pawel2604 napisał(a):
Po przejżeniu kilku for internetowych dowiedziałem sie ze windows 7 "niechetnie współpracuje z portem szeregowym. Niezbędna jest jakas przejsciówka USB <-> RS.
No widzę jednak, że kolega powoli dozuje informacje i woli zasięgać wiedzy gdzieś w niesprawdzonych źródłach.
Niestety z pełną odpowiedzialnością muszę zaprzeczyć na temat plotek jakoby Windows 7 niechętnie współpracował z portem szeregowym. Niestety ktoś kto to pisał (bez urazy) miał bardzo mizerne pojęcie w tych tematach.
Tak więc takie podejście do tematu to jest jego ominięcie a nie rozwiązanie, przez co wcześniej czy później się zemści. Ale myślę nawet, że wcześniej ponieważ gdy kolega już nabędzie taką przejściówkę USB/RS232 - którą tak czy inaczej oczywiście zawsze warto mieć pod ręką - to efekt pozostanie ten sam.....
Jak Windows 7 mógłby nie współpracować z tak podstawowym i najstarszym portem jakim jest por szeregowy COM ?
Sorki - ale to niedorzeczność. Ciekawe jakim cudem setki jak nie tysiące urządzeń starszych i nowszych działa na starych poczciwych portach COM i to pod każdą wersją Windows
....
Proponuję zatem odpuścić sobie takie informacje a ja daję głowę, że to nieprawda i jestem to w stanie udowodnić jak coś bez trudu.
www.youtube.com/mirekk36 ]