www.bankkabli.pl/przewody/przewo ... -305m.htmlWielu z was nie będzie miało pojęcia jaki przewód kupić mówiąc szczerze ja kupuje w UK ponieważ mieszkam w UK gdzie kupuje w lokalnym sklepie, taki przewód nazywa się Single Solid Core co znaczy Pojedynczy Rdzeń lity.
Druga opcja jest znalezienie starego kabla (bodajże kabel teleinformatyczny) i go rozcięcie gdzie znajdziecie 4x takie przewody co są 0.6mm lub trochę mniejsze
nawet czasami będzie więcej niż 4 kabelki w środku.
1. Ściągamy 7mm naszej izolacji z przewodu.
2. Wsadzamy koniec bez izolacji do naszej płytki stykowej i mierzymy odległość do jakiej ma nasz przewód sięgać a potem dodajemy do tej długości 7mm i zaznaczamy.
3. Po zaznaczeniu długości do jakiej nasz przewód ma sięgać i dodaniu 7mm odcinamy przewód od reszty przewodu przy samym końcu, czyli jeżeli chcemy żeby nasz przewód był 10cm długi to dodajemy 7mm i zaznaczamy 10.7 cm ucinamy ten przewód na zaznaczeniu 10.7 cm a potem zaginamy.
A tu efekt końcowy
Prawda ze warto ?
Przepraszam za jakie kolwiek błędy ortograficzne ale każdemu się zdarza
A linki do moich Blogów umieściłem ponieważ opis jest umieszczony na moim blogu i ostatnio jakiś rusek kopiował moje zdjęcia bez zapytania i nawet się pod tym podpisał wiec dlatego jest ten dodatkowy prostokąt w prawy dolnym rogu ale będę musiał zrobić coś takiego jak Mirek ze tekst prze środek