marcint31 napisał(a):
Nie ważne, czy uwalę Arduino, czy nie. W imię nauki to nikła strata.
dokładnie tak .
marcint31 napisał(a):
Arduino ma wyprowadzone ISP.
Tak ma służy to podłączeniu zewnętrznego programatora np STK200/300 / USBasp itd... dzięki czemu można zaprogramować mikrokontroler z bascoma czy też WinAVR, AVR Studio czy Eclipse za pośrednictwem AVRDUDE
zewnętrznym programatorem.
marcint31 napisał(a):
Atmega w Arduino UNO ma wyprowadzone ISP na GoldPiny,
każda wersja ma i inne zestawy też tak mają gdyż poza funkcjami ISP są to normalne piny I/O
marcint31 napisał(a):
ale jest programowana z wykorzystaniem 2 linii.
Programowanie arduino odbywa się przy użyciu BOOTLOADERA z pominięciem programatora .
Bootloader ten pracuje na porcie UART i korzysta z linii (serial portu / RS232 TTL ) RXD i TXD
marcint31 napisał(a):
Chcę wykorzystać Arduino w taki sposób by Eclipse czy MkAVRCalculator widział za jego pomocą np. mikrokontroler attiny2313, albo jakikolwiek inny mikrokontroler niż ten który jest na płytce Arduino. Rozumiemy się?
Sprawdź czy AVRDUDE obsługuje jako programator ArduinoISP i będziesz wiedział czy tak się da czy nie.
marcint31 napisał(a):
chcę się dowiedzieć czy to w ogóle możliwe by Arduino było programatorem dla jakiegokolwiek innego środowiska.
Nigdy nie próbowałem bo i arduino programuje ze środowiska Arduino przez USBasp -- szkoda mi 2048bajtów zżeranych przez bootloader.
marcint31 napisał(a):
ATB USBASP jeszcze nie dotarł
zawsze możesz zbudować sobie Simple Programer na LPT
------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]to ci powinno pomóc
http://pdp11.byethost12.com/AVR/ArduinoAsProgrammer.htmarduino powinno byc rozpoznawane jako AVR ISP przez AVRDUDE i taki programator powinieneś użyć