Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 09:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 mar 2014, o 22:33 
Użytkownik

Tak sobie patrzyłem na ten dział i wszyscy tylko wychwalają eclipse, Atmel studio.

Ja uwielbiam assemblera i większośc programów prostych pisze w assemblerze. No ale nie do tego zmierzam.
Chciałem wszystkim przedstawić narzędzie, którego ja używam, a ktore jest świetne bo pokazuje przebiegi na wyjściach, można zobaczyć jak nasz program zadziała na peryferiach (do wyboru drabinka LED, LCD, przyciski, wyświetlacze 7-segmentowe).

To taki symulator-programator
Przedstawiam Państwu VMLAB
http://www.amctools.com/vmlab.htm
ObrazekObrazek

Nastawiony jest głównie na ASM jednakże współpracuje z GCC co pozwala także kompilować (i oglądać jak działa) także C.
Grzebiąc w sieci można znaleźć wiele gotowych dodatków.

Jakby co służę przemocą tfu pomocą

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2014, o 22:56 
Moderator

ciekawie wygląda ;)

PostNapisane: 9 mar 2014, o 23:01 
Użytkownik

Bardzo go lubię. Daje mi więcej informacji o działaniu programu niż Studio czy eclipse. A przy okazji ma wbudowany panel LCD co umożliwia testowanie tego czy owego bez pająka czy robienia płytki. A w necie znalazłem jeszcze sporo dodatków (można też samemu napisać). M.in. mam 7-segment led :)

PostNapisane: 10 mar 2014, o 09:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

WoodPaker napisał(a):
Bardzo go lubię. Daje mi więcej informacji o działaniu programu niż Studio czy eclipse. A przy okazji ma wbudowany panel LCD co umożliwia testowanie tego czy owego bez pająka czy robienia płytki. A w necie znalazłem jeszcze sporo dodatków (można też samemu napisać). M.in. mam 7-segment led :)

wszystko zalezy jak te komponenty zostały napisane , na ile autor miał wiedze o działaniu w 100% nie ma co sie opierac na tym , ale co do pwm czy timerów jest to
bardzo dobre narzedzie zeby podejrzec co tam "piszczy"

PostNapisane: 10 mar 2014, o 09:31 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
Tak sobie patrzyłem na ten dział i wszyscy tylko wychwalają eclipse, Atmel studio.
Bo warte wychwalania. Ale to nie znaczy, że to to co Kolega znalazł, jest wrogiem w/w. Wręcz przeciwnie! Wydaje mi się bardzo smakowite. Kiedyś szukałem czegoś takiego, ale to była straszna kasa!
Mam kilka pytań?
Czy ten asembler jest pod konkretny procesorek, czy taki "dydaktyczny-ogólny"?
Czy to jest także laboratorium techniki cyfrowej? Np. buduję sobie jakiś automacik na nandach, przerzutnikach i badam przebiegi.
Rozumiem, że jest praca krokowa?
Czy widać jak się zmieniają rejestry procka?
Tak czy owak zapamiętałem sobie stronę i jak będę miał czas to zajmę się tym.
Wielkie dzięki.

PostNapisane: 10 mar 2014, o 10:24 
Użytkownik

Program jest wyposażony w edytor, na początku tak jak w Studio czy Eclipse wybieramy pod jaki procesor chcemy kompilować program. Kompilujemy i uruchamiamy symulator. Możemy oglądać przebiegi na konkretnych wybranych nóżkach, możemy te nogi podłączać do wybranych urządzeń (LED, LCD, Przyciski, etc - do wyboru z listy). ASM jest pod procki z rodziny AVR.

Widać jak się zmieniają rejestry, można wykonywać krok po kroku albo do konkretnej linii, tudzież wybraną procedurę, a na wyświetlaczu oscyloskopopodobnym widzimy co się dzieje na wyjściach procesora. W necie jest dużo dodatków i na bazie ich źródeł można samemu napisać coś (np bramki NAND czy przerzutniki).

Ja tego używam jako narzędzie do pisania w assemblerze. Do C wole Studio albo Eclipse (używam zamiennie) a to dlatego, że mam podział na klasy czego tutaj nie ma.

mg101 napisał(a):
Bo warte wychwalania...

A tu się zgodzę co nie zmienia faktu, że żadne z tych narzędzi nie ma takich możliwości jak to. Zawsze na szczęście można skompilować program, a to co wyrzuci nam kompilator wrzucić do VMLAB i zbadać jak wyglądają przebiegi. Szkoda, że nie jest już rozwijane.

Fajną rzeczą jest to, że są dostępne źródła w ASM do obsługi LCD1602 i UART'a. Bardzo dobrze opisane.

PostNapisane: 10 mar 2014, o 10:56 

WoodPaker napisał(a):
Przedstawiam Państwu VMLAB

Fajna sprawa, miałem to jeszcze od czasów gdy było płatne niestety (wersja 3.08), później chyba od wersji 3.12 już było to narzędzie darmowe.

PostNapisane: 10 mar 2014, o 11:12 
Użytkownik

Fajna sprawa, tym bardziej że ten soft jest dzisiaj dostępny za free, WoodPaker a może napiszesz jakiś poradnika o VMLAB taki dla początkujących co i jak, gdzie i z czym? ;)

PostNapisane: 10 mar 2014, o 11:15 

http://ep.com.pl/files/4745.pdf
http://www.amctools.com/usercomp.pdf

PostNapisane: 10 mar 2014, o 11:19 
Użytkownik

phill2k napisał(a):
WoodPaker a może napiszesz jakiś poradnika o VMLAB taki dla początkujących co i jak, gdzie i z czym? ;)

Jak znajdę czas to chętnie. Się zobaczy :twisted:

PostNapisane: 10 mar 2014, o 13:23 
Moderator

Cytuj:
A tu się zgodzę co nie zmienia faktu, że żadne z tych narzędzi nie ma takich możliwości jak to

Panowie dajmy sobie spokój z porównaniami i to na dodatek z porównaniami jakby całkiem innych gatunków zwierząt ;) Bo co ma np Eclipse wspólnego z symulatorem czy debugerem - praktycznie nic - najwyżej jakąś protezę. Atmel studio już ma - też można obserwować przebiegi chociaż trzeba je np do pliku zapisywać ale może też istnieją jakieś dodatki .... to NADAL jednak głównym zastosowanie tych produktów jest środowisko programistyczne ... którego z kolei nie ma w VMLAB a to nie oznacza że VMLAB jest gorszy czy lepszy od Eclipse - bo tego to już się nie da w ogóle porównać ....

więc proponuję się koncentrować na zaletach opisywanych narzędzi - to da więcej niż w zachwalaniu jednego nad drugim.

A zawsze warto znać różne narzędzia i dobierać je wg potrzeb i własnego uznania. Zamiast kurczowo trzymać się przez całe życie tylko jednego ;)

PostNapisane: 10 mar 2014, o 14:37 
Użytkownik

AMEN!

PostNapisane: 10 mar 2014, o 18:22 

Dla kogoś kto nie ma analizatora, czy oscyloskopu oraz posiada wiedzę co w trawie piszczy, oczywiście zakładając, że sam VMLAB nie zawiera żadnych bugów może i ma to jakąś wartość.
Dla mnie niewielką, szybciej jest odpalić oscyloskop (nawet analogowy) niż rzeźbić w kolejnym programie.
Rozumiem potrzebę oraz konieczność symulacji programów w FPGA, gdzie tak naprawdę można mieć wpływ na każde wyjście i każdą bramkę, oraz sam program jest napisany stricte pod danego producenta.
Do w/w programu osobiście zaufania nie mam, ot ciekawostka.

PostNapisane: 10 mar 2014, o 18:51 
Użytkownik

Ja też z VMLab czasami korzystam w połączeniu z Eclipse
kompilację robię pod Eclipse :)

PostNapisane: 10 mar 2014, o 23:17 
Użytkownik

Polecam się na przyszłość :)

PostNapisane: 11 mar 2014, o 21:17 
Użytkownik

phill2k napisał(a):
....a może napiszesz jakiś poradnika o VMLAB taki dla początkujących co i jak, gdzie i z czym? ;)

Popieram

Strefa czasowa: UTC + 1