Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lut 2025, o 04:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lut 2014, o 18:42 
Użytkownik

Mam do czynienia z MkAvrCalculator już od bardzo dawna, praktycznie od czasów pierwszych publicznych wersji beta.
Dopiero teraz urodziło się kilka spraw, które nie dają mi spokoju, mam nadzieję że moje wątpliwości i spostrzeżenia zostaną tu rozwiane.

1. Nie za bardzo rozumiem idee wyboru procesorów z literką A na końcu (te w stosunku do swoich starszych kolegów bez A mają tylko coś z zasilaniem zoptymalizowane, ID kości jest to samo), dodatkowo wybierając np. ATmega8A, ATmega16A ...32A, ATtiny2313A i próbując zapisać FuseBity czy wsad, avrdude (wersja z MkAvrCalculator-a) zwraca błąd:
Cytuj:
avrdude: AVR Part "attiny2313a" not found. | avrdude: AVR Part "atmega8a" not found. | itd.
a poniżej wyświetla listę obsługiwanych kości, na niej próżno szukać w/w układów jak i innych z literką A na końcu, oczywiście kilka szt. jest np ATtiny13A i tu testowałem wszystko mogę zapisać i odczytać bez problemu.

2. Nie wiem czy to nie błąd lub może coś przeoczyłem, ale wybierając mikrokontroler ATmega8A, MkAvrCalculator twierdzi, że domyślne fuseBits dla tej kości to LOW 0xE1 HIGH 0x99, gdzie wg. mnie winny to być wartości LOW 0xE1 HIGH 0xD9 czyli tak samo jak dla ATmega8.

3. Czy jest gdzieś w programie możliwość podejrzenia ID wybieranego z listy urządzenia? ID takie pojawia się tylko w miejscu rozpoznanej kostki obok przycisku "Sprawdź podłączony AVR". Osobiście nigdzie tego nie znalazłem, a myślę że mogłoby się taka informacja gdzieś uwidaczniać.

4. Od dość dawna zastanawia mnie jedna sprawa, którą wcześniej nie chciałem zawracać przysłowiowej gitary, ale skoro już tu zacząłem marudzić to pozwolę sobie na zadanie jeszcze jednego pytania :) Mianowicie, Program MkAvrCalculator (jak się okazuje MkBootLoader też) domyślnie zakłada "koci" katalog z nazwą aplikacji w sekcji Moje Dokumenty (Dokumenty). O ile nie wchodzę w szczegóły techniczne potrzeby istnienia tego katalogu, to chciałbym wiedzieć czy jako użytkownik mam lub mógłbym mieć wpływ na lokalizację tego folderu? Np. na dysku D:\Elektronika

Ok, na tą chwilę tyle z biadolenia, jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lut 2014, o 19:28 
Moderator

1. bo niestety nie chce się koledze sprawdzić not aplikacyjnych i porównać procków z liteką A na końcu i bez tej literki :( .... wątków na ten temat jest już nawet na naszym forum co nie miara - nie wspominając o innych forach i miejscach w necie. Ale wystarczy że kolega sobie wpisze taką frazę w googla

migration from ATtiny2313 to ATtiny2313A

albo

migration from ATmega8 to ATmega8A

i podobne - i zassie krótkie noty zawierające podsumowanie różnic i zobaczy że np ATmega8 od ATmega8A NICZYM się nie różni jeśli chodzi o stronę programową i dlatego wybieramy bez literki A. Już np ATtiny się nieco różni z punktu widzenia programisty - ale od strony programowania procka NIC a NIC więc nadal można wybierać ten bez literki A (Ba! nawet program sam wykrywa zawsze bez literki A bo sygnatury są te same ) .... więc proszę raczej iść w tą stronę a nie jakby doszukiwać się problemu w MkAvrCalculatorze ;) oczywiście nie mówię tego dlatego że się denerwuję na ciebie że szukasz dziury w całym - BrońBoże - po prostu ..... eeeeeh no nie jesteś że tak powiem pierwszy i ostatni, dla którego to jest jakiś problem wielki te literki A ;) .... dlatego na przyszłość - pomóż mi i tłumacz innym podobnym początkującym o co tu chodzi - bo ja w końcu zajeżdżę się na śmierć wciąż pisząc to samo :lol:

2. patrz punkt wyżej i nie wybieraj tego z literką A (tyle na razie powiem ok?)

3. no to nie rozumiem - masz pokazane ID ... a ty jeszcze byś chciał żeby co ? ;) jeszcze w innym miejscu ? a po co ? ...

tzn po co ma się wyświetlać ID gdy się wybierze z listy .... a na co patrzeć się jak sroka w kość na jakiś numer HEX ;) ? tzn - no może i tam to jest czasem komuś przydatne ale spróbuj mi mocno to uzasadnić to może dorobię taką opcję - tymczasem mi się wydaje że ty tylko dlatego chciałbyś tą opcję - żeby podejrzeć jakie ID ma ATmega8 oraz ATmega8A :lol: ... a tymczasem znowu - patrz punkt 1 ;) ... podpowiadam - mają takie samo ID więc po co je oglądać ? ;) ... ale ok jak masz inny ważny powód to opisz - dodamy do propozycji uaktualnień na przyszłość w MkAvrCalculator

4. ------ zanim odpiszę na to pytanie to najpierw mała uwaga:

hmmm widzisz - (mam nadzieję, że mnie zrozumiesz) .... nie lubię malkontentów, dostaję gęsiej skórki na wszelkie

marudzenia, biadolenia, czepiania się (jak to oni sami często piszą)

tym bardziej do programu który jest praktycznie za darmo ... tzn w pełni za darmo dla 4 procków

czasem warto przemyśleć ton swojej wypowiedzi - czyli się po prostu nauczyć dyskutować - zamiast malkontencić.

Bo można byłoby to co piszesz po prostu ubrać w zadanie pytań, dyskusję, bo np czegoś nie rozumiesz albo może dobrze rozumiesz ale np masz wniosek racjonalizatorski, albo np masz pytanie jak tu w tym CZWARTYM, czy można zmienić lokalizację folderu

(więc proszę nie denerwuj się za ten mój wywód - ale mam nadzieję, że on wpłynie - na nasze (ale pewnie także z innymi użytkownikami naszego forum) lepsze dogadywanie się ok ? Bo naczelna zasada naszego forum to STOP MALKONTENTOM :lol:

a teraz odpowiadając na pytanie nr.4

Niestety użytkownik programu nie ma wpływu na lokalizację tego folderu, program go tworzy zgodnie z przykazaniem i pozwoleniem Microsoftu w jedynie słusznym folderze .... program po prostu przy starcie pyta się grzecznie windowsa o lokalizację folderu Moje Dokumenty - i później w nim tworzy potrzebne sobie do pracy foldery. Tak działa mnóstwo programów i pewni ci to nie przeszkadza - a z jakichś przedziwnych i niezrozumiałych dla mnie powodów przeszkadza ci - że MkAvrCalculator tworzy tam jakieś kocie foldery jak je nazwałeś ;) ....

wiesz - zawsze możesz zabronić tworzenia tych folderów w jakiś tam sposób i wtedy program nie będzie działać - i to wszystko

Myślę że zamiast biadolić - można po prostu używać innego lepszego oprogramowania bo na pewno takie jest - tylko pewnie jeszcze go nie znalazłeś ;)

PostNapisane: 5 lut 2014, o 21:10 
Użytkownik

1. Wydaje mi się, że znam różnice między układami z symbolem A i bez na końcu, dokumentacje ich jak i aplikacje migracyjne widziałem, o ID jest mi wiadomo napisałem o tym. Zapytałem tylko o idee umieszczania tych z literką A na liście wyboru w programie, skoro nie można ich użyć. Nie szukam tu na siłę problemu, tylko taki stan wydał mi się trochę mylący i mogący wprowadzać w błąd. Zobacz, z tego powodu że na liście są dwa procesory niejako takie same Atmega8 i Atmega8A, od razu rodzi się pytanie - jakie są tutaj różnice skoro to te same procki? Między innymi dlatego i ja się na tym złapałem i przyleciałem z tym na forum. Przyznaję że nie przeszperałem dokładnie wątków pod tym kątem, moja wina. Na swoją obronę dodam, że nie było moim zamiarem negatywne ocenianie tego programu bo uważam go za bardzo dobre i przydatne narzędzie, chciałem tylko coś zasygnalizować, coś co mogłoby zaoszczędzić pytań z tym związanych. Np na liście wyboru mógłby być mikrokontroler Atmega8 (Atmega8A)w jednej linii jako jedna pozycja. Oczywiście, jeżeli będę mógł komuś wyjaśnić różnice między oznaczeniem A i bez, to uczynię to.

2. Zgodnie z życzeniem

3. Mi chodziło tylko o informację o ID procesora nie wykrywanego przez program, a wybieranego z listy. Może źle to ująłem, ale chodziło mi bardziej o jakieś dyskretne miejsce z tą informacją, np w formie żółtej etykiety wyświetlającej to info jeśli zatrzymamy kursor na danym mikroprocesorze z listy. Pytasz o argumentację, hmm ciężko mi coś konkretnie zaproponować, była to raczej sugestia która może i faktycznie zrodziła się w czasie gdy zastanawiałem się nad tym co w pkt. 1, poza tym nie spotkałem jeszcze programu który oferowałby taką możliwość. Oczywiście jeśli uznasz to za zbędny bajer, a tym bardziej jeśli miało by Cię to kosztować spory nakład pracy to po prostu proszę zignorować ten postulat a ja obiecuję więcej do tego nie wracać.

4. Dziękuję za wyjaśnienie, nic a nic mi to nie przeszkadza, naprawdę zapytałem z czystej ciekawości. Grzebałem za tym na forum i nie znalazłem odpowiedzi, dlatego odważyłem się poruszyć temat z nadzieją, że zapobiegnie to w przyszłości tego typu pytaniom.

Mirku, co do sposobu mojej wcześniejszej wypowiedzi i formułowania pytań, to przepraszam jeśli zabrzmiało to jak bym czepiał się bez powodu, nie to było moim celem. Faktycznie masz rację mogłem postawić na proste pytania bez upiększania ich zbędnymi przymiotnikami. Obejrzałem kilkadziesiąt Twoich filmów-poradników i przeczytałem dziesiątki postów i już doskonale znam Twoje jak i całej tutejszej społeczności zdanie na temat malkontenctwa. Liczę że na moją obronę przemówi fakt, iż jestem tu od niedawna i odniosłem wrażenie bardzo przyjaznej, przyjacielskiej i miłej atmosfery, sądzę że dlatego mnie fantazja poniosła i pozwoliłem sobie na bardziej luźny ton. Forum bardzo przypadło mi do gustu i chciałbym zakotwiczyć tu na dłużej. Jeżeli mimo moich wyjaśnień i dalszych poczynań, uznasz że nie nadaje się do tej społeczności to oddam się do dyspozycji.

PostNapisane: 5 lut 2014, o 21:40 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Niestety użytkownik programu nie ma wpływu na lokalizację tego folderu, program go tworzy zgodnie z przykazaniem i pozwoleniem Microsoftu w jedynie słusznym folderze .... program po prostu przy starcie pyta się grzecznie windowsa o lokalizację folderu Moje Dokumenty - i później w nim tworzy potrzebne sobie do pracy foldery. Tak działa mnóstwo programów i pewni ci to nie przeszkadza - a z jakichś przedziwnych i niezrozumiałych dla mnie powodów przeszkadza ci - że MkAvrCalculator tworzy tam jakieś kocie foldery jak je nazwałeś ;) ....

Mi osobiście to przeszkadza zawsze, nie tylko w przypadku MKAVRCalculator ponieważ nie uważam że microsoft lub autor aplikacji wie ode mnie lepiej gdzie chciałbym mieć katalogi robocze aplikacji.
Prawdę mówiąc wolałbym mieć na to wpływ nawet jeżeli microsoft lub autor aplikacji uważa inaczej i to pasuje 99,9999% użytkowników. A już na pewno w przypadku aplikacji bez instalatora umożliwiającego odinstalowanie aplikacji bez pozostawiania po sobie śmieci porozrzucanych po całym dysku. Nie znaczy to automatycznie, że przestaję korzystać z aplikacji które tak robią. Nie muszę jednak być z tego bezkrytycznie zadowolonym. Co do pozostałych uwag kol. matw to się nie za bardzo z nimi zgadzam. Sygnantury procków są w DS'ach. Program rozpoznaje procek wyłącznie na potrzeby prawidłowego zaprogramowania procesora nie wnikając w to co do niego pakuje. Wg mnie robi to co do niego należy. Ale swoje śmieci powinien trzymać na swoim podwórku. Myślę, że sprawę uwag do programu mogłyby załatwić warunki licencji i użytkowania, których w paczce się nie doszukałem. A zapis "program jest jaki jest i używasz go na własną odpowiedzialność" załatwiłby większość "roszczeń" malkontentów.

PostNapisane: 5 lut 2014, o 21:42 
Moderator

matw napisał(a):
Zobacz, z tego powodu że na liście są dwa procesory niejako takie same Atmega8 i Atmega8A, od razu rodzi się pytanie - jakie są tutaj różnice skoro to te same procki?

no to powiem inaczej ... nawet nie wiesz ile miałem maili wcześniej - gdy nie było tych procków ;) ... co więcej, po różnych forach rozchodziły się plotki że MkAvrCalculator nie obsługuje tych procków z A ;) .... więc dodałem XML'e dla tych z A ... choć już ich nie poprawiałem i stąd te różnice w wartości niektórych domyślnych fusebitów które zauważyłeś ... tak tak ... XML'e od Atmela zawierają błędy w wielu prockach, które muszę w locie w trakcie odczytywania sygnatury poprawiać ... w efekcie końcowym - nadal mam maile albo pytania - tyle że teraz właśnie tego typu - a zapewniam cię że jest ich mniej ;)

matw napisał(a):
. Oczywiście jeśli uznasz to za zbędny bajer, a tym bardziej jeśli miało by Cię to kosztować spory nakład pracy to po prostu proszę zignorować ten postulat a ja obiecuję więcej do tego nie wracać.

nie to nie o to chodzi - po prostu widzisz - tak to już się fajnie mi dyskutuje - a pytanie o jakieś uzasadnienie potrzeby nie było tendencyjne - tylko właśnie - ja sobie zdaję sprawę, że często to co mi się wydaje niepotrzebne i nie zrobiłem w programie to innym może być potrzebne i gdy opiszą i mnie przekonają to wtedy (jak mogę to próbuję to wprowadzać w życie) .... a zatem tak jak mówię - spróbuj może podać jakieś argumenty ale takie praktyczne - a nie tylko takie - że tego nie ma inny program ... przekonaj mnie po prostu ;) nie mówię tego złośliwie - przysięgam ... to pomyślę nad wprowadzeniem ... ok ? .... bo sam pewnie wiesz że pracy to każda przeróbka wymaga - i tak tylko sobie - ciężko mi robić ... ok?

jeszcze ad.4) .... akurat to pytanie już miałem kilkakrotnie .... hmmm kiedyś w czasach Win XP to był zdaje się jakiś sztywny folder i gdzie indziej nawet może w folderze MkAvrCalculatora - ale niestety nowe pomysły Microsoftu co do praw w folderach wymusiły nie tylko na mnie posłuszeństwo i używanie domyślnych wskazanych przez microsoft folderów - może to i dobrze? ....

miałem wprawdzie jeden taki przypadek gdzie ktoś miał na prawdę z tego tytułu poważny problem bo program leżał jakoś na dysku sieciowym a odpalany był na Workstation Win2000 która nie miała żadnych praw zapisu lokalnie czy jakoś tak no i był ZONK jak się domyślasz ... a pomogłoby wprowadzenie takiej opcji - ale w końcu ten użytkownik po korespondencji uznał - że rzeczywiście to jest tak odosobniony przypadek że sam mi napisał żebym lepiej się zajął innymi pożytecznymi rzeczami w tym programie a on sobie poradzi inaczej ;)

matw napisał(a):
Jeżeli mimo moich wyjaśnień i dalszych poczynań, uznasz że nie nadaje się do tej społeczności to oddam się do dyspozycji.

Przestań, na prawdę kojarzę ciebie z forum jako bardzo fajnego użytkownika - i ja też przepraszam że troszkę się może poirytowałem ale proszę o wyrozumiałość - bo na prawdę - pomimo iż to wydaje się niektórym dziecinne (szczególnie tym zbanowanym już) ... to ja i wielu innych a widzę, że i ty również - jednak doceniasz tą atmosferę - gdzie można po prostu "inaczej" ;)

więc nie oddawaj się do dyspozycji - bo i tak dymisji nie przyjmę :lol:

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

perlon napisał(a):
Mi osobiście to przeszkadza zawsze, nie tylko w przypadku MKAVRCalculator ponieważ nie uważam że microsoft lub autor aplikacji wie ode mnie lepiej gdzie chciałbym mieć katalogi robocze aplikacji.

taaaak mi też to przeszkadzało i się sporo wkurzałem - ale zawsze po jakimś czasie człowiek (szczególnie jak już pisze soft pod MS Win) dla różnych userów - w tym takich których nie obchodzi co tam Microsoft nakazuje czy nie ;) to wiesz - po prostu trzeba się przyzwyczaić i jakoś idzie. Jak widać program działa i nie ma większych perturbacji ;)

Strefa czasowa: UTC + 1