W zasadzie nic tu nie będzie odkrywczego i jak zapewne zaraz usłyszę
"o kant cały temat" dlatego też nie będę się specjalnie rozpisywał.
Chciałem wam tylko pokazać jak w prosty sposób można zbudować sterownik
USB do różnych urządzeń, oczywiście tutaj ograniczyłem się tylko do sterowania
typu ON/OFF portami GPIO którymi możemy włączać 8 urządzeń przez przekaźniki np
...:: Elektronika ::...od strony elektronicznej potrzebujemy w sumie tylko układ Microchipa MCP2200,
który stanowi przejściówkę USB-UART i którego poza mną chyba nikt z forum nie używa
bo przecież PICo Kocie wytwory są BEEE ... może i racja ...
Opis użycia jako przejściówki USB <--> UART umieściłem dawno temu na mojej stronie
więc nie będę powielał .....
http://sunduino.pl/wordpress/moje-proje ... 2-mcp2200/Przejściówka ta nie jest tak doskonała jak FT232 i nie posiada trybu BIT BANG, ale ma coś
czego FTDI niema ... Mianowicie doskonałą bibliotekę ... poza bycia samym UARTEM TTL
takim Prostym ale wystarczającym i posiadaniu dodatkowych 8 GPIO które mogą być łatwo
używane jako Wejście / wyjście ..... aż się prosi o użycie ..
Typowy schemat jest u mnie na stronie ale też i tu go wkleję :
Nota układu:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 22228B.pdfSterowniki:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... -02-21.zipresztę każdy wie jak podłączyć, a jak nie to jego sprawa
...:: PROGRAM ::...Program napiszemy klasycznie w Visual C# korzystając z biblioteki dostarczonej przez producenta , którą można pobrać stąd wraz z opisem i przykładami :
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... -01-28.zipNasz program w zasadzie dzięki użyciu SimpleIO-M.dll (wersji zarządzalnej) jest banalnie prosty:
Zatem tworzymy formularz windows i dodajemy na nim 8 przycisków ON i 8 OFF razem
z labelkami opisującymi o które GPIO nam chodzi:
co może wyglądać tak:
następnie klikamy na pierwszy klawisz ON i wpisujemy w zdarzeniu onClick:
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
analogicznie postępujemy z klawiszem OFF :
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jak więc widać wszystko jest banalnie proste analogicznie więc postępujemy z kolejnymi klawiszami
zmieniając tylko numer GPIO --->> SimpleIOClass.SetPin(
1);
I to wszystko niby prawda ?? No nie całkiem na początku programu musimy oczywiście
dodać bibliotekę przez dopisanie w sekcji using:
język csharp
oraz wykrywanie czy nasz MCP jest podłączony :
język csharp
Jak widzicie możemy odwoływać się do naszego układu nie tylko przez port COM który nam
dodadzą sterowniki do systemu ale tez bezpośrednio przez VID / PID USB , dzięki czemu mamy
bezpośredni dostęp do rejestrów układu. Więcej jest opisane w pliku pdf dodanym do biblioteki
możliwości jest bardzo wiele, Dzięki temu możemy zbudować sterownik z monitorowaniem
innego układu przez UART .. zresztą tylko wyobraźnia was ogranicza z takim świetnym rozwiązaniem.
<------- UPDATE INFO --------------------------------------------------------------------------Oczywiście w tym miejscu skupiłem się jak wspominałem tylko na najprostszym dostępie do GPIO
w układzie MCP2200 co nie znaczy że tylko mamy SET i Clear dostępne
SimpleIO.dll udostępnia nam szereg funkcji i klas dzięki czemu możemy kontrolować cały układ
łącznie z odczytem wartości na pinach , czy zapisem i odczytem EEPROMA.
wystarczy się zainteresować opisem ..
<----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Tymczasem nasz program:
Możecie pobrać i po testować, Na potrzeby form został okrojony z pozostałych funkcji
sterowania i wiele w nim rzeczy zostało usuniętych miłej zabawy.
Dostępny również jak i inne moje programiki na DROOPIE.
Dla userów C&P --- jeśli przyda się wam opisik .. dodajcie adres do tego tematu w programie.