Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 21:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 gru 2013, o 15:49 
Użytkownik

Witam,
Zaprojektowałem sobie pewnie układ, ale jako, że nie zbyt dawno zacząłem moją przygodę z elektroniką, chciałbym prosić osoby bardziej doświadczone o przejrzenie układu i wytknięcie błędów, które popełniłem (jeśli popełniłem) :) Z powodu ograniczeń eagla musiałem rozbić układ na mniejsze części, gdyż miałem obawę, że jak upchnę triaki razem to układ może się za mocno nagrzewać. A więc co ma układ robić. Za każdym razem kiedy zostanie podany sygnał układ ma zapalać po kolej jedną z 30 żarówek na 230V.
Obrazek
F - wejście fazy z gniazda.
FOUT - wyjście fazy, która będzie podawana na żarówki.
IN - kiedy pojawi się stan wysoki oznacza to, że ma zostać zapalona jedna żarówka.
S1, S2, S3 - wyjścia sygnałów sterujących do płytek.
R - kiedy pojawi się stan wysoki wszystkie żarówki mają zgasnąć.
Obrazek
Takie płytki będą 3. Każda będzie obsługiwać 10 żarówek. Każda żarówka będzie podłączona z jedenej strony do triaka, a z drugiej strony do neutrala z gniazdka.
230V - połączane z FOUT z płytki "głównej".
S - wejście sygnału sterującego.
R - wejście sygnału resetu.
Program do uC:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Z góry dziękuje za pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2013, o 16:42 
Moderator

A słyszał kiedyś kolega o czymś takim jak otoizolator ? np MOC3041 ? jeśli nie? to proponuję się z nim zapoznać, zanim kogoś te płytki nie zabiją :(

PostNapisane: 29 gru 2013, o 18:01 
Użytkownik

Dziękuję bardzo za radę. Najwyraźniej widać uszkodzony układ na którym się wzorowałem nie był za bezpieczny, bo stosował właśnie BT136 do sterowania żarówkami 230V, bez żadnej izolacji :(

PostNapisane: 29 gru 2013, o 18:14 
Użytkownik

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

w avrgcc sa makra do wykrywania mikokontrolera
np :
#if defined(__AVR_ATtiny2313__)

PostNapisane: 29 gru 2013, o 19:30 
Użytkownik

Witam
Tranzystor sterujący przekaźnikiem - powinien być NPN - emiter do masy.
Pozdr.

PostNapisane: 30 gru 2013, o 15:25 
Użytkownik

Dzięki za podanie makra. A co do tego tranzystora to przecież jest on npn emiterem do masy :) Poza tym moglibyście zerknąć na pcb, bo z powodu ograniczeń eagla i dużej ilości części musiałem kombinować i nie wiem czy nie przekombinowałem. Poza tym chciałbym się dowiedzieć czy dobrze zbudowałem sterowanie z optotriakami, zrobiłem tak jak w nocie katalogowej, ale zawsze może być coś nie tak :) I jeszcze mam pytanie w układzie optotriaka wystarczą rezystory 1/4W czy może jakieś mocniejsze?
ObrazekObrazek

PostNapisane: 31 gru 2013, o 10:52 
Użytkownik

Witam
Ifor napisał(a):
A co do tego tranzystora to przecież jest on npn emiterem do masy :)

;)
Cytuj:
BC448 PNP SILICON PLANAR EPITAXIAL TRANSISTORS

Obrazek

Szczęśliwego Nowego Roku

PostNapisane: 31 gru 2013, o 11:11 
Użytkownik

Faktycznie. Chyba mnie jakieś zaćmienie złapało, bo ostatnio jak robiłem układ z przekaźnikiem to miałem dobrze. :) Dzięki za olśnienie takie głupie niedopatrzenie, a by potem tylko problem stwarzało.

PostNapisane: 31 gru 2013, o 11:53 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
A słyszał kiedyś kolega o czymś takim jak otoizolator ? np MOC3041 ? jeśli nie? to proponuję się z nim zapoznać, zanim kogoś te płytki nie zabiją :(

Może nie jestem praktykiem, ale przekaźnik spełnia tą samą funkcję (chyba), gdyby ktoś mógł napisać czemu optoizolator jest bezpieczniejszy od przekaźnika ?

PostNapisane: 31 gru 2013, o 13:51 
Użytkownik

kicajek napisał(a):
Cytuj:
BC448 PNP SILICON PLANAR EPITAXIAL TRANSISTORS

Obrazek

Przekaźnik na emiterze ?! Aż się prosi o kłopoty... ;)

PostNapisane: 31 gru 2013, o 19:51 
Użytkownik

Witam
SylwekK napisał(a):
kicajek napisał(a):Cytuj:BC448 PNP SILICON PLANAR EPITAXIAL TRANSISTORS

Przekaźnik na emiterze ?! Aż się prosi o kłopoty...

Nie chcę być złośliwy, ale mam pytanie: kolega pofatygował się ze zrozumieniem kontekstu mojego wpisu, czy tylko tak z nudów i wyrywkowo?

Pozdr.

PostNapisane: 1 sty 2014, o 19:22 
Nowy

Obrazek

Rozumiem, że cewka przy załączeniu może generować przepięcia, które mogą uszkodzić tranzystor. Mam rację, nie mam racji ? :>

PostNapisane: 1 sty 2014, o 19:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zmień ten tranzystor w końcu na NPN :P

PostNapisane: 1 sty 2014, o 21:36 
Użytkownik

Chodzi mi o to, że początkujący na 90% będą powielać taki błąd bez zbędnego poznania zasady działania tranzystora i jego zastosowania w układzie. Lepiej jednak jasno napisać, że tak się nie robi i to stosunkowo poważny błąd w elektronice.

PostNapisane: 1 sty 2014, o 22:44 
Nowy

SylwekK napisał(a):
Chodzi mi o to, że początkujący na 90% będą powielać taki błąd bez zbędnego poznania zasady działania tranzystora i jego zastosowania w układzie. Lepiej jednak jasno napisać, że tak się nie robi i to stosunkowo poważny błąd w elektronice.

Jako osoba niezaawansowana nie mam pojęcia o czym mówicie. Z czego wynika ze to zwyczajny offtop, jeśli nie potraficie napisać dlaczego konfiguracja jest zła, a ograniczacie się do banalnego "źle, bo tranzystor ma byc NPN". Rozumiem, że powinniem sobie zbudować taki układ i podłączyć oscyloskop i patrzyć jak wszystko sie pali, albo mnie zabije.

PostNapisane: 1 sty 2014, o 22:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
Rozumiem, że powinniem sobie zbudować taki układ i podłączyć oscyloskop i patrzyć jak wszystko sie pali, albo mnie zabije.

Nie, należało by zacząć od nauki elektroniki, jest wiele pozycji które w tym pomogą. Natomiast użycie oscyloskopu w przypadku gdy nie wie się gdzie wsadzić NPN lub PNP to jak pójście na zakupy z banknotami z eurobiznesu. Ale niestety takie jest podejście większości- nauczę się programować, sprzęt to bajka, będzie działać. Wybacz kolego, ale jak już część sprzętową sam projektujesz należało by mieć odpowiednią wiedzę do tego lub przynajmniej skopiować gotowe rozwiązania od innych- w tym, przypadku nawet Mirek na blogu ma sporo o tym.

PostNapisane: 1 sty 2014, o 23:20 
Nowy

Widzę, że zbyt dosłownie wziąłeś sobie moją wypowiedź. Dlatego chciałbym wyjaśnić kilka spraw.

Po pierwsze nie ja zakładałem temat. Co stawia pytanie dlaczego oceniasz moje umiejętności po czyimś projekcie.

Po drugie pojawiłem się na forum by się czegoś nauczyć. Nie zakładam nowych wątków pt "mam 2 rezystory, 3 kondensatory, diode led i dużo chęci więc powiedzcie mi jak zbudować robocopa". Wykorzystuje istniejące wątki wydaje mi się to logiczne, szczególnie ze pytam w temacie.

Po trzecie powiedzmy, że programować potrafie. Na forum trafiłem właśnie dlatego, że chciałęm ogarnąć elektronike na lepszym poziomie.

Po czwarte intryguje mnie Twoje podejście. Z tego co pamiętam forum temu przyświeca idea otwartości na początkujących pod która się podpisuje rękomi i nogami. Dlatego pytam się czemu wołasz, żebym jak osioł kopiował (a raczej autor) projekty innych. To w końcu chodzi o zrozumienie tematu czy bezmyślne zastosowanie metody Copiego-Paste ?!

Po piąte rozumiem, że jako zaawansowany elektronik i programista masz książki temat sterowania przekaźników przy użyciu tranzystorów.

Tak więc "wybacz kolego"

PostNapisane: 1 sty 2014, o 23:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

naras - widocznie mnie źle zrozumiałeś. Albo inaczej, zrozumiałeś tak jak chciałeś zrozumieć. To forum dla początkujących- jak najbardziej- ale dotyczy stricte programowania nie elektroniki, zresztą czy tak ciężko użyć szukajki forumowej? search.php?keywords=przeka%C5%BAnik&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

naras napisał(a):
Po piąte rozumiem, że jako zaawansowany elektronik i programista masz książki temat sterowania przekaźników przy użyciu tranzystorów.
nie, nie mam takiej lektury, i nie, nie jestem zaawansowanym elektronikiem i programistą.

PostNapisane: 2 sty 2014, o 00:42 
Nowy

squeez napisał(a):
Wiesz z takim podejściem to może zacznij od podstaw ... na pierwszy rzut nowa matematyka bo skoro ktoś ci powiedzie że 2+2 daje 4 mógł się mylić!

Oczywiście obalanie racjonalnych agumentów poprzez przedstawienie skrajnego absurdalnego przypadku. Analogicznie może stwierdzimy, że powinno się zamknąć każdego artyste który sie nie spełni, bo może pójść w ślady Hitlera ?
Forum jest poświęcone programowaniu i elektronice, a nie matematyce(takiego działu na forum nie widze).
squeez napisał(a):
A tak na poważnie to nich kolega przeczyta ze zrozumieniem o zasadach działania tranzystora, jego rodzajach i właściwościach.

Pierwsze odniesienie do jakiegoś źródła. Rozumiem, że w tym przypadku wszystko rozbija sie tranzystory, a nie attiny albo przekaźniki. Szczerze dziękuje (poważnie)! Chociaż kolega mógł sobie darować ozdobnik "ze zrozumieniem". Mirek w każdym filmiku mówi o "przyjaznych i otwartych" ludziach.
squeez napisał(a):
Bo jeśli uważasz, że tysiące inżynierów się mylą to poprzyj to jakimiś argumentami bo póki co to masz tylko jeden "nie ... bo nie" :)

I kolejne zdanie z kosmosu! Od samego poczatku pytam dlaczego, nie twierdze, że ktoś nie ma racji. Dlatego argumenty są zbędne, bo nie prowadze dyskusji, a staram się zebrać informacje.

Podsumowując dziękuję koledze squeez'owi za pomoc.

PostNapisane: 2 sty 2014, o 08:43 
Moderator

naras napisał(a):
Jako osoba niezaawansowana nie mam pojęcia o czym mówicie. Z czego wynika ze to zwyczajny offtop, jeśli nie potraficie napisać dlaczego konfiguracja jest zła, a ograniczacie się do banalnego "źle, bo tranzystor ma byc NPN". Rozumiem, że powinniem sobie zbudować taki układ i podłączyć oscyloskop i patrzyć jak wszystko sie pali, albo mnie zabije.

Myślę, że jak ja odpowiem na to pytanie - to zakończy się tu kłótnia i spór pomiędzy kolegami: kicajek i naras a resztą ....

naras --> to jest tak, że ja też nie znam za bardzo elektroniki analogowej, o wiele lepiej znam się na cyfrówce a jeszcze zdecydowanie lepiej czuję się w programowaniu. Sam do końca (pomimo że staram się wciąż sporo uczyć o analogówce nie wiem nadal za dużo chociażby o tranzystorach) .... Wprawdzie na moim etapie też bym już wiedział żeby w takim układzie nie dawać przekaźnika w emiterze tranzystora PNP, i zastosowałbym sam tranzystor PNP tak jak SŁUSZNIE podpowiadają koledzy SylwekK, janeczqu, squeez

ale na pewno nie podjąłbym się (na moim etapie wiedzy o tranzystorach) jasnego i klarownego wyjaśnienia (tak jak to robię np w dziedzinie programowania) .... dlaczego tak a nie inaczej. I dlatego też sam niektóre nowe dla mnie rzeczy uczę się na początku pamięciowo - czyli gdy ktoś bardziej doświadczony podpowiada mi (że tak się robi) .... ale oczywiście - nie zawsze i na ślepo wierząc ..... tyle, że ponieważ tu chodzi o pewne PODSTAWY elektroniki - to po prostu siadam do różnych materiałów czy znalezionych w necie czy książek i czytam jak wariat o tych podstawach .... elektroniki analogowej - tyle żeby chociaż na własny sposób zrozumieć dlaczego tak a nie inaczej ....

A gdy czytając czegoś tam nie rozumiem - to ew wchodzę na forum i podpytuję o jakąś konkretną rzecz która sprawia mi problem i koledzy chętnie podpowiedzą ....

Bo ciężko jest i pewnie nie tylko mi ze słabą znajomością analogówki ale i bardziej doświadczonym nagle wyjaśnić w 2-3 zdaniach na forum w poście jednym

- co to jest tranzystor ?

a nie wspomnę już o różnicach pomiędzy nimi itp ...

owszem z punktu widzenia elektronika cyfrowego (jeśli tak można w ogóle powiedzieć) ..... to ja na początku swojej drogi tak samo postrzegałem tranzystory bipolarne bo tylko takie kiedyś były jako zwykły KLUCZ który pracuje na zasadzie WŁĄCZ / WYŁĄCZ - jak bramka logiczna .... tyle że niestety też często popełniałem TAKI WŁAŚNIE błąd - że w nieodpowiednim miejscu włączałem obciążenie .... i potem długo się dziwiłem dlaczego coś mi czasem źle działa albo nie do końca tak jakbym chciał ;)

Dlatego teraz od dłuższego czasu staram się wciąż w wolnej chwili uczyć elektronik analogowej od PODSTAW. I uwierz mi żeby zrozumieć jak działa taki niby "głupi" tranzystor to najpierw trzeba zrozumieć jak działa taki "głupi" REZYSTOR ..... "głupi" kondensator ....

a wielu początkującym się wydaje że przecież o czymś takim jak rezystor to nie trzeba czytać bo przecież wiadomo że służy po to żeby dioda LED mniej świeciła (sam kiedyś tylko taką wiedzę o rezystorze miałem) ;)

Niestety "czytanki" o tym - nie zajmują 2-3 czy 4 linijek tekstu - tylko DUUUUUUŻO więcej - ale uwierz mi warto czytać, warto się uczyć ...

i mogę ci podać nawet link od czego zacząć, gdzie jest to opisane dla totalnych laików takich jak my ;)

http://www.elportal.pl/index.php?module ... 60&meid=13

tzn można chociażby od tego zacząć na dobry początek .... gwarantuję ci że jak poczytasz o samych rezystorach i kondensatorach a potem pójdziesz dalej przez diody w kierunku kolejnych artykułów o tranzystorach (a jest ich aż kilka) .... to zaczniesz rozumieć dlaczego nieraz ktoś na forum podpowiada początkującemu

ZAMIEŃ TEN TRANZYSTOR NA NPN zamiast pnp jak teraz masz i będzie już dobrze .....

ale myślę, że gdy to DOKŁADNIE przeczytasz to już tą poradę zrozumiesz a także będziesz wiedział że trzeba teraz poszukać jeszcze dobrych książek do elektroniki i zacząć się dalej uczyć i uczyć i uczyć .....

tak mi się wydaje .... i ja też tak do tego podchodzę

PostNapisane: 2 sty 2014, o 14:23 
Użytkownik

Że się tak wtrącę do mojego tematu :) Moje wątpliwości zostały rozwiane. dziękuje wszystkim za rady. Jakby co temat można zamknąć, żeby się OT nie robił.

PostNapisane: 3 sty 2014, o 00:33 
Użytkownik

....kol.mirekk36 jak ten legendarny gajowy z dowcipu o partyzantach i Niemcach co to bili się o las.
Wkurzył się i rozpędził towarzystwo :lol: ( oczywiście mam na myśli pozytywne działanie ).

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1