Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 lut 2025, o 21:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 mar 2014, o 17:17 
Nowy

Witam,

Robię sobie mocne światło do roweru oparte o diodę LED 5W. Niestety jestem rozdarty w sprawie źródła zasilania, regulacji jasności, sterowania prądem. W elektronice analogowej (tej niemikroprocesorowej) jestem cienki, ale wiem, że takie diody steruje się prądowo. Moja ma prąd maksymalny 700mA i spadek napięcia około 6.5-7V. Zrobiłem sobie więc najprostsze źródło prądowe na LM317, dając rezystor 1,8Ohm 2W. Gdy podłączyłem ją do zwykłej baterii 9V, nie otrzymałem pełnej jasności, bateria miała za małą wydajność prądową. Dopiero akumulator/zasilacz 12V dały radę osiągnąć moje 700mA. Oczywiście diodę i stabilizator przykręciłem do radiatora, ale ku mojemu zdziwieniu już po 30s pracy zaczął grzać się rezystor 2W - z pomiarów i obliczeń wynika że powinno się na nim odkładać około 0.6W energii, dlaczego więc się grzeje?

Przejrzałem w sieci wiele różnych schematów, ale nie mam pojęcia które rozwiązanie będzie dobre w moim wypadku. Myślałem o jakiejś przetwornicy step-up / sepic i sterowaniu pwm przy np. ne555 i potencjometru? bądź przynajmniej 2 trybach jasności (np. 700mA i 250mA dla diody).
Kolejna kwestia - bateria/akumulator? Czym to zasilić? Jakie ogniwo nie rozładuje się zbyt szybko i będzie miało odpowiednią wydajność prądową. Jeżeli to będzie mniej niż 9V - jaką przetwornicę zastosować? (przetwornice też nie są moją mocną stroną).

LED, który posiadam http://electropark.pl/led-5w/3258-led-5w-emiter-biala-zimna.html

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 mar 2014, o 17:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Proponuję rozpoczęcie rozświetlania sobie życia od zakupu latareczki "do ręki" na 18650 (jak do roweru to sobie uchwyt za 3$ dokupisz).
Ja już od dawna nie wiem co jest na topie, więc poproś o pomoc na http://www.swiatelka.pl/.

Niestety projektowanie oświetlenia to nie jest prosta i tania sprawa. Trzeba mieć odpowiedni warsztat, fundusze, czas i doświadczenie. A fakt, że zakupiłeś diodkę "china mać" i chcesz w oparciu o nią robić oświetlenie rowerowe przednie (gdzie od jakości tego oświetlenia zależy stan twojego uzębienia i życia) sugeruje, że najpierw musisz zobaczyć jak to w ogóle działa i świeci, żeby wiedzieć jak zaprojektować swoje ;)

Kupno chińczyka do poprawienia (bo mało którego nie trzeba poprawić), zakładając, że masz już warsztat i nic nie zepsujesz to co najmniej 120zł. Do tego dokupujesz ogniwa i ładowarkę za 100zł i jest dobrze.
Custom robiony od zera (czyli toczenie/frezowanie obudowy i projektowanie całej reszty - uszczelnienia, przyciski do sterowania, driver) który mógłby powalczyć z poprawionym chińczykiem to są koszty od 500 zł w górę. A do tego jeszcze trzeba pakiet zakupić/wykonać i przymocować go jakoś do ramy - bo w customach na rower pakiety są zawsze jako zewnętrzne, a nie jak w latarkach ręcznych w tubie.

PostNapisane: 31 mar 2014, o 18:18 
Nowy

Ah, zapomniałem dopisać - do normalnej jazdy mam zwykłe światełko ze sklepu za 30zł i póki co wystarcza. A to będzie używane na specjalne okazje i bardziej nietypowe wyjazdy ze znajomymi - a tu jasność mojego chińskiego LED jest w sam raz. No a poza tym chcę trochę rozwinąć swoje bardzo niewielkie doświadczenie w tej dziedzinie.
Jeszcze chcę wspomnieć o umiejscowieniu - Na kierownicy obok licznika, dzwonka, przerzutek itp. chcę mieć tylko wyłącznik i ewentualnie potencjometr do jasności, samo światło z radiatorem będzie nad przednim kołem, a akumulator w dowolnym miejscu na ramie, i tak wszystko połączę kablami. Akumulator może być więc dowolny, byle nie był wielką skrzynią jak te żelowe 4Ah i większe bo to nie jest wygodnie wozić.

PostNapisane: 1 kwi 2014, o 13:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zwróć uwagę że przy LM317 masz 2V (lub coś koło tego) wymagane do poprawnej pracy, w aplikacji jako źródło prądowe dochodzi jeszcze 1,25 na rezystorze pomiarowym.

Jako akumulator proponuje jak zawsze przemysłowe li-ion, pozyskane np. z akumulatora z laptopa- bardzo dobry stosunek waga/pojemność.

Jako zasilanie np. to: PT4115 albo gotowiec, np. taki: http://www.neoled.com.pl/lld_700L_led_driver_oem.html

Do zestawu dodałbym jeszcze woltomierz/ wskaźnik rozładowania akumulatora.

A od siebie dodam tylko że jak założysz fajną optykę, zapewnisz odpowiednie chłodzenie leda to nie będziesz używał innego trybu niż 100% :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1