Jakiś czas temu wspominałem o sterowniku Webasto w moim Autku
i stało się tak że mój sterownik przeprowadził się do innego pojazdu
mianowicie do VW T1 Ogórka z 54 roku gdzie ładnie się komponuje
z całością .
Niestety moje Webasto zostało pozbawione sterowania
a że nie chciało mi się już wymontowywać , a robienie starego sterownika
było bez sensu --- trzeba iść ku nowemu
W związku z czym postanowiłem dzisiejszy nudny dzień poświęcić na stworzenie nowego
po wielu przemyśleniach wybór padł na zrobienie czegoś z LCD , i pasującego do miejsca
na przyciski w konsoli
hmm no tak ale każdy LCD będzie za wielki ... w zaślepce jest raptem 26x38mm ....
no ba ciasno ..... trzeba szukać nowego miejsca .... więc pełen frustracji
dreptałem tam i z powrotem po warsztacie trzymając w palcach zaślepkę przycisków
Nagle przyszło olśnienie .... przecież parę miesięcy wcześniej robiłem jakieś smiechowe sterwoniki
czasowe dla jakiejś tam firmy ... zamawiałem do nich takie śmieszne LCDki sementowe z ikonkami i zegarem
w firmie Winstar ... kilka gdzieś się walało jeszcze .... no to dawaj do lochów i poszukiwania , po godzinie
wygrzebałem 3 sztuki z czego 2 uszkodzone
ale jeden całkiem całkiem
Po następnych 10 minutach poszukiwań sterownika do LCD okazało się ze niestety brak ....... czyżby nici z planu ??
Nie nie do końca przecież wszędzie pełno kociej ATmegi169PV , która zawiera w sobie sterownik LCD
uradowany zabrałem się za robienie PCB pasującej w zaślepkę :
I tym sposobem sterownik gotowy , ale jeszcze bez modułu wykonawczego na przekaźnikach i z podtrzymaniem zegara.
płytka wymielona w laminarce
i zabezpieczona zielonym lakierem VC66
Układ jest sterowany z 4 przycisków wciśniętych pod LCD mamy tam od Lewej SET - UP/DOWN - OK
oraz klawisz RESET na dole po LEWEJ (konieczny) , W zasadzie to taki sobie TIMEREK wykorzystujący wbudowany RTC
z separowanym KWARCEM zegarkowym widocznym nad LCD
Układ pracuje jako Zegarek 24h z dokładnością 1s , Wyświetla datę i dzień tygodnia oraz pracuje z 2ma DS18B20 ,
umożliwia sterowanie 2ma urządzeniami niezależnie gdzie dla:
1. Ustawiamy profil czasowy czyli można o zadanej godzinie włączyć i o zadanej włączyć
2. Profil temperaturowy gdzie ustawiamy temperaturę załączenia i temperaturę wyłączenia sterowana 1 z ds18b20
Jako zabezpieczenie zastosowałem właśnie drugi DS18B20 który mierzy temperaturę w okolicy Webasto i po przekroczeniu progu 85st na wlocie
jest gaszone , dodatkowym zabezpieczeniem jest temperatura graniczna webasto nie uruchomi się automatycznie mimo programu, jeśli temperatura
w kabinie i okolicy webasto nie jest co najmniej na poziomie -2st , dodatkowo ustawiona temperatura w kabinie podczas pracy Webasto nie może być większa od 20st . Ponadto układ będzie utrzymywał działanie nawiewu po wygaszeniu webasto do spadku temperatury w okolicy webasto
o 20st co zabezpieczy przed gromadzeniem się ciepła w przewodach doprowadzających .
Program napisany w AVRGCC zajmuje 55% pamięci .
Po uporządkowaniu zamieszczę schematy i wsad do procesora , układ idealnie pasuje w zaślepkę teraz muszę ja po docinać
do wykonania pozostało tylko:
Podtrzymanie bateryjne zegara i płytka wykonawcza z przekaźnikami .