Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lut 2025, o 23:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lut 2014, o 18:44 
Użytkownik

Tak sobie siedzę i patrzę jak wół w malowane wrota i nic nie przemawia do mnie :(

Otóż jest tak , jak zasilam ATB z USBASP to wszystko działa i nie ma problemu, natomiast jak chcę zasilać z Kabla USB to dioda od zasilania świeci się, a program nie działa ...... czyżbym jakąś zworkę przeoczył ?

A ta od zasilania jest ustawiona na USB.

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

No dobra doszedłem dlaczego .... Ale nadal dziwna sprawa jak jest podłączony USBASP i kabel USB z samym zasilaniem, to płytka ma zasilanie , a uC nie :| . Dlatego tym razem się pytam dlaczego ?

------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]

Czyżby USBASP trzymał procka w resecie ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lut 2014, o 19:09 
Moderator

Malutki_27 napisał(a):
Czyżby USBASP trzymał procka w resecie ?

to akurat nie od dzisiaj jest wiadome - że gdy masz podłączony USBASP do złącza KANDA , ale ma on z pupy wyjęty sznurek USB - to tak - oczywiście że trzyma procka w resecie ;)

odłącz USBASP od złącza KANDA i procek ożyje

taki efekt to kwestia konstrukcji usbasp a nie zestawu ATB

PostNapisane: 5 lut 2014, o 19:13 
Użytkownik

No właśnie też do tego doszedłem ;) A mogło być tak różowo ;) i zasilałbym sobie z zasilacza USB a programował przez USPASP ....
Ehhh ..... idę szukać zasilacza.

Dzięki :)

PostNapisane: 5 lut 2014, o 19:39 
Moderator

Malutki_27 napisał(a):
A mogło być tak różowo i zasilałbym sobie z zasilacza USB a programował przez USPASP ....

ale totalnie nie rozumiem ? ;) przecież tak można

po co zasilacz ?

można jednocześnie brać zasilanie z gniazda USB i programować programatorem USBASP ... w czym problem ?

toż ja tak na co dzień często działam ;)

może opisz dokładniej jaką masz końcepcję

PostNapisane: 5 lut 2014, o 20:24 
Użytkownik

Koncepcja miała być taka że mam podpięty zasilacz pod gniazdo USB, a programator pod Kanda .

I tak miałem podpięte wcześniej, ale niestety uC był trzymany w resecie ...

PostNapisane: 5 lut 2014, o 21:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wystarczy na USBASP zworką wyłączyć zasilanie układu programowanego a ATB ustawić na zasilane z USB.

PostNapisane: 5 lut 2014, o 22:00 
Moderator

Malutki_27 napisał(a):
Koncepcja miała być taka że mam podpięty zasilacz pod gniazdo USB, a programator pod Kanda .

hmmm zasilacz pod gniazdo USB ? sorki że tak dopytuję - ale po prostu jestem zdziwiony - albo czegoś nie rozumiem

dla mnie - zasilacz to się podłącza do złącza śrubowego aby zasilić przetwornicę i dopiero przetwornica daje +5V do ATB

wtedy ZAPEWNIAM cię że można podłączyć USBASP do gniazda KANDA i będzie śmigać wszystko jak talala

druga wersja

można do gniazda USB podłączyć zasilanie ALE Z GNIAZDA USB KOMPUTERA (!) ... tylko komputera :(

bo to +5V styka się z wyjściem +5V z USBASP - więc można nawet wtedy mieć podane zasilanie jakby i z USBASP i z gniazda USB z kompa (RAZEM) ;) i dzięki temu mamy większą wydajność prądową nieco dla zestawu - często tak robię

ale nigdy w życiu nie przewidziałem że ktoś podłączy jakiś zewnętrzny zasilacz do gniazda USB :( .... nie zrozum mnie źle - nie mówię że to jakiś BŁĄD ale na szybko nie potrafię ocenić skutków ... i musiałbym się zastanowić czy pod taką konfigurację nie przemyśleć inaczej jeszcze prowadzenia zasilania w ATB

---------------------------------

reasumując proponuję takie sposoby zasilania ATB:

1. albo zewn zasilacz na wejście przetwornicy i czerwona zworka na EXT
2. albo zasilanie +5V z gniazda usb z kompa kablem usb do gniazda USB w zestawie - i czerwona zworka na USB
3. albo zasilanie +5V z programatora USBASP (lub innego) przez gniazdo KANDA

4. albo zasilanie jednocześnie jak pkt.2 i w pkt.3 (mamy wtedy większą wydajność prądową z kompa)

ale nie inaczej - bo przynajmniej ja nie przewidziałem innych możliwości i jak coś to bardziej na własną odpowiedzialność

PostNapisane: 5 lut 2014, o 22:37 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
ale nigdy w życiu nie przewidziałem że ktoś podłączy jakiś zewnętrzny zasilacz do gniazda USB .... nie zrozum mnie źle - nie mówię że to jakiś BŁĄD ale na szybko nie potrafię ocenić skutków ... i musiałbym się zastanowić czy pod taką konfigurację nie przemyśleć inaczej jeszcze prowadzenia zasilania w ATB

Na podstawie przeprowadzonego doświadczenia mogę stwierdzić że się nic nie dzieje, jedynie uC jest w stanie resetu (przynajmniej tak mi się wydaje ).

Mirku, zapewniam cię że jak bym ci powiedział co kombinuję i jak ... to oberwałbym tak po łapach że przez tydzień bym się do klawiatury nie dotknął ;)

Albo nie, powiem ... aby był dowód jaki to świetny produkt :)

Otóż tym razem padło na silniczek krokowy, a ponieważ port USB nie ma takiej wydajności jaka mi była potrzebna i że z reguły jest ze mnie leniwy człowiek. To żeby za dużo nie kombinować ;) wymyśliłem sobie że pod złącze USB podłączę zewnętrzny zasilacz 5V o większej wydajności , a programował będę przez USBASP. Następnie zasilanie na ATB podepnę sobie z pinów zasilania do ULN-a i będzie oki ;) No ale okazało że płytka powstrzymała mnie przed takimi zapędami.

I teraz już wiesz dlaczego poszedłem szukać jakiegoś zasilacza ... ;)

Strefa czasowa: UTC + 1