Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 01:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 kwi 2014, o 17:10 
Użytkownik

Witam wszystkich. Straciłem już wszystkie włosy na głowie i nadal nie mogę dojść do ładu z pewnym "nienormalnym" zachowaniem aplikacji :(

Domyślam się, że problemem jest moja nie wiedza, a nie "głupi" kompilator, czy uC :)

Ale do żeczy:

Mam kod jak poniżej...

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Problemem jest to, że w miejscu programu oznaczonym jako ...A... pozyskuję wartość do zmiennej ADCValue. Wartość ta jest z zakresu 0..255. Następnie spodziewałbym się że po wywołaniu funkcji Voltage, będę miał zapisany w pamięci (wskazywanej przez *BFR) ciąg znaków zgodnie z ciałem funkcji Voltage... To znaczy dla wartości 0 pamięć powinna wyglądać tak: 'Z', 'E', 'R', 'O', \0, dla wartości 255 tak: 'M', 'A', 'X', \0, a dla wartości pośrednich tak: 'P', 'O', 'S', 'R', \0

W miejscu programu ...B... "wyświetlam" zawartość pamięci spod adresu wskazywanego przez: BFR. I niestety mam cały czas spacje, te z inicjalizacji zmiennej :(

Nie pomaga już nawet na sztywno przypisywanie wartości do zmiennej ADCValue tuż przed wywołaniem Voltage. Ani też nie pomogłą wykomentowanie ciała funkcji Voltage i na sztywno wstawienie kodu:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Potrafi ktoś to wytłumaczyć i pokazać mi, co jest nie tak?

Z góry dziękuję i pozdrawiam...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 kwi 2014, o 17:55 
Użytkownik

Użyj funkcji strcpy

język c

Oczywiście wcześniej

język c

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 18:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

czarusgg napisał(a):
Voltage (BFR);

Zmienna jest przekazywana do funkcji "przez wartość", nieprawdaż? A więc...pewnie już wiesz co :-)

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 19:03 
Użytkownik

Tak też próbowałem...

Voltage (&BFR);

I też kiszka :( Poza tym, że wtedy na pierwszym znaku mam śmieci :)

I teraz w takim razie zapytanie, czy char* BFR nie powoduje zadeklarowanie wskaźnika na znak (bajt) identycznego jak wskaźnik na tablicę bajtów? Samo to powoduje, że BFR tak de facto jest wskaźnikiem. Także w tym wypadku do funkcji trafia wskaźnik...

Ale pokombinuje w tym kierunku...

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 19:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

czarusgg napisał(a):
I teraz w takim razie zapytanie, czy char* BFR nie powoduje zadeklarowanie wskaźnika na znak (bajt) identycznego jak wskaźnik na tablicę bajtów? Samo to powoduje, że BFR tak de facto jest wskaźnikiem. Także w tym wypadku do funkcji trafia wskaźnik...

Owszem, wszystko się zgadza...prawie...do funkcji trafia kopia wskaźnika. Przy wyjściu z funkcji kopia jest niszczona. Musisz albo przekazać zmienną przez referencję albo przerobić funkcję na zwracającą wartość.

czarusgg napisał(a):
Tak też próbowałem...

Voltage (&BFR);

I też kiszka :( Poza tym, że wtedy na pierwszym znaku mam śmieci :)

A w funkcji przypisanie wyglądało tak?
język c

Jest pewien problem w Twoim kodzie, mianowicie jak już uda Ci się przypisać nowy ciąg do zmiennej BFR to tym samym stracisz dostęp do inicjalnego ciągu spacji. Powinieneś mieć jakąś zmienną typu const, która zawsze będzie przechowywać adres ciągu i drugą zmienną, roboczą do której przypisywać można biążący ciąg.

A tak w ogóle w mikroklockach stałe ciągi znaków definiuje się w pamięci flash, ale może na razie to zostawmy.

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 19:41 
Użytkownik

A nie powinieneś zainicjować bufor w ten sposób:

char BFR[25];

Ale mogę się mylić.

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 20:01 
Użytkownik

Jak dasz
czarusgg napisał(a):
Voltage (&BFR);

to funkcja Voltage

język c

a dalej tak jak xor napisał

język c

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 00:00 
Użytkownik

Dziękuję, pomogło. Zrozumiałem to w ten sposób...

Skoro przekazuję do funkcji wskaźnik char* B, To tak naprawdę owszem, przekazuję w tym wskaźniku adres na pamięć z moimi spacjami, ale operacji dokonuję na samym wskaźniku a nie tej pamięci. Stąd, jeśli przypisałem B = "ZERO", to defacto, 'Z' oraz 'E' stało się adresem wskazującym na coś tam ('Z' * 256 + 'E'), 'R', '0', \0 zaś mazało po pamięci za tym wskaźnikiem niszcząc inne zmienne bądź co bardziej prawdopodobne mazało po stosie :) Gdy zacząłem się do tego obszaru odwoływać poprzez wskazanie *B, zaczęło działać. No i do funkcji przekazywałem nie sam wskaźnik a faktyczny adres (w nim) moich inicjalizacyjnych spacji poprzez operator pobrania adresu &. Czy dobrze to zrozumiałem. Generalnie dziękuję, działa jak trzeba :)

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 07:37 

Zasada wskaźników to jest bardzo dobrze wytłumaczona w BB oraz w "Szkoła Programowania C" Praty

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 09:36 
Użytkownik

:) OK, Wrócę do BB zanim Mirek to zobaczy :oops:
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi, wskazówki i wyjaśnienia.

PS. To jak do ciężkiej anielki działają moje dotychczasowe urządzenia :?:

Strefa czasowa: UTC + 1