in2dex napisał(a):
No tu widzę pewną nieścisłość, może w mojej głowie tylko, ale dajemy rezystor między tranzystorem a uC przykładowo 2,2K Ohm? Ale po co konkretnie? i chroniąc uC czy tranzystor? Bo taki rezystor ma pobór prądu, a nam chyba zależy aby pobór prądu był jak najmniejszy czyli nie przekraczający około 20mA, tak? Ja rozumiem że warto dać rezystor i diodę aby prąd nam się nie wrócił przypadkowo do uC, ale aby ograniczyć prąd poboru z uC to jakoś tak mi się wydaje absurdalnie, proszę wyjaśnijcie mi to, albo naprowadźcie
Było już wcześniej pisane o analogii do zaworu. Z grubsza przełożenie prądu bazy na prąd kolektora to wzmocnienie hfe od 100 do 1000 lub coś koło tego. No więc jaki prąd bazy jest potrzebny żeby popłynęło w kolektorze 50mA? Dla hfe=500 coś koło 100uA. Spadek napięcia na złączu BE załóżmy ok.0,8V napięcie na porcie IO 4,5V. Z prawa Ohma R=(4,5V - 0,7V)/0,0001A=38kOhma. Rezystor 2,2kOhma zapewnia prąd bazy cyrka 1mA co jest aż nadto, żeby takiego BC546 otworzyć całkowicie. Polecam lekturę datasheet tranzystora. Można tam znaleźć wykresy natężenia prądu który "puszcza" tranzystor w zależności od napięcia CE i prądu bazy.
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]Hmmm....
Zacząłem się chyba wymądrzać, a ja się przecież na tym nie znam. Paradoks albo głupota
![Puszcza oko ;-)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)