Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 22:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sty 2014, o 12:16 
Nowy

Witam mam ten błąd co w temacie wiem że to źle podłączone przewody ale sprawdzałem 10 razy i nie mogę znaleźć błędu.
Moje podłączenie
Obrazek
schemat jest tutaj
http://s.xn--wicek-k0a.pl/majsterkowo.pl/uploads/2012/06/podlaczenie-programatora-icsp-z-opisem.png
Wszystko sprawdzałem miernikiem i niby jest dobrze.
Dziękuje.

Ostatnio edytowano 20 sty 2014, o 12:20 przez braders, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 sty 2014, o 12:20 
Moderator

proponuję DOKŁADNIE obejrzeć ten poradnik:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html

bo to co porobiłeś na tej stykówce woła co nieco o pomstę do nieba :(

PostNapisane: 20 sty 2014, o 12:27 
Nowy

Wszystko jest podłączone jak w tym linku co mi wysłałeś.
Mam takie pytanie czy muszą być obydwie masy podłączone?

PostNapisane: 20 sty 2014, o 12:31 
Użytkownik

Ja bym dodał co najmniej kondensatory na zasilaniu 100nF ceramika + elektrolit 1-10uF i rezystor na pinie reset z 10k do VCC

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

A jakim programem i programatorem próbujesz się podłączyć do tego scalaczka. (podejrzewam że to attiny 2313 bo tego też nie podałeś)

Ostatnio edytowano 20 sty 2014, o 12:38 przez kurnachatka, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 sty 2014, o 12:36 
Użytkownik

Tak, wszystkie kasy i zasilania lepiej podłączyć. Jeśli nie hula, to może podłącz zewnętrzny kwarc z kondensatorami 22pF

PostNapisane: 20 sty 2014, o 12:41 
Moderator

braders napisał(a):
Mam takie pytanie czy muszą być obydwie masy podłączone?

Powiedz mi panie kolego - skąd w ogóle u ludzi biorą się takie pomysły ?

- czy masy mają być połączone ?

toż to PODSTAWA - PODSTAWA PODSTAW ..... no jak można mas nie połączyć dwóch układów i spodziewać się że coś będzie działać :(

więc nie pisz że masz wszystko podłączone tak jak ja pokazuję w poradniku do którego ci link dałem bo po prostu .... no nie - sorki ale to masakra troszkę :(

teraz może zrozumiesz dlaczego usunąłem ten link do poradnika który podałeś - może po prostu postaraj się zmienić źródło z którego się uczysz - bo będzie coraz gorzej niestety :(

i na prawdę - zamiast obawiać się że ten poradnik do którego ci link podałem trwa zbyt długo i szkoda oglądać tyle czasu to pomyśl - raz poświęcisz ten czas a ile procków mnie spalisz ;)

PostNapisane: 20 sty 2014, o 12:59 
Użytkownik

Poza tym tak jak Mirek w poradniku mówi, że stykówki są różne więc może po prostu trzeba je na środku przewodami złączyć bo vcc może nie dochodzić do nóżki mikrokontrolera. Wszystko zależy jaką masz wersję stykówki. Z tego pająka co utworzyłeś na stykówce tak mi się właśnie wydaję, że to vcc może być źle podłączone!

PostNapisane: 20 sty 2014, o 13:31 
Użytkownik

Sprawdziłeś wogóle czy masz napięcie na procesorze przy podłączonym USBasp?

Druga sprawa używasz do takiego połączenia przewodów tego typu to prosisz się sam o problemy. Upewnij sie 3 razy czy każdy sygnał jest doprowadzony od miejsca w stykówce w która wchodzi złącze kanda po nóżkę procka. Poza tym pamiętaj o rezystorze na pinie RESET

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mikrokontroler-prawidowe-zasilanie.html

PostNapisane: 20 sty 2014, o 13:39 
Użytkownik

Wilu88 napisał(a):
...używasz do takiego połączenia przewodów tego typu to prosisz się sam o problemy.

A co z nimi jest nie tak? Z ciekawości pytam, bo sam ich czasem używam na stykówce...
Wcześniej w ogóle używałem kabelków ze skrętki, ale tam to dopiero była masakra, bo drucik był o mniejszym przekroju i czasem nie wiadomo kiedy wypadały. Te są raczej OK, chyba, że o czymś nie wiem ;)

PostNapisane: 20 sty 2014, o 13:41 
Użytkownik

Są strasznie długie i łatwo ruszyc taki kabel i spowodować brak połączenia. Ciężko mi stwierdzić jaki przekrój ma drut i czy nie jest za mały-za duży do otworów. najlepiej kupić zestaw gotowych zworek do płytki stykowej

PostNapisane: 20 sty 2014, o 16:46 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
Powiedz mi panie kolego - skąd w ogóle u ludzi biorą się takie pomysły ?

- czy masy mają być połączone ?

toż to PODSTAWA - PODSTAWA PODSTAW ..... no jak można mas nie połączyć dwóch układów i spodziewać się że coś będzie działać

więc nie pisz że masz wszystko podłączone tak jak ja pokazuję w poradniku do którego ci link dałem bo po prostu .... no nie - sorki ale to masakra troszkę

Mi nie chodzi czy trzeba połączyć attine "2313" z programatorem bo tyle to ja wiem,
tylko w tym linku co wstawiłeś w pierwszym poście były zaznaczone dwie masy z wyjścia kanda i zastanawiam się czy obydwie muszą być podłączone?

PostNapisane: 20 sty 2014, o 16:57 
Użytkownik

Dwóch GND z gniazda kandy nie potrzebujesz wystarczy jedna. Sprawdziłeś czy masz napięcie 5V na pinach VC i GND w mikrokontolerze?

PostNapisane: 20 sty 2014, o 17:53 
Moderator

braders napisał(a):
bo tyle to ja wiem,
tylko w tym linku co wstawiłeś w pierwszym poście były zaznaczone dwie masy z wyjścia kanda i zastanawiam się czy obydwie muszą być podłączone?

tak i masz rację - ty to wiesz - ale tak zadajesz pytanie że inni mogą nie wiedzieć prawda ?

oczywiście teraz już wiedząc precyzyjnie to co ty wiesz - mogę podpowiedzieć też precyzyjnie że nie trzeba podłączać tych dwóch pinów masy - ale TEŻ O TYM WYRAŹNIE MÓWIĘ W PORADNIKU do którego link ci podałem a podejrzewam że jednak nie chciało ci się go obejrzeć w całości ? zgadza się ? ;) tak szczerze powiedz

PostNapisane: 21 sty 2014, o 10:18 
Nowy

Pewnie wiecie ze nie ocenia się książki po okładce.
Więc dlaczego jak widzicie błąd "rc=-1" to zaraz musi być wina osoby składającej układ.
Przepatrzałem pół tego forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, męczyłem się z tym pięć dniu podłączałem dwa procki i nic nie pomogło więc napisałem na forum pełen nadziei że ktoś mi podpowie coś.
A tu spotkałem się z opisem sposobu podłączania płytki stykowej, dowiedziałem się że nic nie umiem.
Tak to wy nie zachęcicie osób do programowania.
Wstawiam wam tu kilka zdjęć i sobie poszukajcie co było nie tak.

ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 21 sty 2014, o 10:34 

Kolejny pan foch, PMSa masz czy jak.

Pierwszy post, pierwszy układ na zdjeciu, brak filtracji, brak rezystora 10k na resecie.
Po drugie często płytki stykowe nie mają połączenia na środku w przypadku szyn zasilania ty zworek nie masz założonych, na zdjęciu nie widać z której strony wchodzi zasilanie na płytce.
Szklane kule wyszły z fusów wróżyć nie umiemy.
Standardowym problemem przy RC=-1 są problemy z połączeniami, skoro przepatrzałeś pół forum, to może nie te pół? albo trzeba było czytać, a nie przepatrzeć ;).

Sam walczyłem z RC=-1 na początku przygody z ATB, 99% problemów jest z winy połączeń 1% wina źle zainstalowanych sterowników, wpiętego jeszcze jednego FTDI do USB. Wszystko zostało już opisane.
Po za tym tematów z RC=-1 jest na pęczki, przeczytaj je, a zobaczysz że zostało już wszystko powiedziane co trzeba zrobić w tym wypadku.

PostNapisane: 21 sty 2014, o 10:35 
Moderator

braders napisał(a):
Więc dlaczego jak widzicie błąd "rc=-1" to zaraz musi być wina osoby składającej układ

A jak myślisz ? skąd wiemy ?

wiemy bo tak jest w 99,99% przypadków ... poza tym opisałem przyczyny ba! omówiłem w poradniku video ... a ty nawet nie raczysz obejrzeć i jeszcze się dąsasz ?

jeśli masz tu strzelać takie fochy i występować z pozycją roszczeniową - to lepiej od razu zmień forum - skoro uważasz że ty jesteś nieomylny, że wszystko dobrze zrobiłeś, że każda uwaga cię obraża ... daj żesz pan spokój

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

braders napisał(a):
Wstawiam wam tu kilka zdjęć i sobie poszukajcie co było nie tak

tylko dlatego że jesteś nowym użytkownikiem to za takie "coś" nie dostaniesz od razu bana na forum ... liczę że się zmienisz jeszcze ... albo będziesz miał na tyle (jakieś minimum honoru) że sam zmienisz sobie forum ....

PostNapisane: 21 sty 2014, o 10:44 
Użytkownik

Co do programatora to z tego co pamiętam środkowa zworka to SLOW SCK. Używasz mkavrcalculatora? jeśli tak to zaznacz w programie SLOW SCk i ściągnij ta zworkę z programatora.

PostNapisane: 21 sty 2014, o 12:32 
Nowy

Mówicie że w 99,9% to wina podłączenia ale zawsze zostaje 0,1%.
Żeby nie było zakupiony programator miał w komplecie kabel kanda który ma odwrotnie końcówki założone "sam się dziwię że coś się nie spaliło".
Jak to by była wina moja to na pewno bym się przyznał.
W wszystkich poradnikach pisze że to bardzo mało prawdopodobne dlatego wierzyłem że wszystko jest poprawnie podłączone.
Morał jest taki żeby nie upierać się przy jednej odpowiedzi.
A jeśli chodzi o filmy to na pewno obejrzę tylko zrozum że nie mam tyle czasu na razie.
A jeśli chodzi o brak filtracji to na pierwszym układzie była ale nie działało więc znalazłem ten schemat i tak podłączyłem.

PostNapisane: 21 sty 2014, o 12:44 
Moderator

braders napisał(a):
Morał jest taki żeby nie upierać się przy jednej odpowiedzi.

Wiesz co a ty dalej nie rozumiesz - a dlaczego nie rozumiesz ?

bo nie obejrzałeś poradnika - powiem brutalnie teraz (przepraszam) a co mnie to obchodzi że nie masz czasu oglądać - to nie oglądaj ...

masz 100% racji - aż dziw że się coś nie spaliło w takiej sytuacji .... więc nie oglądaj, nie słuchaj porad ... SPALISZ kilka razy procka albo kompa to wtedy dopiero pójdziesz po rozum do głowy pewnie i okaże się - że mniej by kosztowało obejrzeć 2 godziny poradnika niż spalić coś i stracić kupę czasu. To super przykład określenia

"Mądry polak po szkodzie"

idąc dalej - to że był odwrotnie kabel zarobiony to czyja to wina ? podpowiadających tu osób ? żarty sobie robisz - z takim podejściem jeszcze długo będziesz palił i palił i tracił czas

w podpowidziach masz WYRAŹNIE ....

rc=-1

GŁÓWNY POWÓD TO ZŁE POŁĄCZENIA

więc co to było ? ktoś miał wskoczyć ci do domciu i kabel miernikiem przedzwonić ?

a to PODSTAWA PANIE KOCHANY - i jestem w SZOKU ŻE się tak miglancujesz od obejrzenia video poradnika bo właśnie w tym poradniku MÓWIĘ DOKŁADNIE O TYM .... rozumiesz to ? I myślisz że jak wejdzie kolejna 1000000 osoba początkująca, która "oooo matko nie ma czasu obejrzeć" to od nowa wszyscy będą ci usłużnie co ? no właśnie co robić

więc to JEST TWOJA WINA W 100% .... bo gdy coś nie zadziała to się bierze w łapki miernik i bada przejścia sygnałów ISP pomiędzy pinami procka w programatorze a pinami procka na stykówce twojej - miałbyś OD RAZU rozwiązanie

ale w tym przypadku w poradniku jest podany (uwierz mi) jeszcze PROSTSZY sposób dzięki któremu doszedłbyś że masz zonka z kablem - chodzi o pewne proste sprawdzenie napięcia - ale sorrrry nie będę od nowa tutaj robił translacji słownej poradnika bo zajęłoby to z piętnaście stron forum

i pewnie też być napisał -

wybaczcie mi ale nie che mi się tyle czytać

macie tu zdjęcia i sami sobie sprawdźcie co nie działa

------------------------------

zapamiętaj - takie podejście tępimy na tym forum od samego początku - to jest forum nie tylko dla tych, którzy chcą pomagać a jest ich wielu sam widzisz - ale też dla tych, którzy chcą się uczyć i przede wszystkim dla tych którzy wiedzą że popełniają błędy i to nie jest wstyd

albo się tego nauczysz i zostaniesz z nami albo już mówiłem co możesz innego zrobić

reasumując swój morał możesz włożyć między bajki .... to tyle

PostNapisane: 21 sty 2014, o 12:59 
Użytkownik

Cytuj:
Żeby nie było zakupiony programator miał w komplecie kabel kanda który ma odwrotnie końcówki założone

Czyli co to Twoim zdaniem znaczy?
Bo według mnie w 100% wypełnia to:
Cytuj:
Standardowym problemem przy RC=-1 są problemy z połączeniami

Czyżbyś tego nie rozumiał? A że nie stykówce tylko na kablu. Tak czy inaczej to
jest złe połączenie

PostNapisane: 21 sty 2014, o 16:18 
Nowy

Ją to wiem tylko nie spodziewałem się tego, ufałem że kupione będzie dobre.

PostNapisane: 21 sty 2014, o 16:28 
Moderator

braders napisał(a):

Jakby się wszyscy spodziewali błędów i miejsc gdzie one wystąpią to myślisz że potrzebne byłyby książki, poradniki, telewizja, internet itp ? ;) masakra

bardziej upartego człowieka nie widziałem .... to jest proste do sprawdzenia - a świadczy o tym już błąd rc=-1 ... tylko ...

tylko trzeba chcieć się uczyć ... a ty widzę masz troszkę wstręt do tego ... tym bardziej, że wszyscy ci od początku TRĄBIĄ - tak to trzeba powiedzieć - a ty odpowiadasz że nie masz czasu ... albo że nie spodziewałeś się .... Pomyśl trochę na przyszłość jak traktować osoby, które starają się pomóc i pochylić się nad materiałami które ci podsuwają - bo dzięki nim już po pierwszym poście wiedziałbyś co się dzieje ...

policz sobie teraz ile godzin minęło od czasu założenia wątku do znalezienia tak banalnej i typowej przyczyny ..... i co ? mniej ich wychodzi niż poradnik video ? takie pytanie retoryczne

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

braders napisał(a):

może teraz zrozumiesz - że takich tematów jest 99,99% nie tylko na naszym forum ... tylko ludzie o wiele szybciej teraz po moim poradniku (bo chce im się poświęcić czas) szybciej sobie z tym radzą niż ty ...

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

braders napisał(a):
Więc dlaczego jak widzicie błąd "rc=-1" to zaraz musi być wina osoby składającej układ.

I teraz już chyba wiesz skąd to wiemy - bo pokazałeś najlepszy przykład dlaczego.

Zamykam ten wątek - i przemyśl dobrze dalsze działania i podejście na naszym forum ok ? to taka moja gorąca prośba ...

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1