Dzień Dobry Szanownym forumowiczom. Mam taki problem, a nawet dwa. Otóż kiedyś dawno, dawno temu kupiłem u chińczyka dwa programatory USBisp. Sprawowały się bardzo, bardzo dobrze. Ale wszyscy zachwalają USBasp więc postanowiłem jeden przeprogramować na USBasp i skorzystać z avrdude. Przy "hakowaniu" tego cosia skorzystałem z pomocy tej strony
http://www.sciencetronics.com/greenphotons/?p=938 bo zwykły wsad ze strony Fischla nie chciał działać. Sterowniki zaczęły go widzieć jako USBasp ale niestety avrDude przy użyciu nakładki MkAvrCalculator wyrzuca mi taki błąd.
avrdude.exe: set SCK frequency to 1000 Hz
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
avrdude.exe done. Thank you.
Spowolnienie (jak i przyspieszenie SCK) nic nie daje. Dodatkowo żeby było śmieszniej robiony programator USBasp z działającym (testowanym u innej osoby posiadającej USBasp) wsadem Fischl'a też wyrzuca ten sam błąd. Sterowniki mam wgrane i jak wspominałem wyżej system rozpoznaje obydwa układy jako USBasp W związku z powyższym zapytam jak jeden znany polityk --> pomożecie?
DLL version: 0.1.12.1
Driver version: 1.2.6.0
bus/device idVendor/idProduct
bus-0/\\.\libusb0-0009--0x16c0-0x05dc 16C0/05DC
- Manufacturer :
www.fischl.de- Product : USBasp
wTotalLength: 18
bNumInterfaces: 1
bConfigurationValue: 1
iConfiguration: 0
bmAttributes: 80h
MaxPower: 25
bInterfaceNumber: 0
bAlternateSetting: 0
bNumEndpoints: 0
bInterfaceClass: 0
bInterfaceSubClass: 0
bInterfaceProtocol: 0
iInterface: 0
Jeśli pomyliłem miejsce gdzie to swoje pytanie powinienem umieścić to bardzo ale to bardzo przepraszam. Proszę o przerzucenie i usunięcie ostatniego akapitu.