Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lut 2025, o 21:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 maja 2014, o 00:03 
Nowy

Witam wszystkich!

Miałem okazję wykonać swój pierwszy komercyjny projekt. Jakoś go nieudolnie wyceniłem na czuja, ale przydała by mi się (i nie tylko mi) wiedza jak wyceniać swoje projekty. Jak dotąd wszelkie projekty (schematy, PCB i soft) wykonywałem na potrzeby własne, znajomych za przysłowiowe piwo albo na wewnętrzne potrzeby w pracy.
Teraz pytanie, a w zasadzie kilka:
1. Jak wycenić swoją pracę - wykonanie schematu, projektu PCB i napisanie softu pod AVR-ka, ARM, itp.?
2. Jakie są aktualne standardy walutowe za roboczogodzinę?
3. Jakiś sposób na marudnych klientów, którzy ciągle coś zmieniają albo żądają upakowania 1000 elementów na 1cm2 :), albo zmieniają jakąs drobną rzecz i trzeba przerabiać 75% PCB, a twierdzą, że to drobna zmiana?
4. Co wysyłać klientowi? Całe projekty np. Eaglu, czy tylko gerbery i schemat w pdf? Czy to co wysyłamy zależy od ceny?
5. Gdzieś wyczytałem jak postępować z softem: programowanie uC samodzielnie i wysyłać klientowi - stawka x; wysyłanie hex-a - stawka, że głowa boli; wysłanie listingu - przysiad z bólem głowy :). Wy jakie macie zdanie na ten temat?
6. Inne, dowolne sugestie mile widzane :)

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 maja 2014, o 06:48 
Użytkownik

Witam
To jest chyba problem każdego hobbysty: na ile wycenić coś co robi się z zamiłowania.
Ja mam stałą cenę: xPLN / dcm2 płytki + y/otwór + cześci*1,2 + program. Gdy jestem gotowy do wykonania płytki to chcę potwierdzenia co do ostatecznych założeń. Nie miałem problemu ze zmianą (robię takie proste rzeczy, że dodanie czegokolwiek rozbudowywało by płytkę więc cena w górę :) )
Taki sztywny kalkulator. Zaznaczam, że nie jest to moja oferta cenowa na forum tylko pokazuję jak ja to liczę. Kopalni króla Salomona za to nie kupi, ale hobby "samo się żywi".

Pozdr.

PostNapisane: 8 maja 2014, o 07:20 

Każda taka wycena to sprawa bardzo indywidualna, wszystko zależy od dogadania z klientem, stawek za podobne rozwiązania.
Koszt wdrożenia/testów często ponosimy częściowo sami.
Do ceny trzeba wliczyć oczywiście jeszcze okres gwarancyjny + ewentualne modyfikacje czy usunięcie małych "Bugów".
Dużo też zależy od samej zasobności klienta i jego wymagań. Inaczej robi się wycenę dla wymagającego który nie liczy się z kosztami ;), a inaczej dla kogoś kto ma z góry ustalony nieprzekraczalny budżet.
Dodatkowo kwestia zaliczek, która chociaż częściowo powinna nam pokryć ewentualny materiał, jeżeli klient zrezygnuje z usługi.
Dodatkowo wszelkie założenia do projektu powinny być w dwu kopiach podpisanych przez osobę wykonującą i klienta, by potem przez długi czas nas nie ganiał że coś miało być inaczej, że mu coś nie pasuje.
Ja osobiście nie ustalam cen z klientami, po prostu dostaje założony budżet w którym się muszę zmieścić.
J.w jeden klient za ten sam produkt jest w stanie zapłacić 10tyś, a inny by chciał za 3tyś mieć to samo ;).
Kwestia też strategi marketingowej, jeżeli wiemy, że klient jest rozwojowy, można z nim zagadać, że zrobimy np. taniej (oczywiście coś na zasadzie promocji, czyli najpierw podnosimy cenę, następnie robimy duży rabat ;). Ogólnie wszystko zależy czy klient jest jednorazowy czy będziemy z nim wchodzić w stałą współpracę.
Tak to niestety wygląda z grubsza. Ważne by nie dać się wyrolować, bo są marudy i wiecznie zalegający z płatnościami.

PostNapisane: 9 maja 2014, o 17:58 
Nowy

Cos juz wiem, troche sie rozjasnilo.
Dalej mnie nurtuje co wysylac klientowi? Czy wyslanie calego projektu jest drozsze niz np. sam pdf i pliki gerbera? Rozumiem, ze nalezy to ustalic z klientem, ale jakie sa standardy?
Ciekawi mnie rowniez ile nalezy doliczyc za ten okres gwarancyjny, usuwanie baboli (nie mowie o modyfikacjach ukladu wynikajacych z widzimisie delikwenta).
Gdzies znalazlem, ze jedna firma bierze 2,50zl na pkt. lutowniczy jesli chodzi o projektowanie. Przy 500 pkt. to juz zacna kwota, a ja wzielem 300zl (i tak troche sie przejechalem, bo roboczogodzin wyszlo sporo i nie spodziewalem sie tylu problemow). W tym momencie mnie ukamienujecie, bo troche zapewne popsulem rynek;).

PostNapisane: 9 maja 2014, o 18:05 

Wiesz to nie jest kwestia psucia rynku, chcesz robić za pół darmo, nikt ci nie zabroni ;).
Po za tym wszystko jest kwestią dogadania klient-wykonawca.

PostNapisane: 9 maja 2014, o 18:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Hmmm, 2,50 PLNa za jeden punkt? Fajnie by było ;)

Ogólnie najważniejsze jest ustalenie co dokładnie ma zostać zaprojektowane i za ile- bo możesz się naciąć że wraz z czasem zakres prac jest coraz większy, bo to "mała zmiana, tylko chwilkę zajmie". Prototyp i brd oczywiście na samym końcu jak już nic nie zostanie zmieniane. Warunki finansowe- zależy na ile wyceniasz swoją roboczo godzinę ;)
I nie zapomnij że projekty na wczoraj, na dziś na jutro odpowiednio należy wycenić.

PostNapisane: 10 maja 2014, o 12:47 
Użytkownik

Też na początku miałem problem z wyceną programów i stron. Potem wpadłem na pomysł i teraz się pytam osoby korzystającej z moich usług ile by za takie coś dała a potem myślę czy zostawić , czasami podnoszę ale nie wiele a nawet opuszczam :D

PostNapisane: 14 maja 2014, o 09:11 
Nowy

Wszystkim dziękuje za rady. Już wiem jako tako jak się poruszać w tym temacie. Z czasem człowiek nauczy się jak nie robić się w balona :P
Pozdrawiam i życzę dużo udanych projektów! :)

Oczywiście jak ktoś będzie chciał coś jeszcze dodać to będzie fajnie:)

Strefa czasowa: UTC + 1