Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 sty 2025, o 23:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 mar 2014, o 17:21 
Użytkownik

Witam

Chciałbym zrobić zał i wyłcz urządzenie na switchu, poprzez przytrzymanie go np. 2 sec. czy ktoś już takie coś robił , urządzenie ma być zasilane bateryjnie więc nie wiem czy wg jest to dobre rozwiązanie ? czy może lepiej bez problemowo użyć wyłącznika?

Jak wygląda uśpienie procesora? jak się to robi? czy macie może jakieś materiały które by mi w tym pomogły ? Mam termometr który zasilam bateryjnie (at8 + rfm73 + ds18b20) i układ pobiera 28mA przy wew. oscylatorze 8mhz to chyba dużo??...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 mar 2014, o 20:44 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

1) Widziałem takie rozwiązanie w książce "Projektowanie systemów mikroprocesorowych" Pawła Hadama. Od strony masy zasilania całego urządzenia daje się tranzystor npn sterowany z pinu procesora i z przycisku. Na początku przycisk podaje + na tranzystor. Procesor po 2 sekundach od uruchomienia wystawia + na P_ON i można puścić przycisk. Przycisk jest dołączony również do drugiego pinu SW, który pełni rolę wejścia i dzięki temu można wyłączyć urządzenie. Jak potrzeba oszczędzać energię to zamiast npn należy użyć mosfeta.
Obrazek

Wyłącznik jest oczywiście prostszy, ale czy go użyć zamiast przycisku (w różnych wersjach) to już zależy od konkretnego zastosowania i oczekiwanego kosztu rozwiązania.

2) Termometr nie musi pracować bez przerwy. Wysyłanie wyniku nawet kilka razy dla pewności co godzinę wystarczy w większości przypadków. Największą oszczędność daje wykorzystanie trybu PowerDown (pobór prądu 5uA wybudzanie watchdogiem) i dodatkowo należy przemyśleć schemat tak, aby procesor mógł wyłączyć zasilanie modułowi radiowemu i termometrowi. Przykład w tym temacie

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1