Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 sty 2025, o 23:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 sty 2014, o 10:55 
Użytkownik

Odarazu zaznaczam ze nie chodzi mi o sam mkavr kalkulator tylko o
resetowanie sie komputera w momencie gdy rx i tx jest podlaczona do mikrokontrolera .

Mam stary kabel o siemensa do komunikacji przez TTL z Ic w momencie kiedy chce z resetować mikrokontroler
programem (mk) wiesza sie caly komputer i robi sie niebieski ekran .
Czytająć na el. temat Mirka "odkryłem ameryke" na moją bolączke
cyt:
Cytuj:
poniżej schemat uproszczony do takiego bootloadera - oczywiście nie jest to jakieś oddzielne urządzenie - ale prawie każdy procek u mnie ma jakąś komunikację z PCtem przez RS232 . Wystarczy tylko jak widać podpiąć linie TxD, RxD a na dodatek sygnał DTR, który program na PC używa do zresetowania na chwilkę procka żeby wystartował bootloader w środku

i tu moje pytanie czy mógłbym sie jakoś wspomóc w moim problemie podpinajać linie DTR do ic i MkAvr Kalkulator resetwoał by mi procesor ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 sty 2014, o 15:13 
Użytkownik

wdze ze to wiedza tajemna .
poszperałęm troszke i znalazlem taką informacje ze mk avr calculator uzywa do resetowania lini RI_I ring indicator czyli
jak z swojego PL2303 podłącze do reset pin RI to mk zresetuje mi procka bez wywalania systemu ??

PostNapisane: 21 sty 2014, o 15:28 
Moderator

DominikN napisał(a):
jak z swojego PL2303 podłącze do reset pin RI to mk zresetuje mi procka bez wywalania systemu ??

MkAvrCalculator nie zresetuje procka przez RI poprzez przejściówkę PLxxx ... potrafi to zrobić TYLKO i wyłącznie przez FT232R ...

PostNapisane: 21 sty 2014, o 15:37 
Użytkownik

aha czyli nici z tego ? nie ma mozliwosci aby powiadomic jakos rs ze wlasnie jest avr resetowany i ma nie pchac nic do niego w tym czasie
w sumie mialem nadzieje ze tu czip nie ma znaczenia ze mk i tak wysyla jakiś sygnał na tą linie i wystaraczy sie podpiąć

Juz sam nie wiem dlaczego mi wiesza system jak uzyawam mk aby zresetować

PostNapisane: 21 sty 2014, o 15:49 
Moderator

No dlaczego się system wiesza to nie jestem w stanie podpowiedzieć ale z drugiej strony - program próbuje przez drivery niskopoziomowe dostać się (pogadać) z FT232 ... i tu być może napotyka na jakąś ścianę .. albo driver systemowy od PLxxx robi fikołka ... tego nie wiem

to że robię to tylko przez ft232 wynika tylko z tego że używam tylko ft232 do takich potrzeb

PostNapisane: 21 sty 2014, o 16:47 
Użytkownik

moze wynikac to ze moze nie łacze te obydwie linie gnd ?
mam poprostu obcietą wtyczke wybebeszone kable rx ,tx i chyba gnd (10)
topic4151.html#p49312

przy łaczeniu z avr podpinam zgodnie z przeznaczeniem (rx tx gnd) , wgryawm program w eclipse odpalam terminal i ogldam wyniki aby odswierzyc
klikam na sprawdz podlaczony avr w (mk avr) i tu nastepuje crash .
to jest moja 2 teoria (wcale nie zwalam winny na (mk avr) ale moze w tym momencie program skanuje porty com i dochodzi do konfilktu .

PostNapisane: 21 sty 2014, o 16:51 
Moderator

ja bym taką teorię to sprawdził np na innym kompie albo chociaż na virtualnej maszynie ...

już nie wspomnę o tym że łączenie MAS to PODSTAWA

PostNapisane: 22 sty 2014, o 13:56 
Użytkownik

zajrzałem jeszcze raz do srodka i wydaje sie wewnetrznie gnd jest połaczone na pcb a na zew. wychodzi tylko jeden przewód z gnd czyli w tym miejscu mam dobrze
zrobiłem test na virtualnej maszynie ( virtual box ) z wółdzieleniem sprzetowego portu , po godzinnej zabawie wydaje sie ze wszystko dziala dobrze moim zdaniem sterownik wbudowany w system w7 jest zbugowany
tzn. nie ten ktory jest dostarczany do Pl2303 tylko sterowniki .sys z windowsa . podobno jest problem z buforowaniem danych .
Pozostaja mi 2 wyjscia przejsc na linux , bo niestety innego starszego systemu nie posiadam ze stajny m$ , albo kupic przejsciówke na ft . .

I tu problem , mk avr nie ma na linuxa :) szkoda moze sie pan zastanowi nad jakąs mozliwoscią w tym kierunku ?

PostNapisane: 22 sty 2014, o 14:07 
Użytkownik

DominikN napisał(a):
I tu problem , mk avr nie ma na linuxa :) szkoda moze sie pan zastanowi nad jakąs mozliwoscią w tym kierunku ?

z tego co Mirek wielokrotnie pisał to na linuksa go nie przeportuje. Ale z dobrych wieści były też takie głosy, że podobno
działa w WINe.

PostNapisane: 22 sty 2014, o 14:11 
Moderator

Cytuj:
tzn. nie ten ktory jest dostarczany do Pl2303 tylko sterowniki .sys z windowsa . podobno jest problem z buforowaniem danych .

idziesz powolną niestety drogą - uczenia się na własnych błędach i po drodze dlatego czasem wyciągasz niewłaściwe wnioski

jakbyś poczytał chociażby to forum ... wystarczy poszperać z hasłem w postaci symbolu tego scalaka kociego PL2303 to byś znalazł mnóstwo postów o tym jakie są z nim problemy ... i porady że warto przejść na FT232R a wtedy RAZ na ZAWSZE ma się porządną przejściówkę która zawsze działa

zresztą to nie są opinie o tym kocim scalaku tylko na naszym forum ...

więc to nie jest tak że drivery spod vin7 są jakieś kocie ... albo jeszcze lepiej że trzeba przejść na linux zaraz koniecznie bo i tam się wpakujesz z tym scalakiem po uszy

kup sobie FT232R - ma wprawdzie mały raster - ale raz się postarać - do tego TYLKO 2-3 kondesnatorki, gniazdo USB i goldpiny - to wsio - a przejściówka będzie śmigać po wsze czasy - gra warta świeczki pod każdym względem.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

DominikN napisał(a):
mk avr nie ma na linuxa szkoda moze sie pan zastanowi nad jakąs mozliwoscią w tym kierunku

Na 100% się nie zastanowię - bo linuxa nie znam i już nie poznam a to powoduje że nic nie jestem w stanie na niego napisać niestety ... dość często to powtarzam....

Za to jak kolega wyżej pisał - jest sporo ludzi, którzy ponoć odpalają jakoś MkAvrCalca na linuxie - ja nawet nie mam pojęcia jak - a są o tym nawet w necie poradniki ;) tzn jak odpalić ten program na linuxie - oczywiście nie mojego autorstwa bo jestem noga z linuxa jak mówiłem wyżej

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 22 sty 2014, o 14:16 

Można też wydłubać gotową przejściówkę z kabla USB to RS232 Digitusa, też chodzi na FTDI ;).

PostNapisane: 22 sty 2014, o 18:46 
Użytkownik

wiem , wiem ze mozna kupic FT232R , ale jakoś juz taki jestem ze to co znajde to próbuje uzywać , jak narazie nie stwierdziłem takich problemów z tym
moim kabelkiem na wirtualnej maszynie wiec bede sobe sporadycznie uzywając rs uzywał linuxa , a miedzy czasie przy ktoryms zamowieniu z internetu zdecyduje sie na przejsciówke na ft232r lub kupie czip spróbuje sie pierwszy raz z smd .

rezasurmar napisał(a):
Można też wydłubać gotową przejściówkę z kabla USB to RS232 Digitusa, też chodzi na FTDI

wszystkie kabelki przejzane w domu nie stwierdziłem takowej :D

PostNapisane: 23 sty 2014, o 19:49 
Użytkownik

Oryginalna PL2303 daje rade z roznymi PLCkami, kasami fiskalnymi itd. Niestety bardzo latwo trafic na kiepska podrobke i podejrzewam, ze z taka mozesz sie borykac.

Domyslam sie ze nie posiadasz zestawu ATB skoro usilnie szukasz jakiegos rozwiazania. W ATB masz FTka ktory hula az milo. Po co sobie zycie komplikować?

Sent from my mobile.

Strefa czasowa: UTC + 1