Mateo193 napisał(a):
i będę sprawdzał że chociaż te 8-10mil jest pomiędzy ścieżkami.
wspominam o tym w swoich kursach projektowania obwodów w Eagle ale ... chciałem tylko dodać, żebyś znowu na przyszłość się nie zakałapućkał w jednych trybikach.
To nie jest tak że ZAWSZE jak dajesz PCB do produkcji to musisz zwracać uwagę żeby te odstępy były 8-10 mils ....
ty się ZAWSZE najpierw dowiedz jakie warunki techniczne daje ci firma płytkarska rozumiesz ? ... taka jest droga ...
nie tyczy się to tylko tych odległości ale wielu innych parametrów - żebyś się nie "przejechał" np minimalnej średnicy wierceń itp itd. Wystarczy zadzwonić albo maila napisać i zawsze ci odpowiedzą chętnie bo im też zawsze zależy żeby PCB dobrze wyszło...
np w merkar.pl mają minimalne odstępy 8 mils. Sam schodziłem czasem robiąc w merkar do 7 nawet 6 mils a czasem do 5 mils !!! i się udawało ... ale rzadko robiłem taki ryzyk-fizyk .... bo ...
bo jak coś nie wyjdzie i są zwarcia a odstępy są mniejsze od ich oficjalnych ograniczeń technologicznych to ja jestem winny i płacę za szrot. Ale jeśli trzymam się ich wymagań a jest zwarcie - to ja nie płacę
teraz jaśniej ?
www.youtube.com/mirekk36 ]