Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 21:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ITHouse
PostNapisane: 4 sty 2014, o 14:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam ,jakiś czas temu postanowiłem stworzyć własny system alarmowy , projekt z dnia nadzień się rozrasta , w czasie kiedy kończę PCB i będę wysyłał do zakładu , zrobiłem sobie przerwę w projektowaniu PCB i napisałem program w Delphi (program obecnie nie jest jeszcze skończony ) do komunikacji z centralą ,jako uC do testów wykorzystałem Atmega128 taktowana 14.7456Mhz na PCB testowej wraz z pamięcią zewnętrzną SRAM 128k . Poniżej filmik z działania .

(poprawiłem link do film tak aby wyświetlał się bezpośrednio na forum - Sonix)

Pisanie jednocześnie programu na PC oraz na uC jest naprawdę świetne w tym przypadku . Bardzo ułatwia to pracę .
Oprogramowanie na uC pisane oczywiście w Gcc.

Prezentacja może troszkę przedwczesna ,ale co tam ;) To mój pierwszy program w Delphi :D

Pozdrawiam w nowym roku !!

Tytuł: Re: ITHouse
PostNapisane: 4 sty 2014, o 15:01 
Użytkownik

Bardzo fajnie to wygląda, prawie jak Dloadx Satela :) Jak możesz zapodaj parę szczegółów, myślę, ze wiele osób może to zainteresować :)
Pozaprawiam

PostNapisane: 4 sty 2014, o 15:12 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

aaa tak ,zapomniałem o szczegółach systemu :)

W załączniku jeszcze nie ukończone PCB

Na płycie :
64 wejścia (NC,NO,EOL,2EOL,3EOL)
16 wyjść OC 1.5A (w programie jest odczyt napięcia i prądu z każdej gałęzi , oraz ustawiany limit max prądu wyjściowego po którym zostanie wyjście przełączone w stan przeciążenia i odłączone)
16 wyjść OC 100mA
SIM900
moduł WIFI RN171 (świetna zabawka swoją drogą)
CC1000 do łączności bezprzewodowej - projektowanie tego fragmentu PCB bardzo ułatwia Altium :)
Magistrala CAN dla manipulatorów
Magistrala RS485 dla ekspanderów
USB / RS232 do łączności z PC
16 wejść dla czujników DS18(B)(S)20-22
Zasilacz impulsowy 2x5A
Regulowane ładowanie dla 2 akumulatorów żelowych
Pamięć SRAM 512Kb
4 pamięci Dataflash
Układ RTC

co do samego systemu :
16 partycji
64 strefy
255 pomieszczeń każde po 8 flag sterujących (światło ,temperatura itp)
rozbudowa do 256 wejść / wyjść ,64 czujników temperatury , jako kolejny moduł wykonam manipulator na STM + LCD dotykowy oraz stację pogodową .

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 4 sty 2014, o 16:30 
Użytkownik

Witam,
kolego bardzo ciekawy i dość rozbudowany projekt :D
Interesuje mnie jak rozwiązałeś poniższą funkcjonalność?
"16 wyjść OC 1.5A (w programie jest odczyt napięcia i prądu z każdej gałęzi , oraz ustawiany limit max prądu wyjściowego po którym zostanie wyjście przełączone w stan przeciążenia i odłączone)"
Chodzi głównie o wykrywanie przekroczenia prądu ??

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 4 sty 2014, o 16:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

W każdym wyjściu jest umieszczony układ INA138 mierzący prąd po stronie wysokiej , ADC dokonuje pomiaru na płycie w około 200 punktach razem z wejściami ,więc wykrycie przeciążenia odbywa się programowo :) , dodatkowe zabezpieczenie to tranzystor PNP zwierający bramkę w przypadku zwiększonego spadku napięcia pod czas jego przeciążenia .

PostNapisane: 4 sty 2014, o 16:55 
Użytkownik

Ok dzięki za wyjaśnienie :d
Co do zabezpieczenia to domyślam się, że chodzi o coś w ten deseń
Obrazek
Myślałem, że jest tylko programowo :)

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 4 sty 2014, o 17:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Hmm ,dokładniej tak :

Obrazek

:)

PostNapisane: 4 sty 2014, o 17:16 
Użytkownik

Hmm tylko, że to co pokazałeś to nie jest OC :)

PostNapisane: 4 sty 2014, o 17:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

OC o wydajności 100mA jest wg schematu który podałeś ;)

PostNapisane: 4 sty 2014, o 18:04 
Użytkownik

rafik napisał(a):
64 wejścia (NC,NO,EOL,2EOL,3EOL)

Wejść do uP jako analogi?
rafik napisał(a):
W każdym wyjściu jest umieszczony układ INA138 mierzący prąd po stronie wysokiej , ADC dokonuje pomiaru na płycie w około 200 punktach

stosujesz tu multipleksery czy kilka zewnętrznych układów ADC?

PostNapisane: 4 sty 2014, o 18:12 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

korzystam z 6 kanałów adc w uC ,wszystko jest multipleksowane

PostNapisane: 4 sty 2014, o 20:50 
Użytkownik

Bardzo fajny i duży projekt!!! Czyli Satel, może się już bać:) Centralkę robisz czysto hobbystycznie czy zamierzasz ją seryjnie produkować? Testowałeś już ja? Jak rozumiem, dopiero wytrawiasz płytkę i jesteś przed pierwszymi testami?

Jak będą wyglądały szyfratory? Czy jeszcze nie masz ich zaprojektowanych?

PostNapisane: 4 sty 2014, o 21:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Centralka to projekt hobbystyczny ,coś w rodzaju dodatku do portfolio ;) , nie planuję seryjnej produkcji ,raczej skupię się na wykonaniu kilku płyt więcej dla znajomych .Okolicę lutego już powinienem składać zamówienie na pcb do firmy . Obecnie testuję oprogramowanie na pcb z allegro umieszczając na niej elementy potrzebne do zalątku oprogramowania i napisania protokołu do komunikacji między centralą a PC. Sporo testów odbywa się na etapie samego projektowania PCB , przydatne tu jest Altium do tego , miedzy czasie piszę kawałkami kod sprawdzając czy można coś lepiej wykonać niż z początkowym zamysłem . Co do manipulatorów ,koszt będzie spory ,a od nie dawna piszę soft pod tablet na androidzie , czyli taki ruchomy manipulator będzie na początku :D .

PostNapisane: 5 sty 2014, o 12:35 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cześć.
No no ja też mam zamiar właśnie ruszyć z projektem centralki i nawet jako docelowy manipulator chciałem właśnie wykorzystać tablet na androidzie + do tego w razie problemów z nim wyłączanie całego systemu za pomocą kart lub pastylek DS. Jednak jak widzę Twoje założenia i opis projektu to wręcz się zaczerwieniłem :oops: i wymiękłem. Tu na prawdę Satel może się schować szczególnie z obecnymi centralami do których trzeba wszystko dokupić, bo są biedne jak "mysz kościelna" ;-). Myślę, że tak rozbudowany system cieszyłby się dużym powodzeniem wśród instalatorów. Jak uda Ci się uruchomić system to daj znać jak się sprawuje - bo jak wiesz testy, testy, testy tylko to daje możliwość oceny projektu. ŻYCZĘ DUŻO CIERPLIWOŚCI I POWODZENIA!!!

Tak swoją drogą na ile oceniasz koszty wykonania Twojego projektu (samej centrali)?

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 5 sty 2014, o 12:52 
Użytkownik

rafik napisał(a):
Sporo testów odbywa się na etapie samego projektowania PCB , przydatne tu jest Altium do tego

Co to za testy?

PostNapisane: 5 sty 2014, o 13:00 
Użytkownik

Miałbym prośbę kolego RAFIK o uporządkowanie informacji poprzez wy edytowanie 1 postu.
Projekt ciekawy , ale w tym wypadku Nie pasuje do DIY gdyż informacje są rozrzucone
po całym temacie ...

PostNapisane: 5 sty 2014, o 13:08 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kurcze.
Tak szczerze to dopiero teraz obejrzałem filmik i projekt płytki i moja szczęka spadła dwa piętra w dół.
W czym tworzyłeś płytkę???
Po drugie program to po prostu kombajn, który rozkłada na łopatki.
Tu znów kwestia testy, testy, testy.
Jeśli Ci to wszystko zadziała na 90% założeń to spokojnie możesz sprzedawać jako produkt :-).

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 5 sty 2014, o 13:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

kiclaw napisał(a):
Co to za testy?

Dokładnie mówiąc to symulacja zakłóceń na PCB ,wynik testów przeprowadzonych w symulacjach ułatwia prowadzenie ścieżek na PCB i minimalizacje zakłóceń w ścieżkach które są naprawdę blisko siebie a także umieszczanie poligonów masy i ich rozdzielenie ,zwłaszcza przy przetwornicy 5A .

Grzegorz... napisał(a):

Altium desinger 13 - dawniej protel lecz baaaardzo rozbudowany :)

Grzegorz... napisał(a):
Jeśli Ci to wszystko zadziała na 90% założeń to spokojnie możesz sprzedawać jako produkt

Projekt od początku do końca musi działać w 100% !!! ;) dorwę aparat to pokaże jaką pajęczynę mam na biurku przy testowej PCB , obecnie za mną jest ok 600 godzin pracy przy tym projekcie .

Grzegorz... napisał(a):
Tak swoją drogą na ile oceniasz koszty wykonania Twojego projektu (samej centrali)?

Najdroższe będzie PCB ok 350zł (wymiary 180mm x 280mm) elementy pozostałe mój kosztorys określa na kwotę ok 800zł.
Robiąc tak duże PCB bez Altium nie ma mowy , a tym samym pozwoliło mi to na umieszczenie wielu funkcjonalności na niej .

Nie chciałem wykonać tylko samego opisu systemu ,lepiej prezentuje to właśnie program z filmiku .
Pracuje w domu przy PC , i tym samym z jednego miejsca chcę mieć możliwość sterowania tym co się dzieje w mojej hacjendzie . Do wykonania instalacji zużyłem 4km przewodu alarmowego 6 żyłowego .

PostNapisane: 5 sty 2014, o 13:53 
Użytkownik

Cytuj:
Dokładnie mówiąc to symulacja zakłóceń na PCB ,wynik testów przeprowadzonych w symulacjach ułatwia prowadzenie ścieżek na PCB i minimalizacje zakłóceń w ścieżkach które są naprawdę blisko siebie a także umieszczanie poligonów masy i ich rozdzielenie ,zwłaszcza przy przetwornicy 5A .

A gdzie taka funkcjonalność w Altiumie się znajduje? Ja mam Altium Designer 10.

PostNapisane: 5 sty 2014, o 22:22 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Grzegorz... napisał(a):

rafik napisał(a):
Altium desinger 13 - dawniej protel lecz baaaardzo rozbudowany :)

Tak z ciekawości ile wywaliłeś na program, bo strona stworzona na amerykańską korporację, więc za diabła się nie dowiesz ile kosztuje - no chyba, że ja jestem ślepy ;-)

Grzegorz... napisał(a):
Jeśli Ci to wszystko zadziała na 90% założeń to spokojnie możesz sprzedawać jako produkt

rafik napisał(a):
Projekt od początku do końca musi działać w 100% !!! ;) dorwę aparat to pokaże jaką pajęczynę mam na biurku przy testowej PCB , obecnie za mną jest ok 600 godzin pracy przy tym projekcie .

Uwierz mi, że wiele firm ma inne podejście - 90% wystarczy ;-).

Grzegorz... napisał(a):

rafik napisał(a):
Najdroższe będzie PCB ok 350zł (wymiary 180mm x 280mm) elementy pozostałe mój kosztorys określa na kwotę ok 800zł.

Kurcze to tak naprawdę niewiele jak na tak rozbudowany projekt - w porównaniu do Sateli itp. przy tak dużych możliwościach to naprawdę niewiele (choć dla mnie raczej nieosiągalne - nie koniecznie mówię o finansach, a o mojej wiedzy ;-( ).

rafik napisał(a):
Robiąc tak duże PCB bez Altium nie ma mowy , a tym samym pozwoliło mi to na umieszczenie wielu funkcjonalności na niej .

Nie chciałem wykonać tylko samego opisu systemu ,lepiej prezentuje to właśnie program z filmiku .
Pracuje w domu przy PC , i tym samym z jednego miejsca chcę mieć możliwość sterowania tym co się dzieje w mojej hacjendzie . Do wykonania instalacji zużyłem 4km przewodu alarmowego 6 żyłowego .

Hehe.
Jak robiłem remont mojej połowy budynku też zużyłem paręnaście kilometrów różnego rodzaju przewodów (włącznie z głośnikowymi i innymi instalacjami wydającymi się kompletnie niepotrzebnymi) i wszyscy w koło się pukali w czoło, że mi odbiło, ale się nie przejmowałem. I co? Teraz oni się zastanawiają jak coś podłączyć (typu alarm, telewizja, domofon, internet, kamery - dokładają jakieś kable w listwach/rurkach), a ja się śmieję, bo mój początkowy wydatek był pewnie z 3x mniejszy niż oni teraz ponoszą, a i estetyka inna jak wszystko jest pochowane :-).

Wszystkim, którzy planują jakikolwiek większy remont polecam podejście kolegi - kładźcie przewody wszelkiego rodzaju w dużym nadmiarze, a po czasie i tak się okaże, że gdzieś czegoś brakuje ;-).

No i znów apel do tych którzy dopiero się wkręcają w elektronikę: nie zrażajcie się i nie zmieniajcie podejścia. Dlaczego? Ponieważ ja odszedłem z tej działki na parę lat i teraz na prawdę mam problem się odnaleźć, a jak ktoś "jest w tym ciągu" to jest mu dużo łatwiej.

--
Pozdrawiam
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

PostNapisane: 5 sty 2014, o 22:39 
Użytkownik

Grzegorz... napisał(a):
Tak z ciekawości ile wywaliłeś na program, bo strona stworzona na amerykańską korporację, więc za diabła się nie dowiesz ile kosztuje - no chyba, że ja jestem ślepy ;-)

http://www.evatronix.com.pl/oferta/26-s ... enowa.html
http://www.evatronix.pl/eda/promocje/53 ... promo.html
oferty przedstawicieli w Polsce.
Swego czasu wersja 2010 kosztowała 3000PLN w okrojonej wersji.
Dla osób które się jeszcze mogą załapać jest opcja darmowej wersji studenckiej.

PostNapisane: 6 sty 2014, o 08:25 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Za nim zabrałem się za tak duży projekt ,wykonałem sporo prototypów :
Mała centralka na Atmega16 :
Obrazek
Obrazek

Obecnie kilkoma modułami zarządza mały serwer na debian :

Obrazek
Który miedzy innymi zbiera dane z stacji meteo :

Obrazek

Kontroler dostępu który wykonałem daawno temu na atmega32 do obsługi RIFD :

Obrazek

Obrazek

Prototyp programowanej ładowarki do akumulatorów żelowych na Atmega16

Obrazek
Obrazek
Sterownik na SIM300
Obrazek

Sporo się wzorowałem na satelu ,ponieważ miałem z nim sporo do czynienia ,jednak od samego początku usability w obsłudze jest wg. mnie niskie ,użytkownik musi zapoznać się z ogromem dokumentacji .Ja tego nie chciałem u siebie .Obsługa ma być intuicyjna , prosta . Dlatego oprócz partycji i stref w strukturze systemy wprowadziłem "pomieszczenia" dodając do nich flagi jak światło , klimatyzacja ,zasilanie do ułatwienia zarządzania nimi w systemie .

4km przewodu alarmowego zużyłem do czujek (nie duży domek), kontaktronów na okna oraz drzwi , nawet do wyłączników światła i dzwonka , oświetlenie jest wykonane na Ledach zasilanych przez PWM z AVR ,więc duże przekroje też nie były tu potrzebne , moduł sterujący jest wyposażony w rs485 , sprawdza również przez multipleksowanie stan pracy ledów (napięcie i prąd) w razie awarii leda , info mam na centrali ;)

Przy ogromie projektu myślałem że atmega to będzie zbyt mały uC do wykonania tylu zadań ,przy testach taktowałem ją kwarcem 22.11MHz ,ale potem zmieniłem dla stabilnej pracy na 14.7456Mhz .I przy tej częstotliwości taktowania procesorek ma jeszcze sporo luzu przy pracy , z Xmegą dopiero zaczynam zabawę ,więc może bedzie upgrade PCB o nowy uC :)

PostNapisane: 6 sty 2014, o 16:35 
Użytkownik

KOLEJNY RAZ PROSZĘ O UPORZĄDKOWANIE TEMATU
JEŚLI NIC SIĘ NIE ZMIENI USUWAM !!

PostNapisane: 6 sty 2014, o 17:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rafik napisał(a):
Centralka to projekt hobbystyczny ,coś w rodzaju dodatku do portfolio

Kurcze zaglądając na stronę producenta programu muszę stwierdzić, że mamy w Polsce strasznie bogatych hobbystów (ja się zastanawiam skąd wziąć na zestaw Mirka a tu proszę) ;-).

@SunRiver
SunRiver napisał(a):
JEŚLI NIC SIĘ NIE ZMIENI USUWAM !!

Daj spokój niech się rozwija, bo to na prawdę fascynujące...

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 15 sty 2014, o 13:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Z dnia na dzień projekt mi się rozrasta , na chwilę obecną wdrożyłem większą ilość pomieszczeń które swobodnie program na uC może obsłużyć , stan na dzień dzisiejszy to 2048 pomieszczeń i 1024 wejścia . Wczoraj w nocy skończyłem testy z magistralą CAN i obsługą ekspanderów wejść zmontowanym na szybko na prototypowej PCB . Do stref dodałem oprócz opcji istniejących (min. czuwanie) symulacje obecności domowników ,sterowanie oświetleniem w pomieszczeniach przynależnych do strefy , i akcjami związanymi po uzbrojeniu/rozbrojeniu strefy . :) .Ciekaw jestem waszych opinii . Jeśli macie pomysły ,chętnie wysłucham :)

PostNapisane: 15 sty 2014, o 18:23 
Użytkownik

Temat oczekuje na eksterminację ...

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1