Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 sty 2025, o 17:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 mar 2014, o 10:51 
Użytkownik

Witam. Do dyspozycji mam płytkę ATB 1.03 oraz układ z czujnikiem Halla widoczny pod linkiem http://www.lctech-inc.com/Hardware/Deta ... 1ccde950e1 . Problem w tym, że układ ten nie generuje stanów 0-1 odpowiadających Atmedze - tak mi się wydaje :P. Gdy przysuwam magnes do czujnika dioda sygnalizacyjna gaśnie - moduł działa.
Oto program, którym próbuję uzyskać sygnał wyjściowy z uC po otrzymaniu odpowiedniego sygnału z czujnika Halla.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Podłączając zwykły switch wszytko działa. Po wciśnięciu przycisku dioda zapala się. Jednak hallotron nie chce współpracować.
Czy robię coś źle czy ten typ czujnika trzeba potraktować inaczej?

1. Korzystam z wyprowadzeń VCC oraz GND na płytce.
2. Miernik pokazuje 2V na pinie OUT. Gdy przysunę magnes dioda gaśnie i napięcie wynosi 0V.
3. Zasilam napięciem 5V.

Układ zasilam z USB - 4,87V pokazuje miernik.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 mar 2014, o 11:58 
Użytkownik

Kolego sam sobie odpowiedziałeś na twoje pytanie. Na wyjściu masz 2V a nie 5V. To napisz inaczej kod. W opisie układu jest napisane że sygnał wyjściowy skuteczny jest stanu niskiego. Więc kod musisz zmienić. Czyli jeśli na out stan niski to znaczy że magnes nad halotronem i w tedy wykonaj coś tam jeśli stan wysoki (2V) to nic nie rób, nie ma magnesu nad halotronem. Próbowałeś tak ?. Bo Ty pewnie jak testowałeś switchem to podawałeś na wejście avr stan wysoki 5V i układ ci działał?

PostNapisane: 2 mar 2014, o 14:01 
Użytkownik

Nie bardzo rozumiem. Wciskając switch "zwieram" pin uC do masy. Napięcie 2V raczej nie będzie interpretowane jako stan wysoki przy 5V zasilania prawda?

PostNapisane: 2 mar 2014, o 14:22 
Użytkownik

No to ciekawe. Miernik pokazuje ci "0" a układ nie reaguje , a gdy podasz to "0" za pomocą switcha to układ działa normalnie.

PostNapisane: 2 mar 2014, o 14:27 
Użytkownik

Zmieniłem napięcie zasilania na 3,3V i teraz czujnik działa tak samo jak switch. Napięcie 2V oraz 0V przy 5 V zasilania jest interpretowane jako stan niski. Zmiany w programie nic nie zmienią.

PostNapisane: 2 mar 2014, o 15:17 
Użytkownik

Czyli problem rozwiązany ?

PostNapisane: 2 mar 2014, o 16:24 
Użytkownik

Rozwiązany tylko, że nie mogę zasilać układu takim napięciem jak chciałem czyli 5V. Póki co dam sobie spokój i będę pchał projekt dalej korzystając z niższego napięcia ;).

PostNapisane: 5 mar 2014, o 12:12 
Użytkownik

Jednak bez zasilania 5V się nie obejdzie. Nie wiem jak sobie poradzić z tym problemem. Przy zasilaniu 3,3V na wyjściu z czujnika jest napięcie 1,85V a przy 5V zasilaniu są 2V :/

PostNapisane: 5 mar 2014, o 12:38 
Użytkownik

@Qbol, nie masz jakiejś dokumentacji instrukcji do tego modułu?
Może za pomocą zworek ustala się dla niego zakres pracy 3,3V/5V?

PostNapisane: 5 mar 2014, o 13:05 
Użytkownik

Myślę, że wystarczyłoby włożyć między czujnik a procesor tranzystor w roli klucza. Między wyjście czujnika a bazę tranzystora rezystor ok 500R do 1k, kolektor do pinu procesora, emiter na masę. Tranzystor dowolny NPN.

PostNapisane: 5 mar 2014, o 21:25 
Użytkownik

matw napisał(a):
@Qbol, nie masz jakiejś dokumentacji instrukcji do tego modułu?
Może za pomocą zworek ustala się dla niego zakres pracy 3,3V/5V?

Niestety układ nie posiada żadnej zworki. Istnieje tylko regulacja czułości. Dokumentacji niestety nie mogę znaleźć :/.
Chyba pozostaje rozwiązanie tej sprawy w sposób, który proponuje miki23 :).

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

Planuję użyć ten czujnik do sterowania układem zapłonowym. Czy taki zwyczajny tranzystor jest wystarczająco szybki i nie generuje zbyt dużych opóźnień by podołać takiemu zadaniu? 100 -200 Hz to co prawda niewiele ale... . Może ktoś miał styczność z takimi układami ?

Ostatnio edytowano 6 mar 2014, o 10:57 przez Qbol, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 mar 2014, o 22:26 
Użytkownik

Zwyczajny tranzystor wystarczy. W układzie zapłonowym masz kHz a nie MHz. Z tym tylko, że przy takim zastosowaniu tranzystora zmień logikę programu, aktywnym stanem będzie 0, a nie 1.
Pozdrawiam

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 8 mar 2014, o 13:37 
Użytkownik

Obecnie posiadam już działający obrotomierz z wykorzystaniem hallotronu. Wynik prezentowany jest na LCD. Skorzystałem z programu zamieszonego w internecie i przerobiłem pod swój projekt.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kontynuując, chciałbym stworzyć moduł sterujący wyprzedzeniem zapłonu w silniku. Moment ten byłby zależny od zmierzonej prędkości obrotowej.

Dane:

1. Impuls z czujnika podawany byłby kilkadziesiąt stopni przed GMP (górny martwy punkt tłoka) np. 45 stopniu
2. W pamięci programu zapisana byłaby mapa zapłonowa, która zawiera czasy opóźnień zapłonu po otrzymaniu sygnału z czujnika dla całego zakresu obrotów silnika.
3. Po obliczeniu obrotów program pobiera wartość opóźnienia z tablicy i wysyła do funkcji, której celem jest podanie sygnału na tranzystor sterujący cewką zapłonową.

Czy mógłbym prosić o wsparcie tzn. jak programowo zrealizować zmienny punkt wyprzedzenia zapłonu ?

PostNapisane: 11 mar 2014, o 13:51 
Użytkownik

Dzięki za link. Jeśli chodzi o ten program co podałem powyżej to nie ma problemu by obliczać w nim czas obrotu. Moja wersja tego nie zawiera ale ta, którą znalazłem pokazywała również czas między impulsami. Można powiedzieć, że połowę już mamy. Teraz trzeba stworzyć tablicę stałych, które będą pobierane po otrzymaniu impulsu. Ma to być tablica opóźnień wyzwolenia zapłonu.

Strefa czasowa: UTC + 1