Na początku - witam wszystkich użytkowników forum, mam na imię Marcin.
Rozpocząłem swoją przygodę z fascynującymi mikrokontrolerami ale napotkałem na problem... Wykonałem sobie w zakresie domowym programator USBasp według schematu z jednej strony. Korzystam z systemu Linux Ubuntu 13.10 oraz posiadam program AVR8 Burn-o-mat. Po podłączeniu programatora do komputera oraz mikrokontrolera i próbie odpalenia 'czytania fuse bitów' otrzymuję prosty komunikat:
Kod:
/usr/bin/avrdude -C /etc/avrdude.conf -p m16 -P usb -c usbasp -U hfuse:r:/tmp/hfuse5978670545472190203.hex:r -U lfuse:r:/tmp/lfuse3971245444363482217.hex:r
avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.
avrdude done. Thank you.
mam wgrany do systemu plik rules, ale to nie pomaga. Widzę, że ewidentnie jest coś z połączeniem bo jest brak odpowiedzi. Sprawdzałem miernikiem dokładnie, kilkukrotnie, wszędzie sygnał, połączenie jest doprowadzony : do MISO, MOSI, RST, SCK, VCC oraz GND (oczywiście AVCC oraz drugie GND również podpiąłem).
Pod Windowsem 7 x64 i przy wywołaniu tej samej komendy jest ten sam problem, więc to ewidentnie jest coś z połączeniem a nie systemem. Dodam, że na windowsie programator jest zainstalowany ze sterownikami poprawnie.
Próba skorzystania z innego programatora (USBtiny) kończy się również niepowodzeniem:
Kod:
avrdude.exe: Error: Could not find USBtiny device (0x1781/0xc9f)
avrdude.exe done. Thank you
dodam , że test spod Windowsa, na Ubuntu nawet nie próbowałem. Sęk w tym, że USBtiny kiedyś na Windowsie pracował dobrze (wgrywałem nim swoje pierwsze migające diody ...). Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem lub wie jak je rozwiązać ?
Będę zobowiązany.
Podrawiam,
Marcin