Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 07:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 cze 2014, o 16:37 
Użytkownik

Hej, postanowiłem wykonać płytkę w firmie i jakoś ładnie nawet wyszła, ale po przylutowaniu wszystkich elementów nie działa. Tzn. Atmega168 nie reaguje, jest to już drugi NOWY układ wlutowany. Połączenia sprawdzałem setki razy i nic, (dodam że programator po podłączenie do ATB działa i odczytuje Atmega16). Natomiast jeżeli chce odczytać Atmegę 168 mam błąd RC-1.

Tak wiem połączenia lub zasilanie mam źle podłączone, ale sprawdzałem i wszystko jest ok. Dodatkowo wrzucam schemat i kilka zdjęć. Może akurat coś zauważycie co przeoczyłem. Proszę o jakąkolwiek pomoc, bo już jestem zmęczony ciągłym sprawdzaniem a może wasze oko zauważy jakiś błąd.

ObrazekObrazekObrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 cze 2014, o 17:15 
Moderator

procesor ci się nie grzeje ?

PostNapisane: 11 cze 2014, o 17:22 
Użytkownik

hah Ja po prostu nie wierzę... od ponad tygodnia kminię co tutaj może być źle. Aż na końcu uruchomiłem opcję errors w EAGLU i wszystko stało się jasne... Na stałe sygnał Master Input Slave Output był zwarty do +5V. Czyli nie potrzebnie kupowałem nowy procesor. Przepraszam tak wgl za spam, ale już nie miałem pomysłów.

Rada dla wszystkich używajcie tego error bo czasami się przydaje :D

@dzięki panie Mirku za zainteresowanie i jeszcze raz przepraszam za moją głupotę.

PostNapisane: 11 cze 2014, o 17:26 
Moderator

Dlatego ZAWSZE mówię - Panowie ... Panowie - w ogóle często nie zwracacie uwagi na odstępy pomiędzy ścieżkami i padami ... a później takie efekty ... A jak popatrzeć na PCB to od razu rzuca się w oczy że zwarć może być sporo. Sam zobacz na PAD MISO i ścieżkę VCC .... bez zapuszczania errorcheck, aż mi ciarki po plecach przechodzą jak widzę takie odstępy .... Jak widać nawet płytkarnie tego nie zdzierżą, a co mówić gdy jeszcze ktoś na żelazko to puszcza ;)

Poza tym ... podstawowe sprawdzanie linii ISP to nie tylko ich przedzwonienie pomiędzy prockiem a programatorem ale ....

... ale przedzwonienie każdej linii w stosunku do VCC i GND czy nie ma zwarć - a jak nie ... i nadal nie działa to próba dzwonienia zwarć pomiędzy liniami ISP a innymi sąsiadującymi ścieżkami

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 cze 2014, o 11:51 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

No i jeszcze taka uwaga, jeśli puszczasz ścieżkę pod układem SMD, tak jak tutaj po przekątnej to trzeba ją zwęzić, bo tutaj jak się dobrze przyjrzysz też może byc źródło zwarcia między ścieżką z padami układu.

PostNapisane: 15 cze 2014, o 11:30 
Użytkownik

Dziękuje za cenne rady, była to moja pierwsza płytka oddana do produkcji więc są działem że można na maksa ścisnąć te ścieżki, no ale się przeliczyłem. Na szczęście tylko jedno zwarcie, ale człowiek uczy się na błędach, następnym razem będę mądrzejszym i będę sprawdzał że chociaż te 8-10mil jest pomiędzy ścieżkami.

PostNapisane: 15 cze 2014, o 12:12 
Moderator

Mateo193 napisał(a):
i będę sprawdzał że chociaż te 8-10mil jest pomiędzy ścieżkami.

wspominam o tym w swoich kursach projektowania obwodów w Eagle ale ... chciałem tylko dodać, żebyś znowu na przyszłość się nie zakałapućkał w jednych trybikach.

To nie jest tak że ZAWSZE jak dajesz PCB do produkcji to musisz zwracać uwagę żeby te odstępy były 8-10 mils ....

ty się ZAWSZE najpierw dowiedz jakie warunki techniczne daje ci firma płytkarska rozumiesz ? ... taka jest droga ...

nie tyczy się to tylko tych odległości ale wielu innych parametrów - żebyś się nie "przejechał" np minimalnej średnicy wierceń itp itd. Wystarczy zadzwonić albo maila napisać i zawsze ci odpowiedzą chętnie bo im też zawsze zależy żeby PCB dobrze wyszło...

np w merkar.pl mają minimalne odstępy 8 mils. Sam schodziłem czasem robiąc w merkar do 7 nawet 6 mils a czasem do 5 mils !!! i się udawało ... ale rzadko robiłem taki ryzyk-fizyk .... bo ...

bo jak coś nie wyjdzie i są zwarcia a odstępy są mniejsze od ich oficjalnych ograniczeń technologicznych to ja jestem winny i płacę za szrot. Ale jeśli trzymam się ich wymagań a jest zwarcie - to ja nie płacę ;)

teraz jaśniej ?

PostNapisane: 16 cze 2014, o 10:44 
Użytkownik

Właśnie te kursy do Eagle mi się przypomniały. Tak się składa że też w merkar.pl zamawiałem. A tutaj odstęp był jakieś 3,5mils. Nie wiem jak to się stało, ale prawdopodobnie to złudzenie że na ekranie taka duża płytka a w rzeczywistości malutka.

PostNapisane: 16 cze 2014, o 10:53 

Cytuj:
A tutaj odstęp był jakieś 3,5mils.
. Mało która firma potrafi zrobić płytki w takiej technologi.
Dolną granicą dla 2 warstwowych w rozsądnych granicach cenowych to jest 8mils, 6mils to już naprawdę ciężko.

Strefa czasowa: UTC + 1