Programator jest bardzo podobny (konstrukcyjnie) do AVT988, z którym mam też wiecznie problemy, FTDI, który znajduje się na wejściu i tworzy wirtualnego com-a, potrafi wylatywać, praktycznie co każde podłączenie do USB.
Na początek, spróbuj go wykryć samym AVR-studio 4, sprawdź, w menadżerze urządzeń, pod jakim comem ci się ustawia. Można go też spróbować załadować na nowo wsadem z KITu 5125 (to też STK500v2, chyba najbardziej stabilny), za pomocą programu Mprog, służącego do programowania chipów FTDI, mogę podesłać, gotowy wsad, do tego FTDI. Częstym problemem, jest też, w przypadku podłączania telefonów, BT do komputera i instalowania sterowników Noki, HTC itp. które też, tworzą wirtualne COMy, przez co praktycznie numeracja od COM1 do COM16 jest zajęta, wtedy też się będzie gryzło z programatorem.
Po za tym AVR studio praktycznie zawsze jest dla mnie wyrocznią, zawieszenia się programatora. Po drugie jest coś takiego w opcjach jak ISP Frequency w zakładce Main, programatora STK500 w avr studio 4, trzeba ustawić mniejszą częstotliwość, bo domyślnie ustawione procesory z zegarem RC 1Mhz nie chcą działać na częstotliwościach wyższych niż 4.00kHz, nie wiem czym to jest spowodowane, ale ja zawsze ustawiam, na początku najniższą częstotliwość ISP, potem zmieniam fusy na jakie potrzebuje i odpowiednio zwiększam częstotliwość, czasem nawet do maksymalnej.
|