Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 4 kwi 2025, o 22:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 13 mar 2014, o 20:26 
    Użytkownik

Witam,
    Nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale, mam nadzieję, że tak.

Chciałbym zaprojektować układ zasilany napięciem 24V, przy użyciu LM317 jako źródło prądowe,
    w którym będzie połączonych 6 diod LED.
    Posiadam diody, które mają 2 białe chipy. Każdy chip ma znamionowy prąd 20mA.
    Rozważam dwa typy połączeń:
    1. Każde 2 chipy diod są połączone równolegle (Rys.1)
    2. Jedne chipy są połączone w szeregu, drugie również w szeregu, a na końcu te szeregi są połączone równolegle (Rys.2).

Moje pytania są następujące:
    1. Który z układów będzie lepszy, jeśli któryś z chipów nieoczekiwanie przepali się? Jak będzie wtedy wyglądała sytuacja dla całego szeregu diod?
    2. Jeśli założymy teoretycznie, że górne 6 chipów będzie miało napięcie 3,2V, a dolne 6 chipów będzie miało 3,1V,
    to czy rozpływ prądów na te 2 szeregi będzie taki sam? Czy może zaistnieć taka sytuacja, że dla szeregu, w którym wszystkie chipy będą miały 3,2V będzie płynął prąd np. 30mA,
    a w drugim szeregu, gdzie chipy będą miały 3,1V popłynie prąd np. 10mA? W którym z układów najpierw przepali się jeden z chipów?

Dziękuję za pomoc

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 14 mar 2014, o 08:18 
    Użytkownik

Witam
    Zacznę od tego, że konstruując dany układ nie należy od razu zakładać że się spali; aczkolwiek takiej sytuacji nie wykluczamy ;) . Jeśli w układzie zasilanym ze źródła prądowego zostanie uszkodzona jedna dioda to cały prąd pójdzie na drugi łańcuch i prawdopodobnie też zostanie zutylizowane najsłabsze ogniwo. Ja osobiście przy budowie takiego oświetlenia stosowałem połączenie z rys.2, z tym że do każdego szeregu diod dodawałem jeszcze rezystor 10 do 22R ( jakie akurat miałem pod ręką, ale w danym układzie wszystkie jednakowe ). Nie analizowałem które połączenie jest lepsze, a te rezystory były po to żeby w razie uszkodzenia jednej z diod nie szukać mozolnie identycznej elektrycznie ( diody LED z danej partii są niemal identyczne, ale przy wymianie uszkodzonej nie mam gwarancji że zamontuję o takich samych parametrach).
    To co opisałem nie jest wyczytane z "czegoś tam" a ja mogę się mylić.

Pozdr.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1