Ja bym nie powiedział że się nie chce ludziom. Mi się wydaje że jest kilka przyczyn mianowicie.
1. Zgodzę się z Rezem że zabrakło reklamy, niektórzy np. się dowiedzieli odemnie o konkursie podczas luźnej rozmowy
2. Dalej dość długo bodajże jeszcze pod koniec kwietnia z tego co pamiętam był tytuł posta Zapowiedź konkursu i jak ludziom o tym mówiłem, pokazywałem to mi mówili że to nie konkurs jeszcze, a tylko zapowiedź przy czym ta zapowiedź to nie była sama w sobie zła o tym za chwilę.
3. Okres na konkurs - myślę że wielu wśród nas jest młodych ludzi którzy kończą technika, zdają matury idą na studia w okresie od marca do lipca nawet bym powiedział myślę że nie w głowie im konkursy. Myślę więc że określając ramy czasowe konkursu należy przemyśleć zastanowić się dobrze jak to wygląda w kalendarzu jak ludzie będą mieli czas.
Analizując jeszcze czas - wydaje mi się że jest jeszcze jeden aspekt dla początkującego to że jest rok najmniej żeby się przygotować, poduczyć poczytać - nie patrzcie z punktu widzenia ludzi którzy znają C lub jaki kolwiek inny język tu trzeba założyć człowieka który własnie zaczął się uczyć.
Osobnym tematem jest to że zrobienie jakiegokolwiek projektu ciekawego wiąże się z pewnymi nakładami finansowymi wiem że można zrobić coś prostego typu nie wiem miernik stanu logicznego np. Atmega, dioda bateria 15 zł koniec ale jednakowoż na konkurs to wydaje mi się że ludzie raczej woleli by zabłysnąć pokazać się z najlepszej strony zrobić coś większego dużego, fajnego.
Ale często mają inne otwarte już projekty nie skończone które są w trakcie realizacji w które zainwestowali pewne środki, czas i są w nich jakby pochłonięci. Przestawienie się czasem w ciągu miesiąca czy dwóch na inny projekt mi jako początkującemu wydaję się za krótko. (wiem że można pokazać projekt na stykówce i sam program że działa ale.. no własnie ja to lubię jak projekt jest skończony, ma zaprojektowaną i zrobioną PCB, obudowę, jest nawet pomalowany z napisami itp. tak jak powinien wyglądać gotowy produkt)
Podsumowując więc jestem zdania że okres konkursu i jego czas powinien być starannie dobrany wraz z polityką reklamowania, zapowiadania i informowania np. forma postu jako plakat, banery na głównej jak i w postach też i stronie Atnel, a i może i na stronach innych forów np. tych zaprzyjaźnionych (przy okazji forma reklamy), może i nawet krótki film Mirka w którym mówi o konkursie nagrodach itp. a może by się udało np. pozyskać komercyjnego sponsora z jakieś małej firmy sprzedającej rzeczy do AVR albo nawet i dużej w końcu to też w ich interesie może nawet i nie nagroda ale chociaż żeby na sowich stronach sklepowych, facebook itp. informowali o takim konkursie albo nawet i jako wpół sponsorzy za sponsorowali moduł reklamowy informujący o konkursie w prasie. Ja to bym widział po prostu z jednej strony konkurs a z drugiej reklama i promocja Mirka wg. mnie wtedy byłby oddźwięk i chętni do udziału.
A i jeszcze jedno nie ograniczałbym się do języka C, a to dlatego że jest rzesza ludzi związanych z Bascom, Arduino itp. oni najczęściej nie mają książek do C itp. dla nich to będzie pewne wyzwanie żeby takową zdobyć, a może przy okazji jej zdobywania zaczną anlizować co to jest za forum Atnel kto to jest Mirek jego książki i że robi fajne filmy i rzeczy i może zaczną przekonywać znajomych że zobacz o konkurs w sumie forum o C ale napisałem w Bascomie i wygrałem książkę i wiesz co ten Bascom to faktycznie lipa bo już mi pokazali że ten sam projekt robiąc w C można lepiej, szybciej i w sumie prościej a i działać będzie lepiej bo procesora nie blokuje itp. itd., a ucząc się języka C z Mirkiem to czysta przyjemność
o tak bym to widział.
Bo moim zdaniem konkurs to promocja i reklama i tak powinien być prowadzony.