naras napisał(a):
Jako osoba niezaawansowana nie mam pojęcia o czym mówicie. Z czego wynika ze to zwyczajny offtop, jeśli nie potraficie napisać dlaczego konfiguracja jest zła, a ograniczacie się do banalnego "źle, bo tranzystor ma byc NPN". Rozumiem, że powinniem sobie zbudować taki układ i podłączyć oscyloskop i patrzyć jak wszystko sie pali, albo mnie zabije.
Myślę, że jak ja odpowiem na to pytanie - to zakończy się tu kłótnia i spór pomiędzy kolegami: kicajek i naras a resztą ....
naras --> to jest tak, że ja też nie znam za bardzo elektroniki analogowej, o wiele lepiej znam się na cyfrówce a jeszcze zdecydowanie lepiej czuję się w programowaniu. Sam do końca (pomimo że staram się wciąż sporo uczyć o analogówce nie wiem nadal za dużo chociażby o tranzystorach) .... Wprawdzie na moim etapie też bym już wiedział żeby w takim układzie nie dawać przekaźnika w emiterze tranzystora PNP, i zastosowałbym sam tranzystor PNP tak jak SŁUSZNIE podpowiadają koledzy SylwekK, janeczqu, squeez
ale na pewno nie podjąłbym się (na moim etapie wiedzy o tranzystorach) jasnego i klarownego wyjaśnienia (tak jak to robię np w dziedzinie programowania) .... dlaczego tak a nie inaczej. I dlatego też sam niektóre nowe dla mnie rzeczy uczę się na początku pamięciowo - czyli gdy ktoś bardziej doświadczony podpowiada mi (że tak się robi) .... ale oczywiście - nie zawsze i na ślepo wierząc ..... tyle, że ponieważ tu chodzi o pewne PODSTAWY elektroniki - to po prostu siadam do różnych materiałów czy znalezionych w necie czy książek i czytam jak wariat o tych podstawach .... elektroniki analogowej - tyle żeby chociaż na własny sposób zrozumieć dlaczego tak a nie inaczej ....
A gdy czytając czegoś tam nie rozumiem - to ew wchodzę na forum i podpytuję o jakąś konkretną rzecz która sprawia mi problem i koledzy chętnie podpowiedzą ....
Bo ciężko jest i pewnie nie tylko mi ze słabą znajomością analogówki ale i bardziej doświadczonym nagle wyjaśnić w 2-3 zdaniach na forum w poście jednym
- co to jest tranzystor ?
a nie wspomnę już o różnicach pomiędzy nimi itp ...
owszem z punktu widzenia elektronika cyfrowego (jeśli tak można w ogóle powiedzieć) ..... to ja na początku swojej drogi tak samo postrzegałem tranzystory bipolarne bo tylko takie kiedyś były jako zwykły KLUCZ który pracuje na zasadzie WŁĄCZ / WYŁĄCZ - jak bramka logiczna .... tyle że niestety też często popełniałem TAKI WŁAŚNIE błąd - że w nieodpowiednim miejscu włączałem obciążenie .... i potem długo się dziwiłem dlaczego coś mi czasem źle działa albo nie do końca tak jakbym chciał
![Puszcza oko ;)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
Dlatego teraz od dłuższego czasu staram się wciąż w wolnej chwili uczyć elektronik analogowej od PODSTAW. I uwierz mi żeby zrozumieć jak działa taki niby "głupi" tranzystor to najpierw trzeba zrozumieć jak działa taki "głupi" REZYSTOR ..... "głupi" kondensator ....
a wielu początkującym się wydaje że przecież o czymś takim jak rezystor to nie trzeba czytać bo przecież wiadomo że służy po to żeby dioda LED mniej świeciła (sam kiedyś tylko taką wiedzę o rezystorze miałem)
![Puszcza oko ;)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
Niestety "czytanki" o tym - nie zajmują 2-3 czy 4 linijek tekstu - tylko DUUUUUUŻO więcej - ale uwierz mi warto czytać, warto się uczyć ...
i mogę ci podać nawet link od czego zacząć, gdzie jest to opisane dla totalnych laików takich jak my
http://www.elportal.pl/index.php?module ... 60&meid=13tzn można chociażby od tego zacząć na dobry początek .... gwarantuję ci że jak poczytasz o samych rezystorach i kondensatorach a potem pójdziesz dalej przez diody w kierunku kolejnych artykułów o tranzystorach (a jest ich aż kilka) .... to zaczniesz rozumieć dlaczego nieraz ktoś na forum podpowiada początkującemu
ZAMIEŃ TEN TRANZYSTOR NA NPN zamiast pnp jak teraz masz i będzie już dobrze .....
ale myślę, że gdy to DOKŁADNIE przeczytasz to już tą poradę zrozumiesz a także będziesz wiedział że trzeba teraz poszukać jeszcze dobrych książek do elektroniki i zacząć się dalej uczyć i uczyć i uczyć .....
tak mi się wydaje .... i ja też tak do tego podchodzę