Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 gru 2024, o 21:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 mar 2014, o 11:42 
Użytkownik

Witam.

Mógłby ktoś podać jakiegoś linka do opisu podejścia do umieszczenia układu elektronicznego w obudowie.

Generalnie mam układ mikrokontrolera na płytce z czujnikiem i chciałbym umieścić to w obudowie i nie wiem jak się do tego zabrać.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 mar 2014, o 11:49 

Tylko o co dokładnie pytasz? o normy, o jakiś specjalny rodzaj obudowy np. IP67 ?, ekranowanie?.
Bo w sumie po prostu znając rozmiar PCB, dobierasz obudowę, ewentualnie mając jakąś konkretnie upatrzoną obudowę np. spełniającą IP67 dopasowujesz PCB pod nią.

U mnie to wygląda w ten sposób, że urządzenie pod względem mechanicznym jest projektowane równolegle z częścią elektroniczną, najpierw są ustalenia ogólne, czyli jakiś maksymalny rozmiar który może zajmować PCB, następnie rozmieszczenie złącz, gniazd etc.
Potem powstaje prototyp na papierze, oraz projekt obudowy w SolidEdge, następnie kolega eksportuje mi .step i mogę już na tym etapie dopasowywać dokładnie PCB do obudowy.
Czasem jest w drugą stronę, obudowa powstaje do gotowego urządzenia, np. by spełniało normy IP67.

PostNapisane: 18 mar 2014, o 12:25 
Użytkownik

W sumie obudowę jej rozmiar determinuje elektroniką jaką robisz wiadomo jak zrobisz w THT to zwykle trzeba większej obudowy te w SMD są mniejsze ale też czasami co umieszczasz dodatkowo, jakieś mierniki, transformator czy inne urządzenia, pompy, napowietrz czacz ekran LCD wiele możliwości.

Ja to robię zwykle tak że najpierw robię sobie wizję urządzenia jakie chce zrobić, projektuje elektronikę i podzespoły jakie mają się w niej znaleźć wtedy mam już orientacyjne wymiary, z racji tego że mi wygodniej projektuje sobie np. panele przednie czy tylne jako nalepki w Corelu ale uczę się powoli obsługi programu Inventor i docelowo tam chce projektować całe urządzenie. Bo można je sobie zobrazować w 3D

Na rynku można dostać całą gamę rożnych gotowych obudów o wymiarach, rozmiarach i kształtach jakie na pewno dopasujesz do urządzenia jakie chcesz. np. http://www.maszczyk.pl/pl/offer/index/97/obudowy
http://www.kradex.com.pl/shop?session=5dd7043fedc2bed351a6148656688d6a
Mi osobiście przypadły do gustu obudowy z panelami, dodatkowo je maluje sobie lakierem akrylowym bo normalnie są czarne lub szare a mi się podobają kolorowe :lol:

oczywiście obudowy można zrobić samemu docinając plexe, aluminium czy nawet drewno skręcając to na profile, śrubami, klejąc itp. ale to już trzeba mieć zdolności manualne w obróbce mi to osobiście średnio wychodzi.

Poniżej na szybo przykłady urządzeń w obudowach jakie zrobiłem:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 18 mar 2014, o 12:37 
Użytkownik

Tak jak wspominałem wcześniej w tym temacie jestem lama , więc dopytam.

Kupuje taką obudowę.
W środku ona jest pusta.
Zakładam, że np. z przodu obudowy ma wystawać czujnik ruchy, więc co muszę wywiercić sobie otwór, tak ?

Z tyłu na obudowie chce mieć wyjście micro usb , więc tu też mam sobie wywiercić ?

Co w środku ?
Jak zrobić aby płytka w środku nie latał ? na Dystansach jakiś to postawić i dystanse przykleić do obudowy ?
Jak zrobić aby wtyk micro usb był dokładnie przy tylnej obudowie nieruchomo, aby nie było tak, że jak będę kabel podłączał, aby wtyk pływał lub całkowicie wpadł do środka.

Takie generalnie nurtują mnie podstawowe pytania.

I jeszcze jedno.

Czy są jakieś gotowe obudowy z otworem (miejscem) na 4 elementowy wyświetlacz 7 led ?

PostNapisane: 18 mar 2014, o 13:38 
Użytkownik

Tak wiercić trzeba - suwmiarka sobie mierzysz wielkości otworów i jak mówię w jakimś programie najlepiej sobie zrobić szablon obrazując wcześniej rozmiar danego panelu i uwzględniając marginesy obramowania. Ewentualnie nawiercić trochę i pilnikiem obrobić żeby ładnie się spasowało z elementem.
Dla mnie najtrudniejszy jest zawsze otwór pod LCD są jeszcze ramki ładne osłonowe tzw. maskownice ale jeszcze mi się nie udało dobrać takiej idealnej pod wyświetlacze 2x16 jakie mam.

W środku można zrobić sobie montaż na dystansach przez przewiercenie obudowy i śrubę z drugiej strony no jednakże estetyke spodu stracisz ale jak wiadomo obudowa stoi więc tego nie widać a podstawki w śrubach łączących górę z dołem zapewniają odpowiedni prześwit. Niektóre obudowy mają jakby takie plastikowe podejścia na śruby zwróć uwagę na to zdjęcie:
Obrazek

Widać na nim zrobioną dodatkową wkładkę z plexy która wykorzystuje te miejsca i jest do nich przykręconą (trzeba oczywiście je wstępnie nawiercić bądź wykorzystać śruby z gwintem do plastiku - pozyskuje takie ze starych drukarek) i to do niej przykręcony jest transformator oraz PCB dzięki czemu nie ma śrub na przelot a tylko ładne 4 od podstawek. Dzięki temu jest w miarę estetycznie i nic nie lata.

Co do gotowych obudów uniwersalnych na dokładnie taki 7-seg LED wyświetlacz jak masz lub byś chciał to się z tym nie spotkałem, jak już to jakieś maskownice, bądź panele prześwitujące są w ofertach sklepów jakie podałem - może coś dobierzesz. Ale myślę że metodą nawiercenia i pilnikowania zrobisz sobie prawie idealny taki otwór - a jak chcesz tak super to jest narzędzie takie jak mini frezarka precyzyjna ze stołem krzyżowym np. PROXXON MF 70
Obrazek
http://allegro.pl/precyzyjna-frezarka-pionowa-proxxon-mf-70-gw-24mce-i4003120868.html wada jak przy każdym fajnym urządzeniu cena. Ale myślę że tym na prawdę można zrobić fajne precyzyjne otwory.

Innym przykładem urządzenia co by robiło to na prawdę elegancko jest drukarka 3D gdzie już pomijam fakt rysowania to koszt sensownego takiego urządzenia jest jeszcze ogromny.

Można by się ewentualnie pokusić o poszukanie firmy która wycina w plexy bądź w metalu zawodowo wg. przygotowanego projektu ale jakie to są koszty to nie wiem.

Strefa czasowa: UTC + 1